Parchetul General a deschis dosar penal in urma inregistrarilor cu Kovesi

Luni, 19 Iunie 2017, ora 17:37
15697 citiri
Parchetul General a deschis dosar penal in urma inregistrarilor cu Kovesi
Foto: Arhiva Ziare.com

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a deschis dosar penal, luni, cu privire la infractiunea de inducere in eroare a organelor judiciare, dupa difuzarea de catre Romania TV a unor inregistrari cu procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.

"Ca urmare a sesizarii transmise de catre Directia Nationala Anticoruptie, pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, s-a inregistrat o cauza avand ca obiect savarsirea infractiunii prev. de art.68 alin.2 din Codul Penal, respectiv inducerea in eroare a organelor judiciare, constand in producerea sau ticluirea de probe nereale in scopul de a dovedi existenta unei fapte prevazute de legea penala ori savarsirea acesteia de catre o anumita persoana", se arata intr-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Ministerului Public.

DNA sustine ca inregistrarile nu sunt autentice, ci contin "o serie de fragmente realizate prin juxtapunere, menite a altera continutul real al afirmatiilor" facute de Kovesi in diverse imprejurari, cum ar fi sedinte publice ori sedinte de lucru cu procurorii sectiilor operative.

De asemenea, institutia anticoruptie precizeaza ca "intre fragmentele care se aud pe inregistrari au fost intercalate o serie de sintagme care nu apartin procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie, dar si anumite expresii licentioase pe care nu le-a folosit si nu le foloseste".

Vezi aici ce fragmente din inregistrari spune DNA ca sunt trucate

In plus, Directia Anticoruptie precizeaza ca si procurorii sai "s-au sesizat din oficiu sub aspectul infractiunii prevazute de art. 12 lit. b din Legea nr. 78/2000, respectiv folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii".

Amintim ca, duminica seara, Romania TV a prezentat o serie de inregistrari in care o voce atribuita procurorului-sef al DNA i-ar spune procurorului Jean Uncheselu ca isi doreste sa ajunga mai repede la "domnul premier".

Totodata, din fragmentele difuzate, mai reiese ca Kovesi ii cearta pe procurori ca nu-si fac treaba si ca institutia devine astfel tot mai expusa atacurilor.

Vezi aici transcrierile inregistrarilor:

Purtatorul de cuvant al DNA, Livia Saplacan, a declarat, inca de duminica seara, pentru Ziare.com, ca este vorba despre un montaj de declaratii publice facute de Kovesi, intre care au fost intercalate "sintagme ce nu-i apartin".

O reactie a venit si de la purtatorul de cuvant al Guvernului, Alina Petrescu, care a spus ca institutia pe care o reprezinta asteapta ca autoritatile competente sa stabileasca in primul rand veridicitatea inregistrarilor, inainte de a face orice comentariu.

Ministrul demisionar al Justitiei, Tudorel Toader, va sesiza Inspectia Judiciara, insa institutia a anuntat ca s-a autosesizat in acest caz.

A.S.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Kovesi inregistrari Romania Tv dosar penal , #DNA