Ziare.com

Kovesi: CSM lasa tara sa devina un off shore al infractorilor

de Alexandra Sandru
Joi, 10 Ianuarie 2008, ora 11:23

   

Kovesi: CSM lasa tara sa devina un off shore al infractorilor
Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a declarat joi ca se asteapta ca CSM sa aiba reactii cand se dau legi care transforma tara intr-un "off shore" al infractorilor, sa apere reputatia magistratilor, sa aiba reactii fermela orice fel de imixtiune si sa isi asume raspunderea unor sanctiuni.

"Astept ca atunci cand procurorii sunt citati la comisii de ancheta si cand sunt facuti procurori comunisti, CSM sa ne apere reputatia. Reactia fata de orice fel de imixtiune trebuie sa fie ferma si imediata fara sa se gandeasca daca hotararile supara sau nu pe cineva", a spus Kovesi, repetand ideea presedintelui Basescu.

Procurorul general a mai cerut CSM sa nu tolereze niciun fel de abatere a procurorilor si sa-si asume raspunderea aplicarii unor sanctiuni.

"Ma astept ca CSM sa aiba reactii cand se dau legi care transforma Romania intr-un off-shore european al infractorilor", a mai spus Kovesi.

Procurorul general a adaugat, la sedinta bilant a CSM, ca doreste raspunsuri concrete si rapide de la Consiliu atat pentru problemele ridicate de Ministerul Public cat si pentru cele ale cetatenilor.

"Imi doresc sa nu primesc raspunsuri formale dupa luni de zile la solicitarile de a reorganiza Ministerul Public sau la cele de aparare a independentei ori reputatiei. Atunci cand procuroul general incearca sa echilibreze incarcatura de dosare pentru procuror ma astept ca CSM sa nu ia decizii care sa incurajeze lenea. Ar trebui sa gasim solutii ca justitiabilii sa nu primeasca un raspuns dupa doi ani sau mai multi la sesizarile pe care le fac", a afirmat Kovesi.

Procurorul general a spus ca bilantul pe 2007 este numai un document care lauda eficienta CSM in cifre, desi romanii se simt umiliti de sistemul juridic.

"Cum putem spune ca avem o justitie credibila daca oamenii asteapta ani de zile pentru solutionarea dosarelor?", a spus Kovesi.

Ea a afirmat ca o prioritate a anului 2008 trebuie sa fie consolidarea inspectiei judiciare, nu prin detasare de magistrati, ci prin angajare de personal propriu.

"Poate considerati ca v-am plictisit anul trecut cu criza de procurori. Cine este vinovat ca in 2008 sunt procurori care au 1.000 sau 1.500 de dosare de rezolvat?", a mai adaugat procurorul general.

Bilantul CSM pe 2007 - un sir de cifre si statistici

Presedintele CSM, Anton Pandrea, prezentase mai devreme, timp de aprope o ora, bilantul pe 2007 al institutitei, insirand mai multe scheme, amanunte ce tineau de organizarea Consiliului si diverse statistici.

Potrivit lui Pandrea, cresterea calitatii actului de justitie si a increderii populatiei in justitie au fost principalele obiective ale CSM pe 2007.

Potrivit bilantului CSM pe 2007, in sedinta plenului din 4 octombrie, a fost aprobat noul Regulament privind evaluarea activitatii profesionale a judecatorilor si procurorilor, iar in prezent se lucreaza la Ghidul de evaluare a activitatii profesionale a magistratilor. De asemenea, in colaborare cu Institutul National al Magistraturii se afla in derulare programul de formare a evaluatorilor.

Potrivit raportului, in prezent se afla in derulare proiectul privind Reorganizarea instantelor si parchetelor cu volum mic de activitate, definitivarea sa fiind conditionata, potrivit lui Pandrea, de rezultatele studiului privind stabilirea gradelor de complexitate si modificarile legale in materie de procedura, cu referire la competenta materiala a instantelor.

Potrivit situatiei prezentate in plenul CSM, la sfarsitul anului 2007, in schemele instantelor judecatoresti sunt prevazute 4490 posturi de judecator din care sunt vacante 223 posturi de executii si 123 posturi de executie. In schemele parchetelor sunt prevazute 2743 posturi din care sunt vacante 435 posturi de executiei si 105 posturi de conducere.

- Basescu i-a dat afara pe jurnalisti de la sedinta CSM (VIDEO)

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2379 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
12 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

la dezapezire

Tanti Codruta, dute bre la dezapezire ca esti cat malu!

 

la dezapezire

tre sa mergem toti...
Unii ar mai trebui sa citeasca...

Malu Codruta

Ce timpenii..nu mai stim romana...in nici o tara unde se respecta lima tarii respective nu se folosesc cuvinte imprumutate...aceasta obeza a uitat (de cind a ajuns peste noapte cineva..) limba romana??? Ziarele le citesc si cei cu 4 clase si cei cu n facultati...toata lumea trebuie sa inteleaga...in America daca se folosesc cuvinte din alta limba in presa se traduc in paranteza..dar in mod normal se foloseste engleza si toti nu sint atit de "boieri" scoliti ..afara. Asa ca folositi romana in exprimare si lasai deoparte ideea ca trebuie sa se vada...ce destepti sinteti in a da interviuri...Ti se face greata de prostie, aroganta si lipsa crasa de bun simt!!!!!

 

mai predut...

oi fi avind tu ce-oi fi avind cu doamna procuror...dar asta nu-ti da dreptul sa vorbesti prosti...
1-cel mult trebuia sa-l critici pe cel care a scris articolul...pt ca el trebuie sa scrie pe intelesul celor cu 4 clase(ca tine)...doamna procuror general a vorbit la o sedinta unde in mod sigut nu era nici unul cu numai 4 clase(ca tine)
2-orice limba are neologisme.....adica cuvinte imprumutate....de exemplu batista,care provine din franceza...noi romanii probabil trebuia sa-i spunem ...nassuflete...cea ce sa si propus de fapt...sau cravata...la care s-a propus folosirea "originalului"...gitleg ca mai treci pe la scoala...sau citeste articole pt cei de la" coada vacii"...

Marii infractori sunt Iliescu, Basescu, Stolojan, etc.

Am obosit scriind despre faptele penale grave comise de cei trei. De ce procuratura este obedienta cu cei mai mari infractori, care in loc sa stea la puscarie, acolo unde le este locul ei sunt lideri de partide si de opinie.

 

Intelegere...

Ar trebui sa aveti mai multa intelegere...
E-adevarat ca d-na s-a mai ingrasat, dar cred ca macanca de
stress !!! Inseamna ca si asupra ei se fac diverse presiuni.....

off shore = dinspre tarm, dinspre coasta (dict. ro-engl)

Aici, cred ca are intelesul de de" loc in care infractorii isi fac de cap"...

Cele bune !

 

off-shore

Traducerea este gresita. Termenul off-shore in limba engleza se foloseste cu precadere in economie pentru a descrie intreprinderi, banci, proiecte sau forta de munca IN AFARA GRANITELOR TARII RESPECTIVE.
Cand o firma spune ca a angajat o off-shore company sa se ocupe de productia sau livrarea unui proiect de fapt inseamna ca au angajat o firma care nu este localizata "pe tarmul" respectiv. Expresia are sens pentru tari ca Marea Britanie (insula, deci inconjurata de tarmuri) USA, Canada, etc sau pe scurt orice tara care geografic se considera izolata de alte zone geografice printr-un ocean, etc.
De exemplu fraza "Bush has sent millions of American jobs off-shore" este o acuzatie directa impotriva politicii economice dezastruase pe care Bush a promovat-o in ultimii ani in USA si se refera la milioanele de locuri de munca pierdute de muncitorii americani din industria manufacturilor pentru ca job-urile respective le executa firmele din China la o fractiune de pret.
Este economie capitalista la urma urmei.

De la una la alta

O traducere se metamorfozeaza in speculatie ieftina. Bush este "patronul" care dicteaza politicile proprii ale companiilor . Mare arendas a ajuns !

off-shore

Multumesc pt.lamuriri !

 

Cu privire la offshore si .....

a€œWhat are the relevant questions to be asked with regard offshore? To some, the key issues are money laundering, criminality and harmful tax competition. To others, however the focus on criminality is misplaced. Offshore, they argue, is a structural development, an expression and a symptom of what happens when state overregulate and overtax their societies. a€¦..Offshore is first and foremost a political program, serving the interests of the rich and the powerful.a€ The offshore world a€“ Ronen Palan
http://books.googl comportamentul si luarile de pozitie ale doamnei Kovesi. Sincer ma bucur pentru votul negativ dat in CSM si argumentarea acestui vot. Alaturi de Monica Macovei si Daniel Morar ar putea constitui un trio redutabil pentru reorientarea justitiei romanesti pe un fagas normal. Cei care judeca un om dupa aspectul fizic, nume,etnie sau culoarea pielii nu merita respect.
p.s. Trebuie sa admit totusi ca notiunea "offshore" implica mai mult factorul economic si ar fi mult mai bine daca am renunta la inserarea de expresii straine atunci cand vorbim publicului romanesc. Limba romana este suficient de capabila sa ne ofere alternative chiar daca uneori .....nu suna bine ("cool") :)

 

Despre off-shore...

"Cei care judeca un om dupa aspectul fizic,nume,etnie sau
culoarea pielii nu merita respect."

Felicitari !!!

 

Procuror general de exceptie

atitudinea merita aplaudata ; intr'adevar este o nevoie acuta :

- procororii sa devina tot mai puternici in cadrul penalului

- procororii sa nu se amestece in cauze civile fara suport legal

doar asa vom deveni realmente o tara membra NATO si UE

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor