Kovesi critica proiectul Iordache la Conventia ONU impotriva Coruptiei

Joi, 09 Noiembrie 2017, ora 16:07
5657 citiri
Kovesi critica proiectul Iordache la Conventia ONU impotriva Coruptiei
Foto: Arhiva Ziare.com

Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat joi, in cadrul unui eveniment la Viena, ca provocarea cea mai mare este acum in Romania pastrarea independentei magistratilor, iar daca legea propusa privind statutul acestora va fi adoptata in Parlament "va afecta grav" independenta Justitiei si va institui "un control politic" asupra activitatii procurorilor.

Potrivit unui comunicat al DNA, Kovesi a fost invitata sa participe la evenimentul cu tema "Analizarea principiilor de la Jakarta: intarirea independentei si eficientei agentiilor anticoruptie", organizat in cadrul celei de-a VII-a sesiuni a Conferintei Statelor Parti (COSP) la Conventia ONU impotriva Coruptiei (UNCAC).

In fata participantilor - sefi ai autoritatilor anticoruptie, practicieni si experti anticoruptie din intreaga lume - procurorul-sef al DNA a rostit un discurs intitulat "Protejarea independentei DNA: relevanta principiilor de la Jakarta", in care a subliniat care au fost premisele esentiale pentru obtinerea unor rezultate credibile si reale in lupta cu coruptia: independenta sistemului judiciar, o structura specializata in combaterea coruptiei, legislatie care sa ofere instrumente investigative.

Procurorul-sef al DNA a scos in evidenta cele doua valente ale independentei - independenta sistemului de justitie raportata la relatia cu autoritatea executiva si legislativa, dar si la independenta individuala a procurorului in cadrul ierarhiei interne.

Kovesi a amintit ca, din 2013 pana in prezent, DNA a trimis in judecata 68 demnitari: un prim-ministru, doi vicepremieri, 11 ministri si fosti ministri, 39 deputati, 14 senatori si un membru al Parlamentului European.

Dintre acestia, au fost deja condamnati definitiv 27 pentru fapte de coruptie sau fapte asimilate faptelor de coruptie: cinci ministri, 17 deputati, patru senatori si un membru al Parlamentului European.

"Recuperarea pagubelor cauzate prin infractiuni reprezinta o componenta importanta in cauzele DNA. In aceeasi perioada, DNA a dispus masuri asiguratorii de peste doua miliarde euro. Rezultatele prezentate n-ar mai fi posibile daca procurorii in Romania nu ar mai fi independenti", a spus Laura Codruta Kovesi.

Daca procurorii ar fi subordonati Executivului?

Conform DNA, Kovesi a propus si un "exercitiu de imaginatie".

"Daca procurorii ar fi subordonati Executivului, cum ar putea sa deschida ei investigatii fata de un membru al Guvernului sau fata de un secretar de stat sau fata de alta persoana cu functie importanta care este si membru al unui partid politic?

Ar exista vreo garantie ca investigatia este corecta si impartiala? Ar exista vreo garantie ca nu ar fi repercusiuni asupra magistratului care a deschis sau finalizat ancheta? Dar daca procurorii ar fi sub autoritatea Parlamentului, am mai vedea investigatii privind deputati sau senatori?", a explicat sefa DNA.

Potrivit acesteia, "cea mai mare provocare este acum pastrarea independentei magistratilor".

"Zilele acestea se dezbate in Parlamentul roman o lege vizand statutul magistratilor care, daca va fi aprobata, va afecta grav independenta Justitiei si va institui un control politic asupra activitatii procurorilor. De aceea, recomandarile de la Jakarta sunt tot mai actuale si mai importante", a completat Kovesi.

Principiile de la Jakarta au fost adoptate in anul 2012, cand sefi ai autoritatilor anticoruptie, practicieni si experti anticoruptie din intreaga lume s-au reunit in capitala Indoneziei, la invitatia Comisiei pentru Eradicarea Coruptiei, a UNDP si UNDOC, si au ca scop promovarea si intarirea independentei si eficientei agentiilor anticoruptie.

Intre principiile de la Jakarta figureaza urmatoarele: crearea unui cadru legislativ adecvat si stabil pentru infiintarea si functionarea autoritatilor anticoruptie, care sa asigure continuitatea acestor agentii; numirea sefilor autoritatilor anticoruptie trebuie sa urmeze o procedura care sa asigure ca persoana numita este apolitica, impartiala, neutra, integra si competenta; conducatorii autoritatilor anticoruptie trebuie sa aiba siguranta mandatului si nu pot fi revocati decat printr-o procedura prevazuta de lege echivalenta celei pentru revocarea altor autoritati independente special protejate de lege, ca de exemplu presedintele Curtii Supreme.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Kovesi Viena pericol independenta justitie, #Toader Iordache PSD legi justite , #DNA