Kovesi: Ponta a fost audiat in 2 dosare. Ministerul de Interne nu a detasat politistii de care avem nevoie

Luni, 25 Septembrie 2017, ora 11:55
16780 citiri
Kovesi: Ponta a fost audiat in 2 dosare. Ministerul de Interne nu a detasat politistii de care avem nevoie
Foto: Arhiva Ziare.com

Sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, a dezvaluit luni ca Victor Ponta a fost audiat la DNA in doua dosare, de aceea a petrecut atatea ore cu procurorii.

Pe de alta parte, Kovesi a precizat ca de luni intregi a cerut Ministerului de Interne detasarea unor politisti de care procurorii au nevoie pentru a-si desfasura activitatea, insa pana acum nu a primit niciun raspuns, desi in mod normal aceste solicitari se rezolva in cateva zile.

Iata principalele subiecte abordate de Kovesi, intr-un interviu pe care l-a acordat in aceasta dimineata, in biroul sau, lui Moise Guran de la Europa FM.

Scandalul Focica

"Nu e un conflict intre DNA si Inspectia Judiciara. E o diferenta de opinie intre membrii aceleiasi echipe de control de la IJ. (...) Niciodata nu am convocat un inspector in biroul meu", a sustinut Kovesi.

In plus, Kovesi a precizat ca presupusa inregistrare a discutiei dintre cei doi inspectori de la IJ ar fi fost facuta in luna iulie si despre ea se vorbeste in septembrie: "De ce nu s-au luat masuri timp de trei luni?"

"Daca unul dintre inspectori s-a plans inspectorului sef de presiuni, a doua zi trebuia sa fiu investigata pentru acele presupuse presiuni. Dar intr-o perioada de trei luni de zile nu s-a intamplat nimic, dimpotriva, acel inspector a fost trimis sa faca un control in DNA. Dar pot sa va spun foarte clar (...) - niciodata, niciodata nu am convocat un inspector in biroul meu, niciodata nu am avut relatii personale cu inspectorii Inspectiei Judiciare.

Toate intalnirile cu inspectorii au avut loc in cadru institutional, atunci cand au facut controale sau verificari. (...) Niciodata nu am facut presiuni asupra vreunui inspector si, daca acest lucru s-ar fi intamplat, atat inspectorul respectiv, cat si sefii sai ar fi trebuit sa dispuna o verificare cu privire la aceasta situatie", a declarat Kovesi.

Vezi si Kovesi neaga un conflict cu Inspectia Judiciara si sustine ca seful IJ nu si-a precizat apartenenta la o organizatie masonica

Ancheta Inspectiei Judiciare pe OUG 13

Procurorul sef a dat detalii si despre controlul realizat in primavara la DNA de Inspectia Judiciara referitor la anchetarea OUG 13. Kovesi spune ca a trimis un punct de vedere de 53 de pagini pe acest subiect, in care a subliniat ca procurorii DNA nu au incalcat legea: "Noi am actionat potrivit legii. Si inainte sa vin eu procuror sef, au fost astfel de dosare. (...) Pana la momentul la care a aparut o decizie a CCR, noi am respectat legea in totalitate".

Kovesi a precizat ca s-a facut o confuzie intre verificarea IJ pe OUG si controlul pe fond, care vizeaza activitatea institutiei din intreg anul 2016 si primele 6 luni din 2017.

Procurorul sef a subliniat ca verificarea prealabila a IJ pe OUG 13 s-a incheiat demult, iar in 31 mai s-a dat o rezolutie si a inceput cercetarea disciplinara.

Dosarul Belina

Cat despre recentele acuzatii venite din coalitia de guvernare dupa ce DNA a extins vineri urmarirea penala in dosarul Belina, Kovesi a explicat ca si aici a aparut o confuzie.

"Dosarul nu este din 2014. Acest dosar a fost deschis in luna mai 2017. In 4-5 luni am facut primele acte si verificari. Nu urmarim hotatarile de guvern, nu stam in fiecare zi sa vedem. Cand au aparut primele informatii ca s-au comis fapte de competenta DNA, ne-am sesizat. Au aparut in mai 2017", a spus sefa DNA.

Kovesi a adaugat ca vorbim despre niste hotarari de guvern foarte tehnice: "Cand citesti o astfel de HG, nefiind specialisti, nu tragi concluzia ca s-a schimbat o clasificare, deci e fapta penala".

De aceea, desi HG sunt din 2014 si au mai existat in presa dezvaluiri despre ele, abia "in momentul in care au aparut primele informatii ca s-a incalcat legea prin HG, atunci ne-am sesizat din oficiu".

Liviu Dragnea, a spus, duminica, la Antena 3, ca se asteapta sa fie chemat la DNA in "dosarul Belina", despre care a afirmat ca este o "fictiune" si reprezinta un atac violent la adresa Guvernului si ca a primit informatii ca procurorii DNA ar urma sa ajunga si la fiul sau.

Si Calin Popescu Tariceanu a sustinut, duminica seara, tot la Antena 3, ca se incearca o lovitura de stat, daramarea Guvernului si destramarea coalitiei PSD-ALDE, sustinand ca DNA a ajuns sa fie un instrument care face politie politica in Romania si ca a primit informatii ca se doreste deschiderea unor dosare penale pe numele lui si al lui Liviu Dragnea.

Ministerul de Interne nu a trimis politisti la DNA

Pe de alta parte, Kovesi a prezentat un factor esential care afecteaza activitatea DNA: lipsa resurselor.

"Avem peste 10.000 de dosare. Fiecare procuror are 70-80 de dosare si fiecare procuror e ajutat de doi politisti. Unora dintre politisti le expira detasarea si am facut cereri de prelungire. Am facut pentru cinci politisti si de obicei acestea se semnau dupa o saptamana. Avem cereri din august si nu am primit raspuns.

Am avut o discutie cu doamna ministru. Inteleg ca au fost multe pensionari din sistem si trebuie sa isi prioritizeze activitatea. Nu cred ca cinci oameni influenteaza activitatea Ministerului de Interne", a spus Kovesi.

De ce nu a fost la comisia de ancheta

"Nu am fost pentru ca exista o legislatie, exista decizii ale Curtii Constitutionale in acest sens, exista o incompatibilitate intre activitatea de magistrat si comisia de ancheta. O comisie de ancheta nu face rechizitorii, o comisie de ancheta nu da hotarari judecatoresti, nu pot face justitie paralela. Instantele exceptionale sunt exceptate prin insasi Constitutie.

Deci comisiile de ancheta nu pot sa faca urmarire penala, judecata sau sa dea decizii. De aceea, exista aceasta incompatibilitate. Ele stabilesc o raspundere politica, nu penala sau de alta natura. Daca un magistrat este cercetat, exista Inspectia Judiciara, exista procurori care pot cerceta o presupusa fapta penala", a spus Kovesi, explicand din nou de ce nu s-a dus in fata comisiei conduse de Consuela Florea (PSD).

Vezi si DNA are mai putine sesizari de la SRI. Nu primeste nici de la serviciul de informatii al Internelor

De ce a stat Ponta asa mult la DNA

Victor Ponta a dat declaratii procurorilor in doua dosare, de aceea, a stat ore intregi saptamana trecuta la DNA, a precizat Kovesi, care insa nu a putut preciza care este al doilea caz, pe langa dosarul Belina.

Victor Ponta a recunoscut ca a fost audiat in dosarul Belina spunand ca atunci cand va ajunge la Camera Deputatilor pentru aviz dosarul DNA, se va vedea din dosar ca nici el, nici Sorin Grindeanu sau Robert Cazanciuc nu au depus niciun denunt contra lui Liviu Dragnea sau altcuiva.

"Am fost citati ca martori intr-un dosar la care se stransesera documente inainte de audierea noastra si am spus doar adevarul / toata campania de presa platita cu bani multi privind denuntatorii pesedisti la DNA se va dovedi inca o uriasa minciuna marca Liviu Dragnea! Dragnea chiar ii minte si manipuleaza pe membrii si votantii PSD cu multa nerusinare si cinism si acest lucru nu poate merge asa la nesfarsit", a precizat fostul premier.

Amintim ca vineri Sevil Shhaideh a fost pusa sub urmarire penala pentru abuz in serviciu de catre procurorii DNA in dosarul Belina, in timp ce pentru Rovana Plumb s-a cerut incuviintarea urmaririi penale la Parlament.

Urmareste emisiunea realizata de Moise Guran in biroul lui Kovesi de la DNA:

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Kovesi Moise Guran interviu , #DNA