Kovesi nu renunta la lupta: Daca cineva crede ca va opri DNA, se insala amarnic

Marti, 15 Martie 2016, ora 22:53
4077 citiri
Kovesi nu renunta la lupta: Daca cineva crede ca va opri DNA, se insala amarnic
Foto: Captura TVR 1

Procurorul sef al DNA Laura Codruta Kovesi a asigurat ca institutia pe care o conduce va continua lupta cu infractorii, spunand vehement ca, "daca cineva crede ca va opri Directia Nationala Anticoruptie, se insala amarnic".

Intr-un interviu acordat marti seara la TVR 1, Kovesi a vorbit despre decizia Curtii Constitutionale privind interceptarile SRI, spunand ca ordonanta de urgenta adoptata vinerea trecuta de Guvern "este o solutie provizorie prin care atat noi, DNA, cat si celelalte institutii, vom respecta ceea ce s-a scris in motivarea CCR".

"Prin aceasta decizie, incepand de azi am schimbat modalitatea de punere in aplicare a autorizatiilor care ne permit supravegherea tehnica", a declarat Kovesi, adaugand ca "niciun ofiter al SRI nu va putea participa la punerea in aplicare a mandatelor".

De ce nu vine DNA la TVR? Cum raspunde Kovesi

Procurorul sef al DNA a aratat ca in dosarele incheiate anul trecut exista 357 de rechizitorii, iar in mai mult de jumatate nu s-au folosit masuri de supraveghere tehnica, mai exact 52%.

Kovesi a explicat ca supravegherea tehnica inseamna atat "interceptari ale unor convorbiri prin telefon sau alte mijloace, cum e calculatorul", cat si inregistrari ambientale intr-un mediu privat sau public.

Niciun dosar nu e bazat doar pe interceptari

Intrebata daca este posibil ca un dosar greu sa fie pus in pericol, in cazul in care inculpatii contesta interceptarile facute in cazul sau, Kovesi a spus ca niciun dosar nu are la baza in exclusivitate astfel de probe.

"Din start 52% dintre dosare le excludem, pentru ca decizia nu se aplica. Raman celelalte (...). Efectele decizie CCR nu le vom vedea nici azi, nici maine, nici poimaine, este important sa amintim niste principii esentiale in sistemul judiciar. Deciziile CCR se aplica pentru viitor, nu pentru trecut.

In DNA, toate dosarele au avut la baza diverse modalitati de probatiune, nu avem dosare bazate doar pe interceptari. In foarte multe dosare avem situatii in care ce se discuta intre inculpati...acestia au recunoscut in declaratiile pe care le-au dat in fata instantei", a lamurit Kovesi.

Magistratul a subliniat ca "exista totusi o framantare" cu privire la anumite aspecte din motivarea CCR, referindu-se la paragraful 52: "Dosarelor pe rolul instantelor de judecata li se aplica decizia - acest 'pe rolul instantelor' poate genera o anumita problema in interpretare, poate sa nasca foarte multe intrebari.

Este judecata preliminara, pe fond sau in apel...Odata ce au trecut de camera preliminara (dosarele - n.red.), aceasta exceptie nu ar putea fi invocata cu succes, dar depinde de judecatori. Totusi, am incredere in judecatorii din Romania ca vor decide astfel incat sa nu fie probleme. Pentru ca legalitatea unei probe se analizeaza in camera preliminara", a detaliat Kovesi.

Aceasta a subliniat ca unui procuror nu ii este usor sa obtina aprobare pentru a face interceptari.

"Niciun magistrat nu va putea efectua interceptari daca nu are un dosar penal deschis. Trebuie sa fie o fapta grava, o infractiune de coruptie. Trebuie sa existe si alte indicii, nu poti sa deschizi un dosar penal si sa mergi la judecator sa spui 'doresc sa il interceptez pe X'.

O simpla sesizare nu este suficienta. Iar judecatorii nu fac un control formal, ci unul foarte riguros al conditiilor prevazute in lege, al actelor pe care procurorul i le prezinta. Sunt situatii in care judecatorii au respins astfel de cereri. Este important faptul ca, in momentul in care un procuror foloseste o astfel de proba, este obligat ca, pana la finalizarea dosarului, sa aduca la cunostina persoanei interceptate, care are dreptul sa vina sa isi asculte conversatiile", a explicat Kovesi.

Procurorul sef a precizat ca, in momentul de fata, la serviciul tehnic al DNA lucreaza 20 de politisti judiciari si exista o promisiune a Guvernului pentru inca 40 de posturi.

"Sunt foarte putini, ei vor trebui sa asigure implemantarea acestor masuri pentru tot teritoriul tarii, avem 14 servicii teritoriale. Teoretic de azi sunt si alti politisti din DNA care se ocupa, dar dureaza pana ii instruim.

Am luat politisti care faceau anchete cu procurorii si i-am adus la serviciul tehnic. Consecinta este o intarziere a finalizarii dosarelor. Sunt dosare de 100, 200 de volume, dar si de 3-4 volume, o sa se intarzie foarte mult solutionarea dosarelor pana cand vom avea suficiente resurse materiale si umane pentru a ne continua activitatea la capacitate maxima", a spus Laura Codruta Kovesi.

Nu se incheie colaborarea cu SRI

Magistratul a mentionat ca decizia CCR nu inseamna sfarsitul colaborarii cu SRI, care are obligatia in continuare sa sesizeze DNA in legatura cu suspiciuni de coruptie.

"Am gestionat peste 10.900 de dosare penale, iar peste 86% dintre sesizari au venit de la institutii sau pesoane publice. 90 de dosare din 10.900 au fost deschise ca urmare a sesizarilor SRI, sub 1%, nu stiu daca e mult sau putin.

Colaborarea noastra cu SRI se va axa pe aceasta dispozitie a legii care ii obliga sa ne sesizeze. DNA a cooperat cu alte institutii ale staului, o sa respectam decizia CCR, dar, din pacate, persoane care au condus institutii publice au colaborat cu infractorii", a spus Kovesi.

Ea a declarat ca una dintre prioritatile actualului si viitorului mandat la sefia DNA este dezvoltarea serviciului tehnic, dar cel mai important lucru este "ca DNA sa isi continue activitatea, sa nu uitam cat de grav e fenomenul coruptiei, care afecteaza zi de zi cetatenii si care ucide".

Planurile lui Kovesi, daca va obtine un nou mandat la sefia DNA

"Daca cineva crede ca aceasta decizie va opri DNA, se insala amarnic. Sunt convinsa ca in urmatoarele luni se vor gasi resurse umane si materiale pentru a functiona la capacitate maxima", a asigurat procuroru-sef al Directiei.

Basescu: Ma impresioneaza neplacut transformarea lui Kovesi. Are discurs populist, e pasionata de interviuri

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Kovesi interceptari SRI, #Kovesi decizie CCR , #DNA