Kovesi: Lupta anticoruptie va fi terminata. Asistam la un asalt asupra Justitiei care nu foloseste cetateanului, doar celor care comit infractiuni

Vineri, 15 Decembrie 2017, ora 14:39
7484 citiri
Kovesi: Lupta anticoruptie va fi terminata. Asistam la un asalt asupra Justitiei care nu foloseste cetateanului, doar celor care comit infractiuni
Foto: captura video Libertatea

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, spune ca asistam in ultima vreme la un asalt asupra Justitiei si a independentei procurorilor, cu limitarea posibilitatilor de a face investigatii, iar acest lucru nu se face nicidecum in favoarea cetateanului de rand, ci a infractorilor.

Declaratiile au fost facute vineri, dupa ce s-a aflat ca majoritatea PSD-ALDE doreste modificarea Codurilor Penale invocand ca pretext o directiva europeana.

"Vedem in ultimul timp un asalt asupra Justitiei, un asalt asupra independentei procurorilor, dorinta de a limita posibilitatile de a efectua investigatii. Or, acest lucru nu foloseste nici cetateanului, nici societatii, foloseste doar celor care comit astfel de infractiuni", a declarat procurorul sef al DNA intr-o emisiune live transmisa de Libertatea.

Comentariile vin dupa o serie de reactii negative ale procurorilor la restrictiile pe care PSD-ALDE vor sa le impuna celor care ancheteaza.

O persoana nu mai poate fi condamnata in lipsa, marii corupti nu mai pot fi arestati preventiv

Laura Codruta Kovesi a dat mai multe exemple pentru a demonstra cat de nocive sunt unele modificari propuse de parlamentari.

"De exemplu, o persoana nu mai poate fi condamnata in lipsa. Sunt situatii in care nu toate persoanele au interdictia de a parasi tara. Putem sa ne trezim ca persoanele care sunt cercetate si trimise in judecata, in momentul in care vad ca se apropie finalul procesului, sa plece din tara si in acest fel sa evite sa se pronunte o hotarare de condamnare impotriva lor", a fost unul dintre exemple.

O alta modificare prevede ca probele folosite intr-un dosar nu mai pot fi folosite pentru deschiderea altor anchete, un exemplu in acest sens fiind cazul unui judecator care era cercetat pentru fapte de coruptie, pentru ca "pretindea bani pentru ca solutiile sa fie pronuntate intr-un anumit fel", iar unul dintre complici "a comis infractiunea de acte sexuale cu un minor", a explicat Kovesi.

"Procurorul DNA a sesizat parchetul competent si s-a facut investigatie si pentru aceasta infractiune destul de grava si care are ca parte vatamata un minor. Daca aceste modificari intra in vigoare, noi vom trebui sa inchidem ochii (...) sa distrugem probele si nu mai investigam acele persoane", a explicat procurorul sef al DNA.

Pe de alta parte, parlamentarii vor sa dezincrimineze marturia mincinoasa, invocand transpunerea in legislatie a unei directive europene, cu toate ca nu exista nicio legatura directa.

O alta modificare prevede ca suspectii de coruptie nu mai pot fi arestati preventiv si incatusati in spatiul public, pretextul fiind acela ca s-ar fi facut unele abuzuri.

"Sa presupunem ca un politist a incatusat o persoana nerespectand dispozitiile legale. Ce inseamna asta, ca toate persoanele care comit fapte de coruptie, evaziune fiscala si spalare de bani nu mai trebuie arestate preventiv niciodata? Ca poti sa iei spaga ca ministru, de milioane de euro, dar nu poti sa fii arestat preventiv pentru ca un politist a gresit o data cand a pus catuse? Haideti sa sanctionam politistul care n-a respectat legea atunci cand a pus catusele.

Vorbim de evaziune fiscala si spalare de bani, vorbim de prejudicii de mii de euro, de sute de mii de euro, de milioane de lei si in astfel de situatii nu poti sa iei nicio masura preventiva, dar un cetatean care, sa zicem, comite o infractiune de furt (poate marunta, dar este pe timpul noptii sau fura de mai multe ori) acela poate fi arestat preventiv. In schimb, persoanele care detin functii importante si cauzeaza daune de sute de mii de euro nu pot fi nici macar arestate preventiv", a exemplificat sefa DNA, subliniind ca nemultumirile sunt legate de "discrepantele care exista" in noile prevederi.

In context, Laura Codruta Kovesi a subliniat ca "incatusarea unei persoane se face peste tot in lume, nu a fost inventata in Romania", dar cu respectarea anumitor reguli, bineinteles.

"Sunt masuri care se iau peste tot in lume, cand dorim sa luptam cu un fenomen infractional grav, cum este coruptia", a mai punctat aceasta.

39 de achitari din cauza deciziei CCR

In legatura cu criticile care se aduc DNA privind numarul de achitari, Laura Codruta Kovesi a precizat ca procentul anual se ridica la circa 10% si a anuntat ca bilantul oficial pentru anul acesta va fi prezentat, ca de fiecare data, in luna februarie.

"Dar in acest an 39 de persoane au fost achitate ca urmare a deciziei CCR privind abuzul in serviciu. Nu poti sa ii reprosezi unui procuror ca nu a prevazut faptul ca peste un an sau peste doi CCR va da o decizie care lui ii va crea probleme si care va duce la achitare", a punctat aceasta.

In context, sefa DNA a precizat ca anul trecut a fost pentru prima oara cand DNA a pus sechestru si pe averi de peste hotare, fiind vorba despre "vile de lux aflate in sudul Frantei".

"Un sistem de justitie care nu este independent nu poate lupta cu coruptia la nivel inalt"

Intrebata daca modificarile initiate in Parlament vizeaza anchetele aflate in curs, Laura Codruta Kovesi a raspuns afirmativ.

"Ele vizeaza si anchetele in curs, vor viza si modul in care se vor derula anchetele urmatoare si cu siguranta aceste modificari, daca vor intra in vigoare in aceasta forma, nu vom mai avea finalitate in absolut niciun dosar. Lupta anticoruptie va fi terminata, sa ne uitam in urma cu 12-15 ani, cand nu se intampla mare lucru (...)

Un sistem de justitie care nu este independent nu poate lupta cu coruptia la nivel inalt. O sa ne intoarcem la vremurile de dinainte de 2004, cand deciziile in dosarele penale se luau la sediul unui partid politic", a anticipat sefa DNA, referindu-se la epoca Nastase-Stanoiu.

Intrebata despre protestele cetatenilor fata de mutilarea Legilor Justitiei, Kovesi a refuzat sa comenteze, spunand doar ca a observat in ultimul timp "o implicare tot mai activa a cetatenilor in dezbaterea privind lupta cu coruptia si pentru sustinerea statului de drept", ceea ce demonstraza ca "ce face DNA are un rol in societate".

"Noi nu facem legea, legea o face Parlamentul, buna - rea cum este, trebuie sa o aplicam, dar pentru ca o aplicam, cu siguranta stim ce efecte pot avea anumite modificari. Din punct de vedere institutional, rolul nostru este sa atragem atentia, ceea ce am si facut ieri, sa spunem 'acestea sunt consecintele' (...) Trebuie sa ne gandim la ce e bine pentru cetatean", a conchis Laura Codruta Kovesi.

Vizioneaza aici interviul integral acordat de procurorul sef al DNA:

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Kovesi legile Justitiei, #Kovesi codul penal , #DNA