Bloomberg: Kovesi denunta atacuri venite de la persoane cu pozitii extrem de inalte

Vineri, 14 Octombrie 2016, ora 21:15
19384 citiri
Bloomberg: Kovesi denunta atacuri venite de la persoane cu pozitii extrem de inalte
Foto: Arhiva Ziare.com

In ultimii ani, politicienii romani au fost decimati de sute de arestari privind cazuri de coruptie, insa acestia incearca acum sa submineze cea mai mare campanie anticoruptie din istoria moderna a tarii est-europene, acuza Laura Codruta kovesi, procurorul-sef al DNA, intr-un interviu pentru publicatia Bloomberg.

"Recent, am vazut mai multe incercari de ridiculizarea a luptei anticoruptie, pentru ca aceasta sa para nesemnificativa. Ce daca esti anchetat de procurori? Este la moda sa fii anchetat de DNA", descrie Laura Codruta Kovesi atmosfera din Romania.

  • Sefa DNA a fost intervievata de Bloomberg, joi, in aceeasi zi in care prestigioasa agentie de presa i-a luat un interviu si vicepremierului Vasile Dancu, tot la Bucuresti.
  • Un numar record de oficiali romani au fost adusi in fata justitiei doar in ultimii ani, dupa ce Kovesi a lansat o companie anticoruptie asemanatoare cu "Mainile Curate" din Italia anilor '90, scrie Bloomberg. Printre suspecti se numara un prim-ministru si zeci de ministri, iar multi dintre acestia sunt inca in spatele gratiilor pentru acuzatii de coruptie si luare de mita.

    In timp ce campania pentru alegerile parlamentare se apropie, mai multi politicieni au inceput sa promove mesaje impotriva justitiei, tocmai pentru a justifica de ce mai multi oficiali romani isi pastreaza functiile in ciuda faptului ca sunt anchetati sau chiar condamnati.

    De asemenea, institutia romana care se bucura de cea mai ridicata incredere publica - 55% - ramane DNA, in ciuda inregistrarii unui declin in ultima perioada, potrivit datelor unui sondaj al Avangarde.

    Kovesi insasi a devenit tinta unor acuzatii de plagiat pentru teza sa doctorala, pe care procurorul-sef le dezminte. In timp ce ii asigura pe cetateni ca procurorii nu sunt descurajati de cele mai recente atacuri "care pornesc de la un nivel foarte inalt" si adeseori devin extrem de personale, Kovesi atrage atentia ca exista un risc ca credibilitatea intregului sistem de justitie sa fie compromisa.

    Procurorii DIICOT au anchetat inclusiv detectivi particulari, despre care se crede ca au fost angajati de suspecti de coruptie pentru a descoperi detalii incriminatoare si a-i hartui familia procurorului-sef, intr-o incercare de a distruge imaginea publica a Laurei Codruta Kovesi.

    "Este adevarat ca uneori aceste atacuri sunt lansate de persoane cu pozitii extrem de inalte. Dar nici eu, nici alti procurori, nu ne simtim deloc intimidati de aceste atacuri, in special pentru ca se bazeaza pe acuzatii false", a mai sustinut procurorul-sef al DNA.

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
    Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
    Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
    Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
    Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
    Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
    #Kovesi DNA interviu Bloomberg , #DNA