Tokes: Lideri ai UDMR Bihor, anchetati in Ungaria pentru delapidare

Vineri, 25 Noiembrie 2011, ora 18:14
1863 citiri
Tokes: Lideri ai UDMR Bihor, anchetati in Ungaria pentru delapidare
Foto: bihon.ro

Vicepresedintele PE Laszlo Tokes sustine ca autoritatile ungare investigheaza "delapidarea" banilor publici ai cetatenilor ungari de catre fostii guvernanti de la Budapesta impreuna cu lideri ai UDMR Bihor, afirmand ca acestia din urma "nu din inima, ci din buzunar iubesc comunitatea maghiara".

"Aceasta grupare UDMR din Bihor poseda toata influenta publica, politica, economica si culturala in judetul nostru si monopolizeaza toate resursele banesti primite din Ungaria, iar prin aceasta si-a creat un monopol politic asupra comunitatii maghiare din Bihor", a declarat vineri, intr-o conferinta de presa sustinuta la Oradea, Tokes Laszlo.

Vicepresedintele PE a prezentat un material in care descrie felul in care liderii UDMR Bihor ar fi delapidat suma de 320 de milioane de forinti primita de la Budapesta.

Tokes a explicat ca in 2002, cand el era episcop, Eparhia Reformata de pe langa Piatra Craiului a castigat un proiect lansat de autoritatile de la Budapesta pentru maghiarii din afara Ungariei.

"In vara anului 2002, mostenitorii comunistilor, reinstalati la putere in Ungaria, au privat in baza unei decizii politice satul natal al marelui nostru poet Ady Endre din judetul Satu Mare, comuna Mecentiu, satul Ady Endre, de o valoroasa investitie care ar fi creat locuri de munca. Centrul Cultural care trebuia construit acolo cu finantare in baza unui proiect castigat prin Programul Szechenyi al Guvernului Ungariei a fost luat Episcopiei Reformate si locuitorilor din Ady Endre", a spus Tokes Laszlo.

El a aratat ca, in timp ce Eparhia Reformata de pe langa Piatra Cariului castiga proiectul, Szabo Vilmos, secretar de stat in Guvernul Medgyessi, a semnat un contract de finantare cu Fundatia Mecena din Oradea - al carei presedintele era atunci fostul deputat UDMR Lakatos Peter, in prezent consilier de conturi la Curtea de Conturi - "pentru realizarea la Oradea a unui obiectiv cultural care nu avea nici locatie, nici proiect de fezabilitate, nici documentatie de proiect".

"Asadar, Szabo si tovarasii lui, fara niciun argument juridic, au alocat 320 de milioane de forinti, bani ai contribuabililor ungari, pe un mare nimic", a spus Tokes.

Vicepresedintele PE a afirmat ca "obiectivul cultural din Oradea, realizat prin furt, este acum rusinea comunitatii locale, deoarece sub numele de Centrul Cultural 'Ady Endre' functioneaza de fapt o sala de banchet, iar alaturi, pe un teren din vecinatatea strandului municipal, obtinut in concesiune pe 49 de ani de la Consiliul Local Oradea, domneste scheletul unui hotel a carui constructie a fost abandonata".

"Misterul care trebuie dezlegat in acest caz este pe ce au cheltuit capii UDMR Bihor, printre care Kiss Alexandru, pe atunci presedintele Consiliului Judetean Bihor (in prezent vicepresedinte al CJ si liderul UDMR Bihor - n.r.), viceprimarul (din Oradea - n.r.) Biro Rozalia si Szabo Odon, directorul Fundatiei Mecena (presedintele executiv al UDMR Bihor - n.r.), frumoasa suma de 320 de milioane de forinti", a declarat Tokes.

Liderii UDMR Bihor fac etno-business, o practica etno-mafiota

Potrivit lui Tokes, "dupa doua cicluri electorale in Ungaria, guvernul social-liberal care a indatorat tara si a furat cat a putut a fost inlaturat de la putere de catre electorat", iar "tovarasii lor din Partium sunt anchetati de organele anticoruptie", motiv pentru care "gestul minimal ar fi sa demisioneze voluntar din toate functiile obtinute prin lupte tataresti si cumparate, fara sa mai provoace daune ireversibile maghiarimii din Bihor".

Tokes a spus ca, in ianuarie 2011, autoritatile ungare au inceput sa investigheze "delapidarea" banilor publici ai cetatenilor ungari de catre fostii guvernanti de la Budapesta impreuna cu liderii UDMR Bihor, dar nu cunoaste in ce stadiu este ancheta.

El a pus la dispozitia presei un document tradus in limba romana si intitulat "Afirmatii aspre privind esuarea investitiei pentru baie termala si loc de pelerinaj literar din localitatea Ady Endre", despre care a afirmat ca a fost intocmit de catre juristi din ministerele Administratiei si Justitiei de la Budapesta si care ar fi stat la originea investigatiei.

"Avem la indemana acest document, intocmit de juristi din ministerele Administratiei si Justitiei din Ungaria in luna ianuarie a acestui an, cand a inceput aceasta investigatie, dar nu cunosc in ce stadiu este ancheta", a spus Tokes.

El a afirmat ca, daca va fi necesar, se va implica personal pentru a afla care este stadiul in care a ajuns aceasta investigatie.

"In acest caz s-a produs un act de coruptie care continua sa fie investigat si o sa facem pasii legali necesari, daca va fi nevoie, iar eu sunt convins ca va fi nevoie", a spus Tokes.

Referitor la liderii UDMR Bihor, vicepresedintele PE a prezentat un tabel care indica functiile si implicarea fiecaruia in controlul a doua organizatii neguvernamentale prin care primesc fonduri publice din Ungaria pentru care nu au prezentat modul de cheltuire, dar si in diverse organe de presa in limba maghiara din Bihor.

Conform celor prezentate de Tokes, Alexandru Kiss, fost presedinte si in prezent vicepresedinte al Consiliului Judetean Bihor, este presedintele Fundatiei Mecena, fiind totodata membru in Consiliul Director al Fundatiei Partium. De asemenea, Biro Rozalia, de 11 ani viceprimar al Oradiei, este presedintele Fundatiei Partium si membru in Consiliul Director al Fundatiei Mecena, ambii lideri fiind coproprietari ai Radio Partium si obtinand anual finantari de peste 400.000 de lei de la CJ Bihor pentru finantarea altor publicatii, precum revista culturala Varad, saptamanalul de informatii Biharorszag si saptamanalul politic Erdely Riport.

"Aceste tabele arata impletirile de interese, relatiile acestei grupari in planul vietii publice din judet, prin UDMR, monopolul lor asupra unei mari parti a presei din Oradea si puterea economica pe care o exercita prin cele doua fundatii, Mecena si Partium. (...) Imi pare rau ca ascultam discursurile festive ale doamnei viceprimar Biro privind iubirea de neam si ne dam seama de demagogia ei si a tovarasilor ei, care nu din inima, ci din buzunar iubesc comunitatea maghiara", a spus Tokes.

El a reiterat ca activitatea liderilor UDMR este cea de "etno-business".

"Ei fac etno-business, o practica etno-mafiota din cauza careia ungurii, ori intimidati, ori cumparati, nu se pot folosi de pluralitatea democratica, ci sunt monopolizati ca o masa de electori", a afirmat el.

In acest context, Tokes a afirmat ca ii da dreptate Monicai Macovei.

"Credem ca in aceasta privinta are dreptate fostul ministru al Justitiei Monica Macovei, care din cand in cand atrage atentia asupra devotamentului exceptional al conducerii UDMR pentru coruptia de stat care se practica in Romania", a sustinut el.

Vicepresedintele CJ Bihor Alexandru Kiss si viceprimarul din Oradea Rozalia Biro nu au putut fi contactati pana la ora transmiterii acestei stiri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Laszlo Tokes, #UDMR Bihor ancheta Ungaria, #Tokes UDMR Bihor , #stiri Laszlo Tokes