Reactia Comisiei Europene in cazul Kovesi: Toti candidatii trebuie sa poata participa neingraditi la toate etapele procedurii de selectie

Vineri, 29 Martie 2019, ora 14:33
13975 citiri
Reactia Comisiei Europene in cazul Kovesi: Toti candidatii trebuie sa poata participa neingraditi la toate etapele procedurii de selectie
Foto: Arhiva Ziare.com

Si Comisia Europeana a reactionat dupa ce Laura Codruta Kovesi a fost inculpata si plasata sub control judiciar de catre Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ).

Astfel, CE cere Guvernului si autoritatilor romane sa respecte pe deplin principiul cooperarii loiale in ceea ce priveste procedura de selectie a procurorului general european.

"Desi nu comentam asupra procedurilor la nivel national, Comisia Europeana urmareste indeaproape ultimele evolutii ale evenimentelor, deoarece vin in contextul procedurii de selectie, in curs de desfasurare, a procurorului general european.

Este esential ca toti candidatii, care au fost inaintati de un grup independent de selectie, sa fie tratati corect in cursul acestui proces. Prin urmare, Comisia invita Guvernul si autoritatile romane sa respecte pe deplin principiul cooperarii loiale consacrate in Tratat, in ceea ce priveste procedura de selectie a procurorului general european.

Toti candidatii trebuie sa poata participa neingraditi la toate etapele procedurii de selectie.

Comisia si-a exprimat deja preocuparile serioase cu privire la Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, in ultimul raport MCV, in sectiunea privind independenta judiciara a acestui organism", a declarat vineri Margaritis Schinas, purtator-sef de cuvant al Comisiei.

Evolutiile privind statul de drept

De asemenea, el a atentionat ca CE urmareste cu multa ingrijorare evolutiile privind statul de drept in Romania.

"Asa cum am mai spus, Comisia Europeana urmareste cu multa ingrijorare evolutiile privind statul de drept in Romania si subliniaza ca Romania trebuie sa reia urgent procesul de reforma. Aceasta inseamna sa mearga inainte, sa nu faca pasi inapoi si sa se abtina de la orice masuri care ar putea inversa progresul inregistrat in ultimii ani", a mai spus Margaritis Schinas.

In ceea ce priveste procedurile judiciare impotriva oficialilor Comisiei, Margaritis Schinas a declarat ca CE a luat la cunostinta decizia procurorilor de a le inchide din cauza lipsei de probe.

"In acelasi timp, am luat la cunostiinta de decizia procurorilor de a inchide procedurile judiciare impotriva unor oficiali ai Comisiei, din cauza lipsei de probe. Permiteti-mi sa va reamintesc ca, de la bun inceput, autoritatile romane nu aveau nicio jurisdictie in acest sens", a subliniat oficialul Comisiei.

Parchetul General a anuntat joi ca Adina Florea a clasat ancheta in cazul lui Frans Timmermans, cercetat pentru abuz in serviciu si grup infractional organizat

Referendumul este o problema interna

Referitor la referendumul pe Justitie pe care presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca il va organiza pe 26 mai, in ziua in care vor avea loc si alegeri europarlamentare, Margaritis Schinas a precizat ca este o problema interna a statelor membre.

"Organizarea referendumului este o problema interna a statelor membre. Comisia respecta intotdeauna vointa democratica a poporului. In ceea ce priveste subiectul referendumului, pozitia noastra, a Comisiei, privind reformele din justitie si despre deteriorarea generala a statului de drept in Romania, aceasta este foarte bine cunoscuta", a completat el.

Purtatorul-sef de cuvant al Comisiei a confirmat si faptul ca prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a discutat joi cu premierul Viorica Dancila in legatura cu ordonantele pe Codurile Penale si pentru repunerea in termenul contestatiei in anulare a condamnarilor dictate de completurile de 5 judecatori din 2014 incoace.

"Da, putem confirma ca a avut loc ieri o convorbire telefonica pentru a discuta cele doua proiecte de ordonanta de urgenta. Ambele parti au convenit sa continue discutiile la nivel tehnic", a spus Margaritis Schinas.

Surse politice afirmasera joi pentru Ziare.com ca Dancila i-a promis lui Timmermans ca Guvernul nu va adopta in sedinta de vineri nicio ordonanta pe Justitie.

Laura Codruta Kovesi a fost joi inculpata si plasata sub control judiciar de catre Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ), joi seara, dupa mai bine de 6 ore de audieri intr-un dosar instrumentat de procurorul Adina Florea.

Vineri, Kovesi a fost nevoita sa se prezinte la o sectie de politie din Bucuresti, una din obligatiile impuse de Sectia Speciala in cadrul procedurii de control judiciar. Potrivit masurii, ea trebuie sa vina o data pe saptamana la Politie.

Iata ce obligatii mai are cat e sub control judiciar

Tot vineri, fosta sefa DNA a contestat la Inalta Curte masura preventiva a controlului judiciar. ICCJ urmeaza sa stabileasca un termen de judecata pentru saptamana viitoare.

"Cauza se afla in procedura de camera preliminara. Primul termen de judecata urmeaza a fi alocat ulterior", se arata pe portalul Inaltei Curti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Comisia Europeana Laura Kovesi, #Laura Codruta Kovesi control judiciar , #Adina Florea