Laura Codruta Kovesi: Revocarea lui Papici a creat o vulnerabilitate in DNA (Video)

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 19:51
4703 citiri
Laura Codruta Kovesi: Revocarea lui Papici a creat o vulnerabilitate in DNA (Video)

Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat ca inlocuirea procurorului Lucian Papici de la conducerea sectiei 1 a DNA a creat o vulnerabilitate in aceasta institutie, insa procurorii vor continua sa-si indeplineasca obligatiile.

"Aceasta incetare a delegarii pe functie, atat a lui Papici, dar si a Marianei Alexandru, e o vulnerabilitate si a perturbat cumva activitatea DNA, aveau prioritati si reguli in activitate... Principala problema e modalitatea prin care s-a facut inlocuirea. Potrivit regulamentului, procurorul-sef are atributia de a recomanda delegarea procurorilor", a aratat Kovesi, miercuri seara, la TVR.

Sefa DNA a continuat declarand ca nu a primit nicio cerere cu privire la incetarea delegarii celor doi, insa i-a recomandat ministrului Justitiei pe cei doi procurori, pentru aceleasi functii.

"Cu privire la incetarea ordinelor de delegare, nu a fost facuta nicio cerere. Nicio delegare in functii de conducere sau la DNA nu s-a facut fara o recomandare din partea sefului DNA sau celorlalti din functii de conducere. N-am primit nicio explicatie, nu mi s-au comunicat motivele, mi s-a spus ca aceasta este decizia. (...)

Nu vreau sa fac speculatii, cei doi procurori, din punct de vedere profesional, au avut o activitate meritorie, si-au respecxtat atributiile... Nu mi s-a parut normal ca dupa sapte zile sa li se inceteze delegarea... Am facut o recomandare scrisa ministrului Justitiei cu privire la persoanele care pot indeplini functia de procuror-sef si procuror-sef adjunct ai acestei sectii, Papici si Alexandru", a continuat Kovesi, intreband retoric: "Cine poate aprecia mai bine decat conducerea institutiei care este interesul institutiei? Este un pincipiu de baza, de predictibilitate, de stabilitate in functii".

"Dupa ce a fost dispusa aceasta masura am revenit la ministerul Justitiei cu recomandarea de a fi reinstituiti Papici si Alexandru", a intarit Kovesi.

Sefa DNA a continuat aratand ca incetarea delegarii celor doi procurori constituie o vulnerabilitate pentru sistem.

"Vulnerabilitatile pleaca de la modalitatea in care s-a procedat. Neincrederea in cei doi procurori propusi (...) Toti membrii echipei trebuie sa creada in aceleasi principii, nu poti sa crezi intr-o persoana care nu are curajul sa vina sa iti spuna ca este propus pentru aceasta delegare (...) Procurorii isi vad de treaba si isi vor face treaba ca si pana acum", a aratat Kovesi, aratand ca au fost propuse doua persoane in aceste functii de conducere, pentru a incheia interimatul, si procedura isi urmeaza cursul.

Sefa DNA a laudat activitatea lui Lucian Papici, aratand de ce sectia condusa de acesta este motorul institutiei pe care o conduce. "Papici a avut o activitate remarcabila in ultimii sase ani, sectia 1 este motorul DNA, toate dosarele importante de combatere a coruptiei au fost instrumentate aici".

Kovesi a tinut sa sublinieze ca DNA nu intocmeste dosare politice: "Nu facem dosare politice, in foarte multe din dosarele cu politicieni avem denunturi de la diverse persoane, nu cercetam persoane in functie de apartenenta politica. Toate sesizarile sunt inregistrate ca dosare penale, sunt in lucru. Putem face public cand este inceputa urmarirea penala (...) Avem peste 3.000 de dosare inregistrate, in perioada iurmatoare o sa vedeti si dosare finalizate".

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#Kovesi Papici DNA, #Kovesi Papici , #DNA