Kovesi e in vizorul a doua comisii parlamentare de ancheta, care ar vrea sa o audieze

Miercuri, 04 Octombrie 2017, ora 15:28
5564 citiri
Kovesi e in vizorul a doua comisii parlamentare de ancheta, care ar vrea sa o audieze
Foto: Arhiva Ziare.com

Laura Codruta Kovesi, procurorul sef al DNA, ar putea fi din nou invitata la audieri in Parlament pentru a da declaratii despre alegerile prezidentiale din 2009, dar si despre arhiva SIPA.

Cei care au lansat invitatiile au fost parlamentarii PSD Liviu Plesoianu si Serban Nicolae.

Declaratiile au fost facute la doar o zi dupa ce CCR a decis ca sefa DNA trebuia sa se prezinte la comisia care ancheteaza alegerile prezidentiale din 2009 si sa ofere informatiile cerute.

"Astazi la 15.30 avem sedinta comisiei de ancheta. Eu voi inainta colegilor mei propunerea de a o reinvita la audieri pe doamna Kovesi", a declarat Liviu Plesoianu la RFI Romania, sustinand ca ar considera absenta "un afront direct adus Parlamentului Romaniei".

Citeste mai multe despre Liviu Plesoianu:

Mai mult, deputatul PSD cere reaudierea fostului sef al SRI George Maior, "pentru ca domnia sa, e drept, a venit la sedinta, dar a refuzat sa raspunda la orice fel de intrebare, acoperind-o in mod categoric pe doamna Kovesi, pentru ca de cate ori am intrebat cine s-a mai aflat acolo, a spus ca e doar un eveniment privat si nu vrea sa comenteze".

La randul sau, senatorul PSD Serban Nicolae, recent ales presedinte al comisiei de ancheta pentru Arhiva SIPA, a anuntat ca intentioneaza sa cheme la audieri pe fostii ministri ai Justitiei, procurorul general si sefi ai SRI din 2005 si pana in prezent, printre acestia numarandu-se fostul director adjunct al SRI, Florian Coldea, si Laura Codruta Kovesi, procuror general intre 2006-2012, relateaza Mediafax.

"Ministrii Justitiei - Macovei, Chiuariu, Predoiu, Cazanciuc, Corlatean chiar si Ponta, daca are cunostinta de ceva, pentru ca a avut si el o perioada de interimat la Ministerul Justitiei", a declarat, printre altele, Serban Nicolae.

Senatorul PSD a recunoscut ca lista ar fi lunga, dar a tinut sa spuna ca vor fi unele persoane care vor declara ca nu au avut niciun fel de atributii sau ca au avut un interval de activitate mult prea scurt, informeaza Mediafax.

Citeste si Comisia de inventariere a arhivei SIPA si-a inceput activitatea. Toader nu a vrut sa spuna cine sunt membrii: Nu e de interes public.

La randul sau, deputatul PMP Robert Turcescu, membru al comisiei, a cerut sa vada cu ochii lui locul unde a fost depozitata arhiva SIPA.

"Ca sa intelegem putin contextul, cred ca foarte bine ar fi sa facem o vizita. Acesti membri ai comisiei ne luam o zi saptamana viitoare sa mergem la locul unde a fost depozitata arhiva SIPA, fara sa intram in arhiva. Sa vedem locul unde a fost depozitata, conditiile in care a fost depozitata, sa vedem cu ochii nostri cum arata sistemul de supraveghere, daca intr-adevar a exitat un xerox acolo... (...) Cred ca trebuie sa avem reprezentarea fizica, in primul rand, a spatiului unde a fost depozitata arhiva", a cerut Turcescu.

Urmatoare sedinta a comisiei a fost stabilita pentru joia urmatoare.

Plenul Parlamentului a aprobat, saptamana trecuta, infiintarea Comisiei de ancheta pentru a clarifica aspectele ce tin de desfiintarea Directiei Generale de Protectie si Anticoruptie, PNL si USR impotrivindu-se constituirii comisiei.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#Kovesi audiata comisii ancheta , #DNA