Kovesi a fost la Politie: Sunt un procuror care le inspira teama celor care vor sa fure linistit in Romania (Video)

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 29 Martie 2019, ora 11:26
24180 citiri
Kovesi a fost la Politie: Sunt un procuror care le inspira teama celor care vor sa fure linistit in Romania (Video)
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Fosta sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, a fost nevoita astazi sa se prezinte la o sectie de politie din Bucuresti, una din obligatiile impuse de Sectia Speciala in cadrul procedurii de control judiciar, potrivit unor surse judiciare citate de Ziare.com. Potrivit masurii, ea trebuie sa vina o data pe saptamana la Politie.

"Repet, nu am voie de vorbesc de aceasta masura preventiva", au fost primele cuvinte ale Laurei Codruta Kovesi la iesirea din sediul Politiei.

Fosta sefa DNA a fost intrebata daca aceasta masura ii afecteaza sansele la sefia Parchetului European. "In urma evaluarii comisiei tehnice, am iesit pe primul loc, acum se deruleaza negocieri intre Consiliul UE si Parlamnetul European, o sa vedem daca ce s-a intamplat va afecta aceasta procedura", spune Kovesi.

"Este evident si foarte clar ca ce s-a intamplat in ultimile luni are legatura cu candidatura mea. Se incearca prin orice mijloace oprirea mea de a ocupa aceasta functie, pentru care am candidat si in care am iesit prima.

Este evident ca sunt parte a unei campanii de hartuire, de intimidare, sunt un semn pentru ceilalti colegi din sistem care vor sa-si fac treaba. Sunt convinsa ca procurorii si judecatorii din Romania isi vor continua sa-si faca meseria si nu se vor lasa intimidati", a adaugat fosta sefa DNA.

Iata dialogul cu presa:

Daca veti fi chemata la Bruxelles, ce veti face?

Kovesi: Nu comentez supozitii, haideti sa vedem cum se deruleza procedura.

Veti contesta la ICCJ masura controlului judiciar?

Intrebarea are legatura cu dosarul, nu va pot raspunde.

Dumneavoastra unde profesati acum?

Nu comentez acum, este o masura a procurorului.

Este posibil ca o persoana care da mita sa aiba si calitatea de persoana vatamata (intrebarea are legatura cu implicarea lui Sebastian Ghita in acest caz, care este si parte vatamata si mituitor - n.red.)?

Exista manuale de drept in care se scrie cine si ce calitatea poate sa aiba in dosar. Nu vreau sa comentez.

Ce este in sufletul dumneavostra, sa dati cu subsemnatul la Politie?

Sunt un procuror care timp de 24 de ani mi-am facut treaba. Sunt un procuror care am dovedit ca in activitatea mea profesionala am luptat cu coruptia intr-un mod eficient. Si sunt un procuror care a reusit sa le inspire teama celor care vor sa fure linistit in Romania.

"Infractiunile au fost dezincriminate"

O jurnalista de la Antena 3 insista cu o intrebare despre "abuzurile" de la DNA.

Kovesi: Va rog sa-mi spuneti, concret, hotararea judecatoreasca prin care s-a stabilit un abuz, ca sa pot sa va dau un raspuns.

Nu a fost niciun abuz in perioada in care ati condus DNA?

Va rog sa-mi spuneti o decizie definitiva a unui judecator, care a constatat vreun abuz al cuiva din DNA. Atunci am sa va raspund.

Aveti achitari pe banda rulanta. O treime din dosarele DNA au primit achitari. Cum comentati?

Procentul nu este corect. Este o minciuna. Procentul de achitari la DNA, in ultimii cinci ani, a fost constant, intre 10% si 13%. Cu privire la achitari, in fiecare an am dispus o analiza a cauzelor care au dus la aceste solutii de achitare.

Asa cum am prezentat si anterior, solutiile de achitare au avut la baza in primul rand dezincriminarea unor fapte penale, dezincriminari care au avut loc prin modificari ale legii sau prin pronuntarea unor decizii CCR. O alta cauza a fost legata de modul in care a fost interpretata o anumita dispozitie legala sau probele administrate in cauza. Acolo unde s-a stabilit ca procuorii au gresit, s-a consemnat acest lucru in analiza.

"Dreptul meu la exprimare este afectat"

Kovesi a evitat sa raspunda la unele intrebari, care aveau legatura cu dosarul: "Am o interdictie de a vorbi cu presa. Este clar ca dreptul meu la exprimare va fi afectat. Nu comentez alte interdictii pe care le am. Las pe altii sa anunte ce interdictii am."

Este oportuna modificarea acum a Codului Penal prin OUG?

"Modificarile pe care le-am vazut in spatiul public, in diverse proiecte, care vizeaza dezincriminarea unor infractiuni de coruptie sau reducerea limitelor de pedeapsa pentru infractiunile grave, cu siguranta, ca nu sunt oportune. Ele nu sunt date sa fie un instrument util in investigarea faptelor de coruptie, ci sunt date pentru a ajuta anumite persoane sa scape de raspundere penala."

Kovesi a venit pe la 10:50 la sediul Sectiei 18 Politie din Sectorul 5 din Bucuresti. Fosta sefa DNA nu a facut declaratii presei la intrare.

"Va rog sa stam de vorba dupa ce termin aici", a fost tot ce a spus Kovesi initial.

Laura Codruta Kovesi a fost inculpata si plasata sub control judiciar de catre Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ), joi seara, dupa mai bine de 6 ore de audieri intr-un dosar instrumentat de procurorul Adina Florea, potrivit unor surse judiciare.

Aceasta inseamna inclusiv ca fosta sefa a DNA nu mai are voie sa paraseasca tara fara aprobarea procurorului care se ocupa de cazul sau.

De asemenea, Laurei Codruta Kovesi i s-a interzis sa mai lucreze ca procuror, conform acelorasi surse, pana la ridicarea masurii.

Kovesi a declarat la iesirea de la audieri ca procurorul de caz i-a interzis sa mai faca declaratii presei despre dosarul in care este cercetata.

"Procurorul de caz mi-a interzis sa vorbesc cu presa. (...) Este o masura de a-mi inchide gura", a spus Kovesi, fara a preciza daca are si alte interdictii.

Masura plasarii sub control judiciar poate fi contestata de catre Laura Codruta Kovesi in instanta.

Dosarul, deschis la cererea lui Ghita

Sectia de investigare a infractiunilor din Justitie i-a deschis un prim dosar Laurei Codruta Kovesi in decembrie 2018, dupa ce fostul deputat Sebastian Ghita a acuzat-o ca i-ar fi cerut bani pentru plata avionului cu care urma sa fie adus in tara Nicolae Popa din Indonezia, in 2011.

Laura Codruta Kovesi era la acea vreme procuror general al Romaniei, iar Nicolae Popa fusese definitiv condamnat la 10 ani si 4 luni de inchisoare in dosarul FNI. In aceasta cauza, fostul procuror-sef DNA este urmarit penal pentru luare de mita, marturie mincinoasa si abuz in serviciu.

Procurorul de caz al acestei cauze este Adina Florea.

REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
#Kovesi sectie politie, #Kovesi Adina Florea, #Kovesi control judiciar , #Adina Florea