Kovesi: Nu cred ca DNA va rezolva coruptia din Romania. De ce sunt atat de multe dosare cu nume mari

Joi, 24 Septembrie 2015, ora 22:44
10044 citiri
Kovesi: Nu cred ca DNA va rezolva coruptia din Romania. De ce sunt atat de multe dosare cu nume mari
Foto: Digi 24

Laura Codruta Kovesi, procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, a sustinut, joi seara, ca atat ei, cat si colegilor sai le este greu sa inteleaga de ce exista atat de multe persoane cu notorietate care comit fapte penale, in conditiile in care vad ceea ce se intampla cu colegii lor.

"Cel putin pentru mine si colegii mei este extrem de greu sa explicam cum de se intampla in continuare aceste lucruri. Daca vorbim de administratia publica locala, in aproape jumatate dintre judetele Romaniei am avut primari de resedinta de judet sau presedinti de consilii judetene care in ultimii doi ani au fost investigati, invinuiti, trimisi in judecata, unii dintre ei chiar condamnati. Cu toate acestea constatam ca infractiunile se comit in continuare", a spus Kovesi la Digi 24.

Sefa DNA a precizat ca se asteapta ca oamenii din conducerea unor institutii sa ia pozitie din acest punct de vedere.

"Nu cred ca DNA va rezolva coruptia din Romania, dar cred cu convingere ca aceasta lupta pe care DNA o duce pentru a combate coruptia trebuie dublata de masuri preventive.

Degeaba arestam medici in fiecare an daca in sistemul de sanatate procedurile raman aceleasi. Degeaba arestam profesori care dau subiectele la bacalaureat, daca modul in care se desfasoara aceste examene ramane acelasi.

Cred ca este foarte important sa se ia masuri de prevenire, in asa fel incat impreuna sa incercam sa reducem acest fenomen. Nu arestand oameni vom reduce noi coruptia in Romania", a punctat procurorul-sef al DNA.

Kovesi: Nu sunt ofiteri acoperiti in DNA. Aveam 15 ani la Revolutie

Intrebata daca a scazut numarul arestarilor preventive si al persoanelor afisate in catuse la TV, Laura Codruta Kovesi a spus ca nu.

"27% din persoanele trimsie in judecata au fost arestate. Daca comparam acest procent cu anii anteriori, procentul era la 20% din totalul celor trimisi in judecata. Nu e o crestere spectaculoasa, dar s-a schimbat calitatea oamenilor fata de care s-a dispus aceasta masura", a punctat Kovesi.

Totusi, sefa DNA a mentionat ca este adevarat ca sunt multe dosare in care sunt implicate persoane cu notorietate sau care au avut functii importante si motivul este ca acum procurorii lucreaza la dosarele din administratia locala si acesta ramane un obiectiv si pentru anul viitor, asa ca numele vor continua sa apara.

"Am stabilit mai multe prioritati. Administratia locala e doar una dintre prioritati. Va fi un obiectiv si pentru anul viitor", a precizat Kovesi.

"Acum nu stiu neaparat ce inseamna nume mari, dar intr-adevar sunt dosare in care sunt implicate persoane cu notorietate sau care au avut functii importante. Doar in acest an au fost trimisi in judecata 12 membri ai Parlamentului, dintre care doi fosti ministri. Putem considera ca sunt nume importante", a spus ea.

Referitor la perceptia ca DNA se bazeaza foarte mult pe Serviciul Roman de Informatii, Kovesi spune ca statistica arata ca din 4.200 de dosare inregistrate la DNA, 24 de dosare au fost deschise in acest an ca urmare a sesizarilor venite de la SRI si ca 204 dosare au fost deschise ca urmare a sesizarilor venite de la structurile de informatii si celelalte structuri ale Ministerului Administratiei si Internelor.

"Deci de zece ori mai mult am primit de la MAI decat am primit de la SRI", a punctat sefa DNA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Kovesi dosare DNA, #Kovesi dosare nume mari, #Kovesi DNA , #DNA