De ce am votat corupti? Manipularea rezultatului votului

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 08 Iunie 2016, ora 11:40
10281 citiri
De ce am votat corupti? Manipularea rezultatului votului

Una dintre intrebarile aparent fara raspuns ale momentului actual se refera la votarea penalilor.

Cum se face ca in tara in care DNA are cote de incredere de peste 60%, in care Laura Codruta Kovesi este in top trei personalitati cu cel mai mare nivel de incredere, sunt votati fara cracnire politicieni precum Catalin Chereches, Olguta Vasilescu sau George Scripcaru, adica acuzati de fapte de coruptie, unii chiar in arest, castiga fara probleme alegerile?

Adica oameni acuzati ca au furat comunitatea sunt alesi de comunitate? Este acesta un esec al anticoruptiei? Este o invalidare a discursului anticoruptie?, dupa cum extrem de perspicace observa doamna Gorghiu.

In opinia mea, nu este sub nicio forma vorba despre un esec al anticoruptiei si nici macar despre un autentic paradox.

In primul rand, vedem ca in poza mare, ALDE si PMP - campionii discursului antijustitie, cei mai aprigi contestatari ai DNA - au obtinut scoruri electorale jenante. Partidul lui Traian Basescu, luptatorul cu guantanamizarea, a luat vreo 3%, sub pragul electoral. ALDE se taraste pe prag. Aici e materialul de pus pe ganduri, parerea mea!

Apoi, nu peste tot au defilat penalii. La Bucuresti, Vanghelie a pierdut pentru prima data dupa multi ani alegerile in Sectorul 5. Piedone nu a reusit sa isi puna in Sectorul 4 protejatul, pe Razvan Sava. La Constanta, reprezentantul lui Radu Mazare, dl Fagadau, a castigat la limita in fata unui nou intrat, Pitestiul a iesit din epoca Pendiuc si exemplele pot continua.

Este foarte adevarat ca si lista penalilor invingatori e remarcabila. Dar acesta nu cred ca este esecul anticoruptiei, ci al politicului. Pana la urma, procurorii pot face un singur lucru, sa scoata faptele la iveala. Oferta pentru inlocuirea penalilor o fac partidele. Acolo unde oferta a fost neconvingatoare, nu s-au dus la vot exact sustinatorii anticoruptiei. Au votat cei care, da, refuza anticoruptia.

Apoi, credinta larg raspandita este ca toti politicenii sunt la fel, ca toate partidele sunt impanate de baroni si corupti. Generalizarea este desigur nefericita, incorecta, dar oamenii nu sunt obisnuiti sa gandeasca nuantat. Si avand in vedere aceasta convingere, alimentata periodic, criteriul integritatii, ma tem, se dilueaza. Ce ramane? Argumentul eficientei.

Adica cine a mai facut ceva si pentru comunitate? A mai impartit ceva din prada? "A dat si la amarasteni?". Sanctionate ajung sa fie lacomia si ineficienta. Si, pana la urma, cred ca mai trebuie sa admitem ceva. Exista si o doza de ipocrizie, adica ceea ce prof. univ. dr. Dumitru Bortun numeste contradictia dintre valorile de finalitate si valorile de randament.

"Primele sunt insusite de individ prin educatie si dicteaza conduitele 'neinteresate' ale acestuia; celelale sunt impartasite de individ dupa criteriul costuri/castiguri, sunt impuse de situatii concrete de viata si dicteaza conduitele sale 'interesate'. Pentru majoritatea indivizilor, valorile de finalitate licaresc undeva, la "orizontul aspiratiilor"; ele sunt invocate doar in situatii in care oamenii sunt tentati sa se idealizeze. Dar "individul real, viu" nu poate sa traiasca non-stop conform valorilor de finalitate pe care le impartaseste, pentru ca ar esua in multe dintre actiunile sale sau ar intra in conflict cu psihologia grupului de apartenenta; de aceea, viata noastra se desfasoara, in mare parte, conform valorilor de randament."

Laura Codruta Kovesi a primit marti seara de la ambasadorul Frantei, Fracois Saint-Paul, cea mai inalta distinctie a statului francez: Legiunea de Onoare in grad de Cavaler. Mi-as fi dorit sincer ca fiecare roman sa fi putut vedea admiratia cu care Excelenta Sa i s-a adresat dnei Kovesi: "Renumele DNA depaseste astazi granitele tarii dumneavoastra, devenind model de urmat la nivel european. DNA figureaza in primele 5 institutiii anticoruptie din Europa. Este pur si simplu impresionant! (...) Cine mai mult decat dumneavoastra, doamna Kovesi, reprezinta in Romania simbolul profesionalismului, al integritatii si al datoriei?"

Si ascultandu-l am avut strangerea de inima ca acest exercitiu de, l-am numit adesea fara rezerve, eroism contemporan al echipei de procurori condusa de dna Kovesi este intr-un imens pericol, daca rezultatul votului de duminica va fi folosit, asa cum de la doamna Gorghiu, la domnii Ponta, Tariceanu si echipa de zgomote de Antena 3 sustin deja, drept un vot de invalidare a anticoruptiei.

Ii vad deja inarmati si in transee, gata sa dea asaltul asupra legislatiei penale, gata de motiune numai pentru a lasa Guvernul in imposobilitatea de a mai reactiona in apararea Justitiei, gata sa puna un inculpat in functia de presedinte al Camerei, dupa ce avem deja un suspect in fruntea Senatului.

Culmea ironiei, arbitru este condamnatul Dragnea. Cam cum era pana in toamna alt actual inculpat, Gabriel Oprea.

DNA va continua sa isi faca treaba daca va fi lasat sa isi faca treaba, a spus Codruta Kovesi in discursul de la Ambasada Frantei. Nu cred ca in acest moment i se pot intampla Romaniei multe lucruri mai rele decat un asalt asupra anticoruptiei prin manipularea rezultatului de duminica. Un rezultat care infirma politicul corupt, nu anticoruptia.

Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
#Kovesi DNA anticoruptie, #Kovesi legiunea de onoare , #DNA