Lazar a delegat-o pe Anca Jurma, consiliera lui Kovesi, in functia procuror-sef DNA

Luni, 09 Iulie 2018, ora 15:14
20840 citiri
Lazar a delegat-o pe Anca Jurma, consiliera lui Kovesi, in functia procuror-sef DNA
Foto: Facebook/Anca Jurma

Procurorul Anca Jurma, consilier al Laurei Codruta Kovesi, a fost delegat in functia de procuror-sef DNA, potrivit unui ordin semnat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Augustin Lazar.

Anca Jurma va ocupa aceasta functie ca interimar, pana in momentul finalizarii procedurii de numire a unui nou procuror-sef DNA, demarata deja de ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

Anca Jurma a indeplinit pe parcursul a doua mandate atributiile de procuror sef al Serviciului de cooperare internationala si programe din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, iar ulterior a fost numita consilier al procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie, potrivit unui comunicat al Ministerului Public remis luni Ziare.com.

"Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, domnul Augustin Lazar, transmite un mesaj de incredere privind continuarea cu fermitate a activitatii anticoruptie, care reprezinta o prioritate a Ministerului Public, in indeplinirea rolului sau constitutional", arata sursa citata.

In activitatea judiciara, Ministerul Public reprezinta interesele generale ale societatii si apara ordinea de drept, precum si drepturile si libertatile cetatenilor.

Cine este Anca Jurma

Anca Jurma este fiica lui Nicolae Cochinescu, fost procuror general al Romaniei (1996-1997) si fost judecator la Curtea Constitutionala (2001-2010).

Potrivit CV-ului, Anca Jurma este procuror in DNA din 2002 si are o vechime in magistratura de 28 de ani. Anterior, ea a lucrat ca procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Sector 3 Bucuresti, la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti si la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti.

In perioada 2000-2002 a indeplinit functia de procuror sef al Biroului de cooperare internationala si programe din cadrul Sectiei de reprezentare si cooperare internationala din Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

De-a ungul timpuluil, ea a ocupat mai multe functii importante, vicepresedinte al Retelei Europene Anticoruptie (EPAC/EACN), sau, din 2004, membra a delegatiei Romaniei la Grupul de State impotriva Coruptiei (GRECO), organism in cadrul Consiliului Europei.

Potrivit CV-ului oficial, Anca Jurma vorbeste trei limbi straine (engleza, franceza, italiana).

Anuntul lui Toader

Anterior, Ministerul Justitiei a anuntat, luni, ca declanseaza procedura pentru desemnarea urmatorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie, dupa ce presedintele Klaus Iohannis a semnat tot azi decretul pentru revocarea Laurei Codruta Kovesi.

Amintim ca luni dimineata purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale a anuntat ca Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a lui Kovesi din fruntea DNA. A fost prima aparitie publica a Madalinei Dobrovolski dupa concediul de crestere a copilului. Aceasta a explicat ca Iohannis a luat aceasta decizie pentru ca Romania "este si trebuie sa ramana un stat de drept".

Decretul vine la mai bine de o luna dupa publicarea motivarii CCR si dupa ce seful statului a spus la fiecare aparitie ca inca o lectureaza "pana se lamureste".

Intr-o reactie publica la ceea ce a devenit oficial sfarsitul mandatului lui Kovesi in fruntea DNA, aceasta s-a intrebat daca prin acest decret Iohannis a legitimat subordonarea discretionara a procurorilor-sefi ministrului Justitiei. Kovesi le-a multumit procurorilor si le-a cerut sa continue munca, avand un mesaj ferm si pentru magistrati, dar si pentru cetateni: "Coruptia poate fi invinsa. Nu abandonati!".

I.S.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Anca Jurma Kovesi, #Anca Jurma DNA, #Anca Jurma sef DNA, #Anca Jurma interimar DNA , #DNA