Associated Press: Cruciada femeilor din justitia din Romania

Luni, 20 Aprilie 2015, ora 17:04
7425 citiri
Associated Press: Cruciada femeilor din justitia din Romania

Activitatea procurorilor anticoruptie din Romania este din nou laudata in presa externa.

De aceasta data, Alison Mutler, jurnalista Associated Press, scrie un amplu material - titrat "Cruciada femeilor din justitia din Romania" - in care vorbeste despre femeile din institutiile judiciare si despre "feminizarea sistemului judiciar".

Procurorul Denisa Cristodor a facut istorie in toamna anului trecut, cand a finalizat rechizitoriile in cazul tortionarilor din inchisorile comuniste.

In varsta de 37 de ani, Cristodor face parte dintr-un front surprinzator, o avangarda de tinere femei, procurori sau judecatori. Aceste doamne au facut societatea romaneasca sa tremure, dupa ce s-au dus dupa oamenii care odata pareau intangibili: ministri sau moguli, care au sustras de-a lungul anilor sute de milioane de euro, fosti comandanti de inchisori comuniste, suspectati de crima si tortura.

New York Times, despre "cutremurul" Laura Codruta Kovesi

Cele mai multe din aceste femei erau inca in scoala cand comunismul s-a prabusit, in urma cu 25 de ani. Astazi, aceste temerare fac parte dintr-un sistem independent de justitie, bazat pe credinta lor ca nimeni nu poate fi mai presus de lege, remarca jurnalista AP.

Pe vremea comunismului, Justitia era domeniul unui singur om. Acest lucru a inceput sa se schimbe odata cu aparitia democratiei si a capitalismului in anii 1990. Atunci, procurorii si judecatorii, rasplatiti cu lefuri mici, s-au reorientat spre mediul de afaceri, lansand o poarta deschisa pentru femeile care voiau sa faca parte din sistemul de justitie. Rezultatul: 60 la suta din magistratii romani din prezent sunt femei.

"Feminizarea sistemului judiciar" ajuta Romania sa scape de eticheta de mlastina a coruptiei si a nepotismului, este de parere Cristian Pirvulescu, decan al Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative.

Kovesi, in L'Express: Dupa alegeri, independenta DNA ar putea fi afectata

"Aceste femei isi imprima propria viziune asupra Romaniei. Inainte, nu le era permis sa faca acest lucru. Acum, aceste femei indeplinesc actul de justitie cu mult curaj", a adaugat Pirvulescu.

Alison Mutler mai scrie ca vantul schimbarii a venit in 2005, dupa ce Traian Basescu a devenit presedinte, fiind ales pe un val de simpatie dupa ce a promis sa combata coruptia. Tot el a numit-o pe Laura Codruta Kovesi ca prima femeie procuror general din Romania. Kovesi avea doar 33 de ani la acea vreme. Aproape un deceniu mai tarziu, Kovesi este cea mai puternica femeie din Romania, varful de lance al luptei anticoruptie, care tinteste cu mult curaj unele dintre cele mai puternice figuri din Romania, adauga jurnalista AP.

Mutler face si un bilant al activitatii recente a procurorilor DNA: in ultimele luni, procurorii anticoruptie l-au trimis in judecata pe fostul ministru de Finante, acuzat de luare de mita, iar in vizorul DNA a intrat si cumnatul premierului Victor Ponta, arestat preventiv. N-au scapat nici apropiati ai fostului presedinte Basescu: procurorii l-au avut in vizor pe fratele acestuia, cel mai apropiat aliat al sau (Elena Udrea - n.red.), precum si pe ginerele fostului sef de la Cotroceni.

In 2014, DNA a reusit performanta de a ajunge la 1.051 de condamnari, fata de 743 anul precedent. Chiar mai multe sunt de asteptat in acest an. Printre cei condamnati din ianuarie 2014 se numara un fost prim-ministru, sapte fosti ministri, un fost vicepremier, patru parlamentari, un deputat al Parlamentului European, 39 de primari, 25 de magistrati si doi magnati.

Basescu insusi, care a parasit biroul prezidential in decembrie, este tinta unei anchete conduse de un procuror femeie, Adina Petrescu.

Jurnalista revine la Kovesi, careia ii face un portret mai amplu. Fosta jucatoare de baschet devenita magistrat in 1995 a spus pentru AP ca, in urma cu 25 de ani, femeile nu aveau ce cauta in magistratura. "Spuneau ca noi, femeile, vom ceda usor... sper ca am reusit sa demontam acesta idee", a spus Kovesi.

Ea si colegii ei sunt criticati in mod regulat de catre politicieni si unele trusturi de presa, ale caror proprietari au fost la randul lor anchetati de DNA. Acum, Kovesi este protejata de garzi de corp.

"Ceea ce este surprinzator este faptul ca este prezenta coruptia la toate nivelurile si in toate sectoarele", a spus Kovesi. "Am vazut oameni care au fost anchetati si au ales sa continue sa ia mita, insa folosind metode mai sofisticate", a adaugat Kovesi.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#AP femei justitie Romania, #AP Kovesti feminizare justitie , #DNA