Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

DNA a facut o regretabila eroare: O statistica pe 6 luni a fost prezentata ca fiind pe tot anul 2016

Sambata, 21 Ianuarie 2017, ora 20:13
7392 citiri
DNA a facut o regretabila eroare: O statistica pe 6 luni a fost prezentata ca fiind pe tot anul 2016
Foto: Arhiva Ziare.com

DNA a transmis sambata seara un comunicat in care explica faptul ca un angajat a facut o "regretabila eroare" si a prezentat o statistica pe 6 luni drept fiind pe tot anul 2016, asa incat Laura Codruta Kovesi a facut afirmatii gresite, bazandu-se pe aceste date.

Sefa DNA a spus ca, in tot anul 2016, instanta nu a trimis inapoi la institutia pe care o conduce niciunul dintre dosarele trimise spre judecata.

"Datele statistice aferente anului 2016 se afla in curs de validare si de centralizare, in vederea intocmirii Raportului anual de activitate care va fi prezentat, ca in fiecare an, la sfarsitul lunii februarie 2017.

In procesul de colectare a datelor, dintr-o regretabila eroare, un angajat al DNA a prezentat o statistica a dosarelor restituite definitiv, aferenta ultimelor sase luni ale anului 2016 (cel de-al doilea semestru) pe care a intitulat-o ca fiind aferenta intregului an 2016. Intr-adevar, in ultimele sase luni ale anului 2016, la DNA nu s-a inregistrat nicio restituire definitiva", precizeaza DNA in comunicatul remis Ziare.com, care arata de unde avea Kovesi datele eronate.

DNA subliniaza ca face "o verificare riguroasa a tuturor datelor statistice, in functie de toate criteriile de evaluare, inainte de publicarea lor in Raportul de activitate pe anul 2016".

"Mentionam ca, la criteriul restituiri definitive, pe anul 2015 s-a dispus restituirea definitiva in 4 dosare, iar in anul 2014 tot in 4 dosare.

Restituirea dosarului la procuror vizeaza completarea urmaririi penale in conformitate cu precizarile facute de judecatorul de camera preliminara si nu echivaleaza cu exonerarea de raspundere penala a inculpatului", explica DNA.

De exemplu, in unele situatii, restituirea poate sa vizeze si aspecte de forma ale rechizitoriului.

Intr-un interviu acordat saptamana aceasta, procurorul sef DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat ca in 2016 niciun dosar nu a fost restituit definitiv de instanta Parchetului.

"Exista mituri ca dosarele sunt subtiri. Anul trecut nu am avut nicio restituire definitiva de dosar, ceea ce nu s-a mai intamplat in DNA de foarte multi ani.

Numarul restituirilor era destul de mic, dar acum, de cand functioneaza aceasta camera preliminara in care se invoca exceptii si in care se dezbate modul in care au fost administrate probele, nu avem nicio restituire definitiva.

Sunt situatii in care s-au dispus restituiri si am contestat in calea de atac, s-a dispus refacerea anumitor aspecte din rechizitoriu si ne-am conformat dispozitiei judecatorilor si am ajuns la acest rezultat", a spus Kovesi marti.

B.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
#Kovesi eroare DNA , #DNA