Kovesi critica CSM in scandalul "coruptie la examen"

Marti, 11 Decembrie 2007, ora 17:48
680 citiri
Kovesi critica CSM in scandalul "coruptie la examen"

"Este inadmisibil" modul in care Sectia pentru procurori a hotarat, luni, retinerea unuia din procurorii acuzati de implicare in fraudarea concursului pentru parchete, a criticat, marti, procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi.

"Ceea ce s-a intamplat este inadmisibil. Patru membri, intr-un fel sau altul din totalul de sase membri ai sectiei s-au abtinut. Sectia este nefunctionala la acest moment. S-a creat un privilegiu pentru cel care nu a primit aviz, iar eu intotdeauna am spus ca procurorii trebuie sa raspunda la fel ca si ceilalti pentru ceea ce fac.

Voi face o sesizare catre presedintele CSM cu privire la aceste abtineri. Au fost doua abtineri dupa ce cei doi membri au vazut materialul pus la dispozitie de procurorii DNA. Mi se pare o neindeplinire a obligatiilor pe care le ai ca membru al CSM. O abtinere se face eventual la inceputul sedintei", a declarat Kovesi.

DNA a dispus, marti, retinerea, pentru 24 de ore, a procurorului Gheorghe Dumitru si a fostului membru CSM, Gheorghe Bucur. Procurorii DNA au precizat ca, intrucat Sectia pentru procurori CSM nu a incuviintat retinerea lui Cojocaru Eugen, procurorii DNA nu au putut sa dispuna, fata de acesta, masura preventiva.

Procurorul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Pitesti, Gheorghe Dumitru, este cercetat pentru savarsirea infractiunii de cumparare de influenta, in timp ce Sterian Guli, prim procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Urziceni, este cercetat pentru instigare la infractiunea de permitere a accesului la informatii care nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Gheorghe Cerbeanu, judecator la Tribunalul Valcea, este in vederea DNA pentru savarsirea infractiunii de complicitate la cumparare de influenta, iar Gheorghe Bucur, notar in municipiul Bucuresti, fost judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie si fost membru al CSM, este cxercetat pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la cumparare de influenta.

In ceea ce o priveste pe Gabriela Georgeta Ghita, procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si presedinta a Comisiei de examinare a participantilor la concursul pentru numirea in functii de conducere a procurorilor, DNA a emis un mandat de cercetare pe numele sau pentru savarsirea infractiunii de permitere a accesului la informatii care nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite

Cercetat de DNA este si Eugen Cojocaru, procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si membru supleant al aceleiasi Comisii de examinare, pentru savarsirea infractiunilor de trafic de influenta si instigare la infractiunea de permitere a accesului la informatii care nu sunt destinate publicitatii. Toti sunt anchetati in dosarul privind fraudarea concursului pentru functii de conducere la parchete.

In cursul zilei de 10 decembrie 2007 procurorii DNA au solicitat Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), potrivit art. 42 alin. 2 din Legea 317/2004 incuviintarea retinerii pentru invinuitii Gheorghe Dumitru si Cojocaru Eugen.

- Seful DNA, nemultumit de cum au votat procurorii CSM

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...