Kovesi face bilantul DNA: In 2014, cel mai mare numar de demnitari de rang inalt investigati (Video)

Marti, 24 Februarie 2015, ora 11:22
4607 citiri
Kovesi face bilantul DNA: In 2014, cel mai mare numar de demnitari de rang inalt investigati (Video)
Foto: Digi24

Directia Nationala Anticoruptie a inregistrat, in 2014, o serie de premiere, a declarat marti Laura Codruta Kovesi la bilantul institutiei pe anul trecut.

Astfel, potrivit sefei DNA, in 2014 au fost solutionate cele mai multe dosare penale, s-au inregistrat cele mai multe rechizitorii emise intr-un an, cele mai multe condamnari si cei mai multi demnitari de rang inalt investigati intr-un an.

Potrivit Laurei Codruta Kovesi, in medie, un procuror a facut acte de urmarire penala in 105 cauze in acelasi timp.

"Cei 97 de procurori au avut peste 9.100 de cauze. In medie, un procuror a facut acte de urmarire penala in 105 cauze in acelasi timp. Numarul rechizitoriilor a crescut foarte mult in acest an, ajungand la peste 300. Datele statistice confirma eficienta DNA. Peste 1.100 de inculpati au fost trimisi in judecata.

Activitatea judiciara a DNA a fost desfasurata de 28 de procurori care au participat in sedintele de judecata. Peste 1.130 de inculpati au fost condamnati definitiv", a declarat Laura Codruta Kovesi.

Sefa DNA a mai afirmat ca in 2014 a fost inregistrat cel mai mare numar de demnitari de rang inalt investigati. DNA a cerut Parlamentului incuviintarea arestarii a noua parlamentari si a 12 actuali si fosti ministri.

"Este cel mai mare numar de demnitari de rang inalt investigati de DNA. Investigarea faptelor de coruptie la nivel inalt va continua", a spus Kovesi.

Totodata, a afirmat ea, in ultimii ani au fost inculpati foarte multi magistrati, lucru care ar trebui sa ne ingrijoreze.

"Numarul mare de magistrati inculpati an de an pentru coruptie trebuie sa ne ingrijoreze, pentru ca reprezinta o vulnerabilitate a sistemului judiciar. E necesara preventia, intarirea sistemului de control intern. Deseori au existat sesizari anterioare la Inspectia Judiciara fata de acesti magistrati", a precizat sefa DNA.

Anchete DNA, in domenii diversificate

Anchetele DNA in 2014 au vizat domenii diversificate, a precizat Kovesi, cum ar fi sanatate, educatie, achizitii publice, fraude cu fonduri UE.

"Intr-un singur dosar, interventia DNA a stopat fraudarea bugetului cu 105 milioane de euro. In alt dosar, interventia DNA a impiedicat retrocedarea ilegala a unor terenuri, care ar fi produs o dauna de 300 milioane de euro", a afirmat aceasta.

Potrivit sefei DNA, hotararile judecatoresti definitive in dosarele Directiei Nationale Anticoruptie au dus la confiscarea de bunuri de peste 310 milioane euro, de trei ori mai mult decat in 2013.

"Daca ar fi executate, e mai mult decat fondul de salarii al medicilor pe un an", sustine Kovesi.

Noile coduri, impact major in activitatea DNA

Sefa DNA a subliniat ca activitatea institutiei pe care o conduce a fost influentata de modificarile legislative, impactul major fiind dat de noile Coduri.

"Unele dispozitii au creat dificultati procurorilor. Am inaintat MJ si CSM mai multe propuneri de modificari legislative care pot influenta eficienta investigatiilor. E vorba de accesul la informatii legate de traficul de date, procedura in camera preliminara, administrarea de probe", a precizat Kovesi.

DNA se bucura de cea mai mare incredere din sistemul judiciar

Directia Nationala Anticoruptie se bucura de o incredere de peste 55%, cea mai mare incredere din sistemul judiciar, a mai declarat Kovesi la bilantul DNA.

"Cresterea increderii publice se reflecta in cresterea cu 78% a numarului de sesizari primite de la cetateni.

DNA a aplicat legea in mod egal. Nu a avut retineri in a atinge varful piramidei coruptiei, indiferent de culoarea politica. Suntem constienti ca un nivel ridicat de incredere insemna si o responsabilitate pe masura.

Va asigur ca vom folosi aceasta incredere cu buna credinta. La fel ca in anii anteriori, activitatea DNA a fost apreciata de Comisia Europeana", a precizat sefa DNA.

Ea a spus si care este si principala vulnerabilitate a institutiei: numarul mic de procurori.

"Principala vulnerabilitate si marea provocare e cresterea continua a volumului de activitate, cu acelasi numar de procurori ca la infiintarea DNA. Volumul s-a triplat fata de momentul infiintarii institutiei. Desi procurorii au solutionat anual tot mai multe dosare, ritmul de crestere e tot mai mare. Mai avem de solutionat peste 5.000 de dosare.

Imaginati-va presiunea care il asteapta pe procuror cu acest numar mare de dosare.

Aceste dosare nu sunt simple dosare, ci asteptarile a mii de persoane. De multe ori exista suspiciuni privind perioada de finalizare a dosarelor. Volumul depaseste resursa fizica. Am dispus masuri de prioritizare a dosarelor vechi, criteriile fiind volumul prejudiciului, perioada de presciere sau posibilitatea ca inculpatul sa influenteze cauza", a declarat Kovesi.

La bilantul activitatii DNA pe anul 2014, participa presedintele Klaus Iohannis si premierul Victor Ponta, dar si directorul interimar al SRI, Florian Coldea.

Evenimentul a inceput la ora 11.00, in Sala de Marmura a Cercului Militar National din Bucuresti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Laura Codruta Kovesi bilant DNA, #bilant DNA , #DNA