Tokes le-a multumit maghiarilor care n-au venit la vot si lui Viktor Orban

Luni, 30 Iulie 2012, ora 23:30
2682 citiri
Tokes le-a multumit maghiarilor care n-au venit la vot si lui Viktor Orban
Foto: Arhiva

Europarlamentarul Laszlo Tokes a multumit, luni, comunitatii maghiare, care s-a ghidat dupa "propria constiinta lucida" la referendum, si premierului ungar Viktor Orban, vicepresedinte PPE, pentru cum "isi asuma raspunderea la nivelul european pentru democratia din Romania".

"Respingand categoric acuzatiile nemernice, multumim in primul rand premierului Viktor Orban, pentru felul in care, in calitatea sa de vicepresedinte al Partidului Popular European (PPE), isi asuma raspunderea la nivelul european pentru democratia din Romania, si in acord cu presedintele Basescu, respinge incercarea restaurarii postcomuniste.

Respingand atacurile antimaghiare tendentioase venite din partea premierului Victor Ponta, invinuit de plagiat, multumim de asemenea comunitatii maghiare din Transilvania pentru ca s-a ghidat dupa propria ei constiinta lucida, si n-a dat ascultare 'relei constiinte' a UDMR, care de fapt asista la restaurarea politica din Romania. Prin neparticiparea masiva la vot, electoratul maghiar a adus un aport decisiv la stoparea cursului politic antidemocartic in derulare. Suntem mandri de comunitatea noastra maghiara!", a afirmat Tokes, intr-o conferinta de presa sustinuta la Oradea.

Referendum 2012 - 46,23% prezenta la vot - rezultate partiale BEC la 99.97% din sectii

Presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, europarlamenarul Laszlo Tokes, a apreciat ca, prin absenteismul la vot, electoratul maghiar "a spus un << Nu >> hotarat initiativei politice a clicii Antonescu-Ponta".

"Sa facem un calcul matematic simplu: daca adaugam la cei 54% care au stat acasa pe cei 11% care au votat 'Nu', rezulta un procent de 65%, care reprezinta o majoritate, o opozitie fata de clica Antonescu-Ponta si fata de lovitura de stat pseudoconstitutionala pusa la cale de ei. Electoratul maghiar, prin absenta sa de la vot a spus un 'Nu' hotarat fata de initiativa politica a clicii Antonescu-Ponta.

In Transilvania, nu numai ungurii, ci si populatia romaneasca a ramas departe de acest referendum. Transilvania se deosebeste, in mare parte, de majoritatea tarii, iar, pe de alta parte, nici harta UDMR de la alegerile locale nu corespunde hartii de la referendum. Este foarte graitoare aceasta deosebire: UDMR-ul si-a sarbatorit in mod exagerat rezultatele de la locale, dar se vede foarte clar ca electoratul maghiar nu ii asculta. Ungurii, secuimea, respectiv Ardealul se opune categoric loviturii de stat pseudoconstitutionale executate de Antonescu-Ponta", a declarat Laszlo Tokes.

Fostul episcop reformat a subliniat ceea ce, in opinia sa, reprezinta "rolul decisiv al comunitatii maghiare in pastrarea valorilor democratice din Romania" si a atacat din nou UDMR.

"Atitudinea electoratului maghiar inseamna o pozitie ferma a electoratului maghiar pentru valorile democratice si pentru continuarea progresului masurilor democratice, proces inceput in 1989. (...) Este clara pozitia si optiunea electoratului maghiar in aceste cazuri decisive pentru viitorul tarii noastre. Rezultatele anticipate si aproape definitive ale referendumului reflecta dezaprobarea politicii oportuniste a UDMR.

Kelemen Hunor incearca sa rastalmaceasca aceasta atitudine a electoratului maghiar si vorbeste despre opozitia cinstita a UDMR, dar nu putem vorbi despre cinste in acest caz, ci despre un oportunism prin care UDMR a dat o mana de ajutor USL in incercarea de lovitura de stat pseudoconstitutionala. Daca electoratul maghiar nu ar fi stat departe de referendum, UDMR ar fi fost forta politica decisiva care ar fi contribuit la demiterea presedintelui si la acest proces antidemocratic care a pornit in urma cu cateva saptamani", a mai afirmat Laszlo Tokes.

Presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania a criticat apoi si declaratiile lui Victor Ponta la adresa comunitatii maghiare.

"Incerc sa refuz invinuirile nedemne si neadevarate ale lui Victor Ponta, care a incercat sa culpabilizeze comunitatea maghiara. Acest lucru imi aduce aminte de nefasta invinuire colectiva din vremea comunismului. Atitudinea comunitatii maghiare poate fi calificata ca una pentru valorile democratice ale intregii tari.

Judetele din secuime nu au fost codase, ci fruntase la acest referendum. Orban Viktor a fost si el invinuit ca s-a amestecat in treburile interne ale Romaniei. Ceausescu obisnuia sa califice pe cei care au luat apararea drepturilor minoritatilor ori a democratiei ca se amesteca in treburile interne ale tarii. Pozitia lui Orban Viktor este similara cu cea a Europei unite si a PPE", a mai spus europarlamentarul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Tokes multumire maghiari referendum, #Tokes multumeste maghiarilor referendum, #maghiari referendum , #stiri Laszlo Tokes