Kovesi: Ghita a dat detalii presei din dosarul in care este acuzat si Ponta. Blair nu e implicat

Vineri, 30 Septembrie 2016, ora 16:57
4574 citiri
Kovesi: Ghita a dat detalii presei din dosarul in care este acuzat si Ponta. Blair nu e implicat
Foto: Arhiva Digi 24 TV

Deputatul Sebastian Ghita a dat detalii presei din dosarul in care este pus sub control judiciar alaturi de Victor Ponta, inainte ca procurorii sa ii prezinte acuzatiile, a declarat, vineri, procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.

Totodata, sefa DNA a precizat ca Tony Blair nu are nicio implicare in acest dosar, desi acest lucru a fost sugerat in spatiul public de catre persoanele care erau vizate de ancheta.

"Este un caz in care pot sa fac anumite comentarii, fara a intra pe fond si fara a comenta cazul. In acest dosar nu s-a remis un rechizitoriu. Acuzatiile DNA sunt inscrise in ordonanta prin care persoanele sunt invinuite. Procurorul este obligat sa-i dea persoanei invinuite aceasta ordonanta.

Ce este interesant in acest dosar este ca aceste persoane care urmau sa fie invinuite au fost citate in cursul unei zile pentru ora 11:00 si ora 12:00. Dimineata, la prima ora, o persoana a iesit in spatiul public si a dat amanunte din ancheta DNA, ce persoane sunt implicate cu toate ca nu era adevarat. Noi nu avem un dosar Ponta-Blair. Nu exista acest dosar in DNA. Cercetam un om de afaceri si un fost premier. Tony Blair nu are nicio implicare in acest dosar, desi el a fost sugerat de persoanele care erau vizate de ancheta in spatiul public", a declarat Laura Codruta Kovesi, vineri, la Europa FM.

Intrebata cine este persoana care a dat aceste detalii din ancheta, sefa DNA a spus ca Sebastian Ghita.

"Aceste aspecte au fost aduse la cunostinta publicului de catre Sebastian Ghita care a facut declaratii inainte sa fie audiat. A prezentat dosarul inainte sa fie audiat. A fost interesant si pentru noi sa aflam de unde s-au cunoscut aceste informatii", a declarat Kovesi.

Ea a explicat ca acesta a fost motivul pentru care procurorul de caz a cerut punerea lui Ghita si Ponta sub control judiciar si a cerut sa nu fie comentat public dosarul.

"De aici si ratiunea procurorului care a instituit o masura a controlului judiciar, prima de a nu comunica cu martorii si a doua de a nu comenta public acest dosar. Aceasta interdictie nu e inventata de DNA. Este interzis sa comenteze acuzatia si probele din dosar pentru ca pot influenta martori si de cele mai multe ori pot transmite mesaje persoanelor care urmeaza sa fie audiate ori care urmeaza sa fie audiate.

Am vazut de foarte multe ori persoane cercetate de DNA care au mers la televizor sub pretextul unor emisiuni si au comentat putin din dosar si apoi au spus: Voi merge la DNA si voi spune ca lucrurile au stat asa, asa, asa. Practic au transmis mesaje pentru toti cei care urmeaza sa fie audiati cu ce ar trebui sa discute", a subliniat sefa DNA.

In 6 septembrie, Victor Ponta a fost pus timp de 2 luni sub control judiciar de catre procurorii DNA, fiind acuzat ca si-a folosit influenta pentru a obtine - pentru el sau pentru altcineva - bani sau alte foloase necuvenite si de complicitate la spalare de bani.

DNA a precizat ca Ponta, care era presedinte al PSD in momentul in care a comis faptele, si-a folosit influenta pentru a pune pe listele formatiunii pentru alegerile parlamentare un om de afaceri din Prahova in schimbul unei sume substantiale.

Astfel, fostul premier ar fi luat 220.000 de euro pentru a organiza o vizita in Romania a unei "personalitati politice straine".

Dupa cateva ore, Sebastian Ghita a declarat ca el este omul de afaceri despre care DNA spune ca i-ar fi oferit lui Ponta 220.000 de euro.

Totodata, deputatul a spus ca acea "personalitate politica straina" este Tony Blair.

Ulterior, Sebastian Ghita a fost plasat si el sub control judiciar pentru 60 de zile in acest dosar.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Sebastian Ghita Tony Blair, #Victor Ponta Tony Blair, #Laura Codruta Kovesi Tony Blair , #DNA