DNA acuza manipulari: Ce spune despre audierea bunicii de 90 de ani a fostei sefe AEP si procurorii care ar suna copiii martorilor

Joi, 05 Octombrie 2017, ora 19:04
9514 citiri
DNA acuza manipulari: Ce spune despre audierea bunicii de 90 de ani a fostei sefe AEP si procurorii care ar suna copiii martorilor
Foto: Arhiva/Ziare.com

Directia Nationala Anticoruptie a facut joi primele precizari dupa ce a fost criticata in spatiul public pentru ca chemat-o la audieri pe bunica de 90 de ani a fostei sefe a Autoritatii Electorale Permanente Ana Maria Patru.

Intr-un raspuns remis Ziare.com, DNA acuza ca "spatiul public a fost invadat de o serie de materiale jurnalistice menite sa manipuleze opinia publica prin acreditarea ideii ca, in cursul investigatiilor penale, procurorii anticoruptie ar comite abuzuri si ar recurge la metode care incalca procedurile judiciare".

"De exemplu, s-au vehiculat cu insistenta informatii ca, in mod abuziv, procurorii DNA ar audia persoane varstnice ori ar incerca sa intimideze persoanele suspecte de comiterea unor infractiuni prin implicarea copiilor lor in procedura de citare.

In unele cazuri, in media s-a recurs chiar la exploatarea emotionala a unor imprejurari construite pe informatii false, care au prezentat drept actiuni abuzive ale procurorilor o serie de proceduri reglementate clar de lege", se arata in comunicatul DNA.

Bunica Anei-Maria Patru putea sa refuze audierea, dar nu a facut-o. Procurorii explica de ce nu se puteau duce la ea acasa

In ce o priveste pe Simionescu Nicolita, bunica de 90 de ani a fostei sefe AEP, DNA precizeaza ca aceasta a fost citata la audieri pentru a fi audiata in calitate de martor, cat si pentru a participa la procedura de instituire a sechestrului asigurator, pe bunuri care apar ca fiind proprietatea sa (teren si casa situate in oras Voluntari, cartier Pipera, judetul Ilfov) si care fac obiectul infractiunii de spalare a banilor in dosarul sus mentionat.

Citatia a fost trimisa pe 28 septembrie, batrana a primit-o pe 2 octombrie si avea posibilitatea, in cele 2 zile pana la audiere, sa refuze sa se prezinte.

"Desi a luat la cunostinta cu doua zile inainte de data la care a fost chemata pentru a fi audiata si avea timpul necesar, aceasta nu a formulat nicio cerere in cuprinsul careia sa atentioneze organele judiciare ca se afla in imposibilitatea de a se prezenta la audiere.

In schimb, la data de 04 octombrie 2017, prin intermediul avocatului, aceasta a formulat o cerere prin care solicita asistenta medicala, in baza careia organele judiciare au apelat la sprijinul unui echipaj medical, care a asigurat asistenta medicala martorei pe tot parcursul procedurilor judiciare.

Pe parcursul realizarii procedurilor, starea de sanatate a martorei Simionescu Nicolita a fost corespunzatoare, fapt constatat si de echipajul medical care i-a acordat asistenta", se arata in raspunsul DNA.

In plus, Codul de procedura penala permite rudelor apropiate sa isi exercite dreptul de a refuza sa fie audiate ca martori, ceea ce nu a fost solicitat in acest caz.

"In cauza, martorei i s-a dat posibilitatea sa justifice sumele de bani cu care au fost achizitionate bunurile imobile (terenul) ce reprezinta obiect al infractiunilor de spalare de bani. Totusi aceasta a aratat, in prezenta avocatului, ca se va prevala de dreptul de a nu face declaratii", dezvaluie DNA.

DNA spune ca nu a sunat copiii Anei Maria Patru si Mihaelei Moraru Iorga

In ceea ce priveste declaratiile facute repetat de Ana Maria Patru si procurorul DNA Mihaela Moraru Iorga cum ca procurorii le-ar fi sunat copiii minori pentru a fi citate la audieri, Directia preciza ca informatiile sunt false.

"Procedura de citare a Anei Maria Patru (in prezent inculpata in dosar) s-a facut in conformitate cu prevederile art. 257 alin. 1 teza a II-a din Codul de Procedura penala, la posturile telefonice indicate de aceasta ca fiind cele la care poate fi contactata.

Procedura de citare nu s-a realizat prin intermediul fiului inculpatei, cum in mod neadevarat s-a sustinut. Mai mult, fiul inculpatei Ana Maria Patru, Patru Stefan, major, a fost singurul care a apelat organele de urmarire penala dupa ce, initial, nimeni nu a raspuns la numerele de telefon indicate de inculpata. Ulterior, dupa aproximativ 3 ore, de la momentul initierii primelor apeluri de catre organele judiciare, inculpata Ana Maria Patru a contactat ofiterii de politie", arata DNA.

In ce o priveste pe Mihaela Moraru-Iorga, Directia Anticoruptie precizeaza ca "procedura de citare nu s-a realizat prin intermediul fiicei acesteia, procurorul neavand nicio discutie pe aceasta tema cu minora".

"In vederea realizarii procedurii de citare, au fost identificate 11 posturi telefonice ale caror abonamente o au ca titulara pe martora Moraru-Iorga Mihaiela. Ca urmare, aceasta a fost apelata la 10 din cele 11 posturi telefonice. Nu a raspuns la aceste apeluri.

Apoi, o persoana care s-a prezentat a fi fiica martorei Moraru-Iorga Mihaiela a fost prima care a contactat organele de urmarire penala, apeland de pe unul din cele 10 posturi telefonice la care se initiasera apeluri pentru citarea martorei. Procurorul insa nu a avut nicio discutie pe aceasta tema cu minora. Prin urmare, procedura de citare nu s-a realizat prin intermediul fiicei acesteia. Procedura de citare s-a realizat personal cu martora Moraru-Iorga Mihaiela, care a apelat ulterior procurorul de pe unul din cele 10 numere la care se initiasera apeluri", conchide DNA.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#DNA audiat batrana 90 ani, #DNA dosar coruptie Ana Maria Patru, #DNA coruptie procuror Iorga Morar , #DNA