Ministrul Justitiei anunta audit extern la DNA, DIICOT si Parchetul General: N-am uitat si nu uit ca legea permite

Luni, 03 Aprilie 2017, ora 23:23
8097 citiri
Ministrul Justitiei anunta audit extern la DNA, DIICOT si Parchetul General: N-am uitat si nu uit ca legea permite
Foto: Antena3

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat, luni seara, ca va dispune un audit extern la Parchetul instantei supreme, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizat si Terorism (DIICOT), pentru a analiza activitatea procurorilor.

"Cand eu am facut acea evaluare pe care 132 (articolul 132 din Constitutie, n.r.) mi-o permitea si am considerat necesar sa o fac pentru ca si eu, sigur, simteam ca e un derapaj, aveam decizia in mana, pledasem la Curtea Constitutionala, dar n-am uitat si nu uit faptul ca Legea speciala, pe legea speciala, legea 303 permite evaluarea procurorilor, pe fond de data aceasta si voi dispune un audit extern, care sa verifice dar nu DNA-ul si Ministerul Public, ci si DIICOT-ul.

Procurorii din Romania, cei 2.650 de procurori functioneaza, isi desfasoara, isi indeplinesc competentele in structurile de baza ale Ministerului Public, parchete de pe langa judecatorii, tribunale, curte, ce mai este, la DIICOT sau la DNA. Si atunci ai fi nedrept, daca te duci la fond sa te opresti la unii si sa-i ocolesti pe altii", a spus Tudorel Toader, la Antena 3, citat de News.ro.

El a adaugat ca va declansa auditul intr-un timp pe care nu l-a stabilit si, totodata, si a refuzat iar sa spuna si procedura dupa care va fi facut auditul.

Ministrul Justitiei a mai spus ca auditul va stabili, intre altele, numarul de dosare pe care le are fiecare procuror, termenele de solutionare, numarul de cazuri reclamate la CEDO, numarul de cetateni care au stat in inchisoare pe nedrept.

"Ai numar de dosare, CEDO, si noi vorbim mereu de termen rezonabil in solutionarea unei cauze. Sa vezi de la sesizare pana la solutionare, sa vezi rechizitorii, nu cumva unele sa fie luate peste rand si altele sa stea in asteptare, spre o dulce prescriptie. Poti vedea numarul de inculpati, numarul de arestati, poti vedea numarul de cetateni de-ai nostri care au stat in puscarie pe nedrept", a mai spus Tudorel Toader.

Ministrul s-a aratat nemultumit de faptul ca multi magistrati fac des declaratii in presa, fapt ce nu ajuta la cresterea increderii in Justitie.

"Vedem magistrati care ies in spatiul public mai ceva ca politicienii. Magistratul trebuie sa ramana in matca lui. Sper ca vom regla aceste lucruri. Increderea cetateanului in Justitie nu se dobandeste nici la televizor, nici prin activitatea asociatiilor profesionale, se dobandeste in sala de judecata", a mai spus ministrul.

Toader, multumit de decizia CCR pe conflictul DNA-Guvern. De ce nu au fost "pedepsiti" Kovesi si Lazar

Intrebat de moderatorul Mihai Gadea ce nota ar da deciziei luate de judecatorii CCR in cazul conflictului dintre DNA si Guvern, Toader a spus ca nu va da un calificativ, dar ca a fost o solutie pe care a apreciat-o.

Gadea a insistat apoi intreband "care este pedeapsa atunci cand un Parchet incalca Constitutia", referindu-se la faptul ca, in urma anchetei facuta de ministrul Justitiei, Kovesi si Lazar nu au primit nicio sanctiune.

"As face 2 precizari: ati pus la un loc infractiuni cu contraventii, pedepsele se aplica numai pt infractiuni, nu pentru contraventii. A doua subliniere, si aproape ca va raspund intrebarii, din pacate nu este prima data cand o putere intra in zona de competenta constitutionala legala a altei puteri. Poate ca a fost chiar si mai grav. N-as putea sa ma declar incantat, dar perioada in care am fost judecator la CCR a fost perioada in care s-au dedus in fata Curtii cele mai multe astfel de conflicte.

In 2008, procurorii de la DNA anchetau ministri. In Constitutie spune ca avizul il dau doar Camera, Senatul sau presedintele. Unii erau in functie, altii fosti ministri si atunci procurorii se duceau cu solicitarea fie la presedinte, la Camera Deputatilor sau Senat. Eu am intrebat atunci care e criteriul de la, de la sau de la. Raspunsul a fost dezarmant de sincer si corect: 'dupa cum apreciem ca obtinem mai repede acel aviz'.

Curtea a dat atunci decizie ca deputatii dau la ministrii care sunt deputati, senatorii la ministrii care sunt senatori si presedintele la cei care nu mai sunt in functie. Niciodata nu s-a recurs si nu s-a pus problema la sanctiuni altele decat remediile constitutionale", a explicat ministrul Justitiei, vorbind de perioada cand seful DNA era Daniel Morar, actualmente judecator la CCR.

Intrebat de Gadea daca e corect sa se intample asa, Toader a raspuns ca da.

A.S.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#Tudorel Toader audit extern DNA Kovesi, #ministrul Justitiei audit Lazar Parchet procurori , #DNA