Iohannis poate refuza sa o revoce pe Kovesi, in ciuda speculatiilor din presa: Isi va duce PSD planul pana la capat?

Vineri, 23 Februarie 2018, ora 14:57
10251 citiri
Iohannis poate refuza sa o revoce pe Kovesi, in ciuda speculatiilor din presa: Isi va duce PSD planul pana la capat?
Foto: Arhiva (Administratia Prezidentiala)

Raportul invocat joi de ministrul Tudorel Toader ca fundament pentru cererea de revocare a procurorului sef al DNA nu a aparut nici la aceasta ora in spatiul public, in schimb anumite surse mass-media au lansat deja scenariul potrivit caruia presedintele nu ar avea dreptul sa refuze revocarea, in caz contrar, el urmand sa fie acuzat de incalcarea Constitutiei si suspendat de Parlamentul controlat de PSD si ALDE.

Sursele de presa respective, citate inclusiv de unele posturi de televiziune, invoca art.54 din legea 303/2004 privind statutul magistratilor si sustin ca exista prevederi clare privind posibilitatea ca presedintele Romaniei sa refuze numirea procurorilor sefi, dar nu exista prevederi din care sa rezulte ca presedintele poate refuza si revocarea acestora.

Prin urmare, conform scenariului mentionat de sursele citate, presedintele Iohannis ar fi obligat de lege sa o revoce pe Laura Codruta Kovesi, pentru ca altfel s-ar declansa un conflict juridic de natura constitutionala, iar CCR ar urma sa constate ca presedintele a gresit refuzand revocarea, ceea ce ar fi temei pentru suspendarea lui din functie.

Totusi, logica elementara spune ca daca decizia de revocare a procurorilor sefi ar apartine ministrului Justitiei (eminamente un om politic) atunci nu ar mai avea niciun sens pasul urmator - avizul CSM - si, in plus, ar exista riscul ca ministrul sa ii revoce pe sefii parchetelor ori de cate ori, sa zicem, acestia le-ar crea probleme colegilor sai de partid, subordonand astfel o parte a puterii judecatoresti puterii politice.

Mai multi specialisti in drept constitutional sustin ca doar presedintele Romaniei decide daca revoca sau nu seful DNA, admitand insa ca nimic nu poate opri partidele politice aflate acum la putere sa isi puna in aplicare planul de suspendare cu care il ameninta pe Klaus Iohannis.

Laura Stefan (Expert Forum): Decizia apartine presedintelui Romaniei, nu ministrului

Intrebata daca presedintele este obligat in acest moment sa o revoce pe sefa DNA, Laura Stefan, expert anticoruptie si membru al Expert Forum (EFOR), a explicat: "interpretarea mea nu este aceasta si cred ca vointa legiuitorului a fost clara in tot acest timp de cand exista acest articol".

"De altfel, dezbaterile aprinse despre modificarea lui arata o data in plus care este interpretarea corecta a acestui articol: Decizia de numire, respectiv revocare, a procurorilor cu gradul cel mai mare in Parchetul romanesc apartine presedintelui Romaniei, acesta putand sa decida sa emita sau nu respectivul decret. Revocarea este un act al presedintelui Romaniei, ministrul Justitiei face doar o propunere in acest sens", a adaugat Laura Stefan.

In plus, aceasta a confirmat ca in procedura de revocare exista trei parti implicate:

  • ministrul Justitiei, care face propunerea
  • CSM, care avizeaza
  • presedintele, care ia decizia

"Atunci nu am mai avea trei actori, ci numai unul - ministrul Justitiei -, concentrare pe care legiuitorul a incercat sa o evite tocmai prin acest mecanism tripartit", a punctat Laura Stefan.

Invitata sa comenteze argumentele invocate, joi seara, de ministrul Toader in cererea de revocare a sefei DNA, Laura Stefan a refuzat sa se pronunte, mai ales ca inca nu a aparut public raportul anuntat de ministru.

"E bizar ca nu avem raportul, mai ales ca ministrul Justitiei a trimis jurnalistii sa il vada pe site, spunand ca imediat dupa terminarea conferintei de presa raportul va fi acolo. E ciudat ca nu se afla inca pe site-ul Ministerului Justitiei. Nu am nicio explicatie, cred ca ministrul trebuie sa explice unde este propriul sau raport. Mi-e greu sa imi imaginez ce s-a putut intampla cu un raport care ar fi trebuit sa existe inca de aseara, nu?, ca presupun ca nu il scrie acum.

In ceea ce priveste motivele, ele sunt interpretate probabil diferit de diversii actori implicati in aceasta procedura. Ministrul sustine ca sunt suficiente, sa vedem ce va face sectia de procurori a CSM si apoi ce va face presedintele Romaniei. E fara indoiala o procedura cu o incarcatura politica semnificativa si cu siguranta fiecare actor din aceasta procedura isi va juca cartile asa cum considera ca este mai util pentru propria sa agenda", a comentat aceasta.

Laura Stefan a mai precizat ca "nu avem date in acest moment sa spunem daca CSM va decide repede sau dupa o analiza indelungata" cu privire la cererea lui Tudorel Toader, insa a subliniat ca avizul CSM, chiar si consultativ, este "foarte important", si ca "in general, presedintii au tinut cont de avizele Consiliului".

Intrebata daca se va ajunge la CCR in cazul in care presedintele refuza revocarea, Laura Stefan a declarat ca "este posibil acest scenariu".

"Iar faptul ca anumite surse de presa il indica arata ca una dintre parti are aceasta strategie. Probabil ca se va ajunge la CCR, exista spete oarecum similare (pentru ca situatiile nu sunt niciodata identice). As da exemplul unei spete in care era vorba despre ridicarea imunitatii de catre presedinte, cand CCR a stabilit ca, in general, decidentul nu poate fi conditionat de o opinie a unui for consultativ. Si mai sunt si alte decizii relevante, privind numirea ministrilor de catre presedinte.

Nu as vrea sa speculez, insa faptul ca anumite surse de presa discuta acest subiect arata clar ca una dintre parti are acest element ca parte a strategiei sale", a mai spus Laura Stefan.

Pe de alta parte, prezentarea raportului de activitate a sefei DNA, programata pentru data de 28 februarie, nu este in niciun fel conditionata de avizul CSM in privinta revocarii, subliniaza expertul EFOR.

"Doamna Kovesi este in functie pana la momentul la care presedintele Romaniei decide altceva. Activitatea DNA continua, inclusiv in ceea ce priveste exercitarea atributiilor de conducere", a subliniat Laura Stefan.

Augustin Zegrean: Presedintele trebuie sa dea o solutie, dar nu poti sa ii impui o solutie

Si Augustin Zegrean, fost presedinte al Curtii Constitutionale, a declarat ca presedintele Romaniei poate sa refuze revocarea propusa de ministrul Toader.

"Nu ii poate nimeni impune sa revoce. Asa cum la numire poate sa respinga, la fel e si la revocare. Nu poti sa il obligi pe presedinte sa faca asa cum vrei tu", a declarat Augustin Zegrean la Digi24.

Intrebat daca refuzul de a da curs revocarii ar fi temei pentru suspendarea presedintelui, Augustin Zegrean a dezmintit categoric.

"Nu, nu poate fi, dupa parerea mea. Pentru ca el nu este obligat sa revoce din functie (...) Nu poate fi obligat! Trebuie sa dea o solutie, dar nu poti sa ii impui o solutie", a subliniat acesta.

De altfel, exista decizii ale Curtii Constitutionale mai vechi, cum ar fi cele in cazul Norica Nicolai sau Mihai Razvan Ungureanu, din care reiese acest lucru.

Ioan Stanomir: Presedintele nu e notar, sa semneze ce i se pune in fata

Opinii similare a exprimat si Ioan Stanomir, profesor de drept constitutional.

"Presedintele nu e notar, sa accepte ceea ce i se pune in fata. Asa am putea sa punem o papusa in loc de presedinte (...) Presedintele nu poate fi obligat sa accepte revocarea din functie, asta ar insemna ca intreaga greutate a procesului decizional de revocare ar cadea pe umerii ministrului Justitiei", a explicat Ioan Stanomir la Digi24, reamintind ca CSM trebuie sa dea un aviz, iar decizia finala apartine presedintelui.

In aceste conditii, o eventuala suspendare pe motiv ca a refuzat revocarea sefei DNA nu ar avea temei constitutional, spune Ioan Stanomir.

"Intr-o tara normala. Dar Romania nu mai e demult o tara normala si, daca presedintele va aplica Constitutia si legile in mod corect si nu va da curs cererii, este foarte posibil ca domnii Dragnea si Tariceanu sa aiba in vedere suspendarea presedintelui. De ce? Ca sa citez: 'Pentru ca pot'. Am avut doua suspendari de presedinte in care argumentele au fost foarte slabe (...)

Cred ca s-a ajuns la un punct in care a disparut rationalitatea politica si a aparut interesul unora de a se salva cu orice pret (...) Romania e ostateca", a mai comentat prof. Stanomir.

Judecatorul Cristi Danilet: Sefii de parchet trebuie protejati impotriva demiterilor intempestive

Si judecatorul Cristi Danilet, fost membru al CSM, este de parere ca presedintele poate refuza cererea de revocare, dovada fiind chiar si faptul ca CSM trebuie sa dea un aviz, decizia neapartinandu-i, prin urmare, ministrului Justitiei.

Intr-o postare pe Internet, judecatorul subliniaza ca mandatul sefilor de la Parchet este "protejat impotriva demiterilor intempestive din partea celor ce i-au numit", dar si ca revocarea acestora implica trei factori decizionali:

  • "propune ministrul Justitiei
  • avizeaza CSM
  • decide presedintele Romaniei"

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#presedinte refuza revocare Kovesi, #Toader revocare Kovesi , #DNA