Halucinantul caz al Marianei Rarinca (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 01 Iunie 2015, ora 12:48
17295 citiri
Halucinantul caz al Marianei Rarinca (Opinii)

De cateva zile, asist mut de uimire cum cei mai fanatici aparatori ai statului de drept, ai independentei Justitiei si institutiilor de forta, in disperarea lor de a inchide gura celor care isi permit sa chestioneze activitatea celor doua sefe de la ICCJ si DNA, doamnele Livia Stanciu si Laura Codruta Kovesi, sfarsesc invariabil prin a da ei cele mai crunte lovituri pe care cineva le-ar putea aplica Justitiei.

Povestea Marianei Rarinca se stie in mare. Femeia a petrecut sase luni dupa gratii, dupa ce presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, a depus o plangere penala impotriva ei, acuzand-o de santaj. Procurorii DNA s-au sesizat instant, iar in cateva zile femeia a ajuns in puscarie. Evident, gratie unei decizii a unui judecator. Au tot urmat astfel de hotarari pana s-a facut jumatate de an petrecut dupa gratii. Tribunalul Bucuresti o gaseste vinovata, pe fond, dar o condamna cu suspendare.

La Curtea de Apel, Mariana Rarinca este, insa, declarata nevinovata. Si a fost de ajuns pentru a se dezlantui o nebunie mediatica, intretinuta in prima faza de televiziunea care spera ca, daca sefele ICCJ si DNA vor fi demise, atunci cresc sansele ca fostul lor patron sa se simta mai bine si mai liber in cei noua ani care i-au mai ramas de petrecut dupa gratii.

Prima si cea mai psihedelica declaratie vine chiar din partea unui membru al CSM. Vasilica Cristi Danilet a declarat fara prea mari emotii ca un cetatean care este achitat definitiv in justitie nu inseamna in mod automat ca el este si nevinovat. Culmea ironiei e ca domnul acesta, pe langa membru CSM, institutie care trebuie sa cerceteze cazul Marianei Rarinca, este el insusi si judecator si pe baza declaratiilor sale s-ar putea scrie un roman mai absurd decat Procesul lui Kafka.

"Moderator: Atunci cand o persoana este achitata nu este nevinovata?

Vasilica Cristi Danilet: Nu intotdeauna. Atunci cand o persoana este achitata, poate sa fie achitata pentru ca nu s-a savarsit fapta si atunci este o fapta imaginara, sau pentru ca a savarsit fapta, dar era de exemplu in stare de legitima aparare sau pentru ca nu raspunde penal, de exemplu era intr-o stare de iresponsabilitate sau de minoritate. Dar pentru a aresta o persoana in conditiile Codului de Procedura Penala, este suficient sa am niste suspiciuni ca s-a comis o fapta si apoi sa mai am niste indicii ca respectiva persoana incearca sa aduca atingere desfasurarii normale a procesului." (fragment dintr-o emisiune de la TVR, unde Vasilica Danilet a fost prezent pe 28 mai)

Daca noi am trai intr-o tara sanatoasa la cap, eu cred ca acest excentric si paradoxal judecator nu ar mai fi fost niciodata membru CSM si nici judecator dupa ce a putut sa emite astfel de judecati. Dincolo de cele doua demisii deja cerute, ale sefei ICCJ si sefei DNA, demiterea lui Vasilica Danilet ar fi trebuit sa aiba loc in primele trei minute de dupa sfarsitul emisiunii.

Si nu doar pentru ca printr-o astfel de declaratie pune in pericol insasi ideea

de dreptate si justitie, ci pentru ca pe acelasi principiu putem sa deducem ca si cei care sunt condamnati definitiv de instante nu sunt, in mod obligatoriu, mereu, vinovati, ci pot exista si cazuri de nevinovati care totusi merg dupa gratii.

Dupa o astfel de nefacuta, probabil nici nu mai conteaza atat de mult ca o alta mare problema pe care o au toti vasilicii si daniletii e aceea ca de asta data lor le este permis sa comenteze o decizie definitiva a instantei, spre deosebire de interdictiile pe care aceiasi vasilici le decretau in toate celelalte cazuri de condamnari definitive.

Ce a urmat in ultimele doua zile in acest caz e si mai halucinant. DNA a facut recurs in anulare, o cale extraordinara de atac, pe motiv de incompatibilitate. Marea problema e ca nu au facut asta la inceputul procesului, ci abia dupa ce procesul s-a incheiat si decizia a fost data in urma cu o saptamna. Ba mai mult, abia dupa ce in jurul cazului Rarinca s-a pornit un scandal monstru in care nimeni nu pare sa poata ramane neutru.

Consecinta actiunii recursului introdus e chiar mai dezastruoasa decat afirmatiile lui Vasilica. Asta inseamna ca de fiecare data cand rezultatul unei hotarari definitive dintr-un proces nu convine procurorilor care au lucrat la dosar, atunci ei pot relua judecata, eventual pana cand nimeresc acei magistrati care sa le dea dreptate.

De cealalta parte, povestea Marianai Rarinca in versiunea de victima totala fara nicio vina are ceva incredibil in ea, macar si pentru faptul ca, dupa ce a fost achitata, femeia a aruncat in direct la Antena 3 niste aluzii destul de penale despre lucrurile pe care le stie din trecutul Liviei Stanciu. Declaratii care "nu stiu daca ar trimite-o la penitenciar, dar sigur i-ar afecta imaginea de munte de moralitate".

E o intrebare daca aceste vorbe nu ar putea fi interpretate ca un mesaj direct, ca o declaratie teatrala, situata undeva intre amenintare si santaj. Cat despre doamna Livia Stanciu, domnia sa ar fi trebuit sa nu mai fie in fruntea ICCJ din momentul in care isi declara public sustinerea din calitatea de judecator fata de procurorii DNA. Fratie sanctionata abia in 2015 si de Traian Basescu, desi sefa ICCJ isi declara parteneriatul inca din 2014.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Mariana Rarinca santaj achitata, #Mariana Rarinca Cristi Danilet, #Mariana Rarinca Livia Stanciu , #DNA