Kovesi da cartile pe fata: A vorbit cu Basescu, Ponta si Iohannis despre dosare?

Duminica, 17 Mai 2015, ora 11:57
9709 citiri
Kovesi da cartile pe fata: A vorbit cu Basescu, Ponta si Iohannis despre dosare?
Foto: Pro TV

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Laura Kovesi, a declarat ca nu a vorbit despre dosare nici cu fostul presedinte Traian Basescu, nici cu actualul sef al statului Klaus Iohannis si nici cu premierul Victor Ponta.

"Dupa incheierea mandatului domnului presedinte Basescu, nu am discutat cu acesta si nu am discutat despre dosare penale nici cu fostul, nici cu actualul presedinte", a explicat Kovesi, la ProTv.

Intrebata daca cu actualul presedinte nu vorbeste nici despre dosare, la modul general, ea a raspuns negativ.

"Am avut o discutie inaintea prezentarii raportului de activitate, cu privire la datele statistice, la rezultatele obtinute de DNA. Nu am avut discutii punctuale legate de anumite dosare, ci pe chestiuni de principiu, care vizeaza institutia, nevoia de resurse umane, nevoia de a modifica anumite legi. Chestiuni pe care le discutam si cu ministrul Justitiei, si cu ministrul de Interne si care cred ca sunt normale in discutiile intre conducatorii a doua institutii importante in stat", a punctat Kovesi.

De asemenea, procurorul-sef al DNA sustine ca nu a avut convorbiri cu premierul Victor Ponta despre situatia ministrilor cu dosare penale.

"Singurele discutii pe care le-am avut au fost cele privind invitatia dumnealui de a participa la raportul anual de activitate si, anul trecut, despre suplimentarea schemei de personal cu 50 de politisti", a explicat Kovesi.

Kovesi: Cred ca anchetele au produs o panica in randul clasei politice

Se fac presiuni asupra DNA?

Totusi, Kovesi a recunoscut ca presiunile asupra institutiei sau asupra procurorilor pot fi atat directe, cat si indirecte, iar multi politicieni fac acest lucru prin intermediul presei.

Ea s-a referit la cazurile cand diverse persoane care detin functii importante in stat sau care sunt cercete fac tot felul de declaratii impotriva carora DNA nu se poate apara.

"Un procuror nu poate sa iasa public sa comenteze un dosar pe care il are in lucru si e extrem de dificil atunci cand o persoana sustine, de exemplu, in public, ca e un dosar care nu are la baza niciu fel de proba, un procuror nu poate sa iasa public si sa spuna 'Stiti, eu in dosar am 5 martori, am 3 expertize'. De aceea, de multe ori, presiunile se exercita in acest fel.

Pe de alta parte, exista si presiuni inerente in activitatea procurorilor si care provin din respectarea unor termene, unor proceduri care trebuie sa se faca de foarte multe ori intr-un timp foarte scurt, dar foarte bine din punct de vedere legal. Ma refere la tot ceea ce fac procurorii in cele 24 de ore de retinere a unei persoane. Sunt tot felul de presiuni cu care procurorii sau institutia se pot confrunta", a mai spus Kovesi.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#Kovesi presiuni DNA, #Kovesi discutii Basescu, #Kovesi discutii Iohannis, #Kovesi discutii Ponta , #DNA