Ziare.com

CSM a amanat o decizie privind sanctionarea lui Kovesi, in cazul inregistrarilor difuzate de Romania TV

Miercuri, 12 Septembrie 2018, ora 13:33

   

CSM a amanat o decizie privind sanctionarea lui Kovesi, in cazul inregistrarilor difuzate de Romania TV
Sectia pentru procurori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii va continua pe 3 octombrie discutiile pe marginea raportului intocmit de Inspectia Judiciara cu privire la savarsirea de catre fostul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, si de procurorul-sef adjunct, Marius Iacob, a unor abateri disciplinare, la acest termen urmand sa fie audiati alti martori in cauza.

Pe 12 ianuarie, Inspectia Judiciara anunta ca a exercitat actiune disciplinara fata de Laura Codruta Kovesi si Marius Iacob pentru savarsirea unor abateri, actiunea fiind inaintata Sectiei pentru procurori in materie disciplinara a CSM, care va decide cu privire la raspunderea celor doi magistrati.

Potrivit IJ, in cazul lui Kovesi, una dintre abaterile disciplinare se refera la manifestarile care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu, constand in aceea ca, in cadrul unei sedinte de lucru, a avut manifestari de natura a aduce atingere onoarei si probitatii profesionale a magistratilor procurori, precum si prestigiului justitiei, imprejurari identificate in inregistrarile audio aparute in spatiul media la data de 18 iunie 2017.

"In concret, procurorul sef al DNA s-a exprimat in sensul combaterii efectelor negative in planul imaginii si credibilitatii institutiei, generate de decizia CCR 68/2017, prin instrumentarea urgenta a unor dosare "cu ministri", de impact mediatic, si-a exprimat dezacordul cu privire la caracterul legal, definitiv si general obligatoriu al deciziei CCR 68/2017 si a folosit exprimari inadecvate la adresa Curtii Constitutionale si a unui judecator al Curtii, inducand ideea in cadrul opiniei publice ca unul din criteriile in functie de care se prioritizeaza solutionarea dosarelor este impactul mediatic al acestora si calitatea oficiala a persoanelor cercetate", arata IJ.

De asemenea, Kovesi a folosit fata de colegii procurori un ton superior si agresiv, inadmisibil in raport cu standardele minimale de etica si deontologie ale unui magistrat, de natura a genera in randul opiniei publice un sentiment de indignare si a unui dubiu legitim cu privire la respectarea principiilor suprematiei Constitutiei si a legilor, precum si a impartialitatii procurorilor, precizeaza sursa citata.

Totodata, actiunea a vizat "atitudinile nedemne in timpul exercitarii atributiilor de serviciu fata de colegi, celalalt personal al instantei sau al parchetului in care functioneaza, inspectori judiciari, avocati, experti, martori, justitiabili ori reprezentantii altor institutii", constand in aceea ca prin intermediul unei corespondente electronice (email) a adoptat o atitudine nedemna, folosind la adresa procurorilor cuvinte si expresii cu un continut vadit denigrator, insultator si amenintator, respectiv "lasi", "barfitori", "infractori", facand cunoscut acestora faptul ca "exista deja un cerc de suspecti", cu referire la un dosar penal, incalcand astfel obligatia de rezerva si normele de conduita atasate profesiei de magistrat.

Inregistrarile lui Ghita

Actiunea IJ vine ca urmare a inregistrarilor difuzate in luna iunie a anului trecut de Romania TV.

Atunci, postul TV care i-a apartinut lui Sebastian Ghita - fostul politician cu numeroase dosare deschise de DNA si care a fugit din tara, fiind inca in Serbia - a difuzat fragmente din ceea ce sustinea ca e o sedinta a DNA in care o voce atribuita procurorului-sef al DNA i-ar spune procurorului Jean Uncheselu ca isi doreste sa ajunga mai repede la "domnul premier".

Totodata, din fragmentele difuzate mai reiese ca Kovesi ii cearta pe procurori ca nu-si fac treaba si ca institutia devine astfel tot mai expusa atacurilor.

Laura Codruta Kovesi este vizata de alte trei actiuni disciplinare declansate de Inspectia Judiciara, in doua dintre cazuri Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii respingand actiunea disciplinara.

Citeste amanunte: CSM respinge una dintre sesizarile Inspectiei Judiciare impotriva lui Kovesi
CSM nu o sanctioneaza pe Kovesi, dupa refuzul de a merge la comisia de ancheta pentru alegerile din 2009

In ceea ce il priveste pe Marius Iacob, IJ arata ca actiunea fata de acesta a vizat "nerespectarea indatoririi de a se abtine atunci cand judecatorul sau procurorul stie ca exista una din cauzele prevazute de lege pentru abtinerea sa", constand in aceea ca a efectuat acte de urmarire penala fara a formula declaratie de abtinere, desi se afla, in mod vadit, in situatie de incompatibilitate.

Marti, Sectia pentru procurori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii a respins, in unanimitate, actiunea disciplinara exercitata de Inspectia Judiciara fata de procurorul-sef adjunct al DNA, Marius Iacob, si fata de procuorul sef serviciu, Carmen Simona Ricu.

Actiunea Insectiei Judiciare privea posibile abateri care aveau legatura cu desemnarea procurorului Ricu pentru a reprezenta institutia la judecarea cauzei care avea ca obiect suspendarea executarii unui ordin ce o privea pe Mihaiela Moraru Iorga, tot procuror DNA.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre Kovesi CSM inregistrari Ghita
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 3556 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

n-or s-o sanctioneze, acuzatia este facuta pe atingerea onoarei si

probitatii profesionale a magistratilor procurori, precum si prestigiului justitiei dar nu despre asta e vorba, ca fara a se scurge informatia cu ajutorul lui Ghita, nu s-ar fi atins nimic din cele imputate.
Ca sa aiba efect, sanctionarea ar fi trebuit ceruta pentru politizarea evidenta "sa ajunga la domnul premier" etc. adica exact pentru ce a facut, pentru presiunile facute asupra procurorilor: a indrepta investigatiile intr-o anumita directie afectand grav independenta acestora si actul de justitie in sine...
Tudorele, trebuie facuta curatenie si la Inspectia Judiciara...

 

Pensula

Imediat vom face curatenie. Si la DNA, unde nu stim este, nu este mizerie, dar daca este vom face curat si acolo, dar si la Ciuma Rosie. Unde vom avea de lucru, tata!

E un raport

a la Tudorel Toader, insăilări de cuvinte mari fără acoperire. Dar sluguța IJ trebuie să dovedească slugărnicia pentru care a fost investită.

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor