Coruptia din Romania poate genera o criza ca in Ucraina? Ce spun Kovesi si seful SRI (Video)

Marti, 09 Septembrie 2014, ora 11:16
5054 citiri
Coruptia din Romania poate genera o criza ca in Ucraina? Ce spun Kovesi si seful SRI (Video)
Foto: Arhiva

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat, marti dimineata, ca fenomenul coruptiei din Romania reprezinta o amenintare la adresa securitatii nationale.

"Fenomenul coruptiei, mai ales la nivel inalt, la nivelul conducerii institutiilor sau la nivelul persoanelor cu putere de decizie, pune in pericol securitatea statului", a precizat Kovesi, comentand un avertisment in acest sens ce a venit din partea directorului SRI, George Maior.

Seful SRI a vorbit marti dimineata, la o conferinta, despre faptele de coruptie care au potentialul de a cauza o situatie similara cu se se intampla in Ucraina, atunci cand acestea au loc la varful statului, potrivit B1 TV.

"In ceea ce priveste dezvoltarile din Ucraina, una din cauzele principale ale acestei instabilitati care a generat pana la urma si caderea unui guvern a fost legata de acumularea intensiva de coruptie in sistemul politic si sistemul economic ucrainean", a aratat George Maior.

Pornind de la decizia CCR de a declara neconstitutionala Legea retinerii datelor personale, cunoscuta sub numele de Big Brother, Maior a declarat ca acest lucru are consecinte negative in lupta impotriva coruptiei, precum si in domeniul securitatii nationale, arata Mediafax.

Seful SRI a precizat ca Romania, prin DNA, a facut progrese in ceea ce priveste combaterea coruptiei, dar ca legislatia trebuie sa se "adapteze la intrebarile tot mai sofisticate care apar in legatura cu cei care opereaza pe taramul coruptiei".

Nu este pentru prima oara cand George Maior avertizeaza ca fenomenul coruptiei este o amenintare la adresa securitatii nationale. Coruptia face statul vulnerabil, creeaza dezechilibre si frustrari in societate, a declarat seful SRI in februarie, la prezentarea raportului de activitate al DNA pe anul 2013.

Seful SRI: Coruptia e o amenintare la adresa securitatii nationale

"Dincolo de faptul ca SRI este o institutie pivot a securitatii nationale, noi avem o cooperare deosebita cu DNA pentru ca, si la nivel de lege dar si in felul in care percepem noi securitatea nationala, coruptia este o amenintare la adresa securitatii nationale. Sa ne intelegem foarte clar asupra acestui aspect.

Este o amenintare pentru ca vulnerabilizeaza statul, aduce prejudicii economiei, creeaza dezechilibre in societate si frustrari si prin aceasta securitatea nationala a statului este amenintata. Priviti si la regiune, priviti in jur, unii au observat acest lucrul - revolte ale populatiilor datorate si unor sisteme profund corupte", a spus atunci Maior.

Microsoft si coruptie la nivel inalt

Kovesi: Prejudiciul estimativ in cazul contractelor cu Microsoft - 60 de milioane de euro

Pe de alta parte, tot in contextul coruptiei la nivel inalt din Romania, Laura Codruta Kovesi a vorbit marti dimineata, la B1 TV, si despre dosarul Microsoft, spunand ca, in prezent, se desfasoara investigatii preliminare, s-a inceput urmarirea penala in rem si zilnic se fac audieri. Procurorii vor informa presa de indata ce vor demara urmarirea penala in personam.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Kovesi Maior coruptie Ucraina, #Kovesi coruptie Ucraina, #Kovesi Microsoft, #Kovesi Udrea , #DNA