Kovesi, despre recuperarea prejudiciilor de catre ANAF si anchetele care vizeaza oamenii politici

Miercuri, 30 Septembrie 2015, ora 14:00
6835 citiri
Kovesi, despre recuperarea prejudiciilor de catre ANAF si anchetele care vizeaza oamenii politici
Foto: Ziare.com

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, considera ca este important ca ANAF a reactionat la declaratiile sale si ca institutiile statului au inceput un dialog, chiar daca provocat de DNA, in ceea ce priveste recuperarea prejudiciilor.

"Este important ca ANAF a fost sensibila la ce am declarat cu putin timp in urma. Valoarea sumelor de bani care trebuie confiscata noi o avem in hotararile judecatoresti care sunt date doar in dosarele DNA si pe care le monitorizam inclusiv prin numar de sentinte - stim exact cate hotarari judecatoresti sunt si de aceea stim exact si sumele de bani care trebuie confiscate. Este important, totusi, ca institutiile statului au inceput un dialog, chiar daca provocat de DNA, dar cel mai important este sa se gaseasca si masuri.

Asa cum am vazut din punctul de vedere trimis de ANAF, sunt foarte multe situatii in care ei spun ca nu pot executa aceste hotarari definitive si nu pot valorifica sumele de bani confiscate. Este important sa fie adoptate masuri legislative, administrative, de reorganizare institutionala daca este necesar", a declarat Kovesi intr-un interviu pentru Agerpres.

Kovesi ataca din nou Fiscul: Noi oferim totul pe tava ANAF-ului. Daca nu se descurca, sa lase pe altii (Video)

Potrvit procurorului sef al DNA, este ingrijorator faptul ca motivele pentru care nu s-au executat hotararile judecatoresti nu au aparut la inceputul acestui an.

Kovesi: Nu cred ca DNA va rezolva coruptia din Romania. De ce sunt atat de multe dosare cu nume mari

"Probabil, ele existau si in anii anteriori si probabil nimeni nu a dat atentie modificarii acestor impedimente si executarii efective a tuturor bunurilor confiscate. Ministerul Justitiei a sustinut si sustine ca este necesara infiintarea unei noi agentii. Da, poate este necesara, nu contest acest lucru, dar cred ca mult mai important este ca, pe langa infiintarea unei agentii noi sa fie rezolvate si celelalte impedimente semnalate in comunicatul ANAF. Este important ca acele doua institutii sa gaseasca o solutie comuna si sa inceapa efectiv executarea acestor sume", a afirmat Kovesi.

Kovesi ii raspunde lui Ponta: Nu s-au facut presiuni pe procurorii DNA. Nu suntem sensibili la intimidari

Despre imunitatea parlamentarilor: Cred ca o modificare legislativa ar fi extrem de importanta

Laura Codruta Kovesi a vorbit si despre impasul creat in urma respingerii cererilor de ridicare a imunitatii in cazul unor parlamentari sau ministri, afirmand ca o modificare legislativa ar fi extrem de importanta.

"Din pacate, este un vot politic care blocheaza o ancheta judiciara, lucru care nu ar trebui sa se intample. Si poate ca nu se intampla in alte tari din Uniunea Europeana. Cred ca o modificare legislativa ar fi extrem de importanta. Daca ar fi sa ne raportam la persoane care au anumit statut in Romania - si daca m-as referi la statutul magistratilor, si ei beneficiaza de imunitate - trebuie obtinut un aviz inainte de a fi perchezitionati, retinuti sau arestati preventiv.

Insa, daca ma refer la imunitatea pe viata pe care o au ministrii sau fostii ministri, aceasta este unica. Nu poti sa anchetezi un ministru sau un fost ministru in lipsa unei aprobari din partea Parlamentului, spre exemplu, daca acel ministru detine si calitatea de parlamentar. In aceste situatii, anchetele se blocheaza si nu pot sa-si urmeze cursul", a spus Kovesi.

Kovesi: De foarte multe ori simtim ca ne luptam cu morile de vant

Ea a criticat faptul ca sunt situatii in care fosti ministri detin in continuare bunurile despre care exista suspiciuni ca ar fi fost obtinute cu titlu de mita.

"Pentru nicio persoana din Romania nu exista o astfel de imunitate. Nici macar pentru magistrati sau parlamentari, care se bucura de imunitate doar in ceea ce priveste arestarea si perchezitionarea. Deci, cred ca o modificare legislativa cel putin in a echilibra intr-un fel aceste imunitati este necesara", a subliniat procurorul sef al DNA.

In ceea ce priveste aparitia unei eventuale crize politice sau economice in urma anchetelor DNA care ar putea viza persoane cu functii publice importante, Kovesi afirma ca institutia pe care o conduce nu are legatura cu ce se intampla in spatiul politic sau in spatiul economic.

"Noi nu avem legatura cu ce se intampla in spatiul politic sau in spatiul economic. Desigur ca, atunci cand sunt implicate persoane care detin in acelasi timp si calitatea de politician intr-un partid, cu siguranta se poate vorbi despre o criza politica. Am auzit discutii de acest gen, insa nu e problema noastra. Noi anchetam persoane pentru presupuse fapte de coruptie si le anchetam pentru ca la un anumit moment, la momentul anchetei sau la momentul comiterii faptei penale detin o functie intr-o institutie publica. Cred ca ar fi binevenit a se lamuri aceasta problema de a detine simultan si o functie intr-un partid, si o functie intr-o institutie publica", a precizat Kovesi.

Potrivit acesteia, nu este problema DNA ca un presedinte de consiliu judetean pe care DNA in investigheaza intr-o ancheta are, in acelasi timp, si calitate de presedinte de partid sau o alta functie de conducere intr-un partid.

"Noi nu-l anchetam pentru ca face parte dintr-un anumit partid, ci noi anchetam fapte penale, persoane care detin anumite functii in institutiile publice. Cred ca daca aceasta problema a diferentierii intre functia politica si functia publica ar fi lamurita, atunci nici DNA n-ar fi acuzata ca face dosare cu politicieni. In principal, noi avem o competenta stabilita expres prin lege si pe care nu o modificam in functie de cum o persoana sau alta devine membru al unui partid sau al altui partid", a conchis Laura Codruta Kovesi.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Laura Codruta Kovesi ANAF, #prejudiciu ANAF DNA, #anchete DNA oameni politici , #DNA