New York Times, despre "cutremurul" Laura Codruta Kovesi

Sambata, 15 Noiembrie 2014, ora 12:52
27247 citiri
New York Times, despre "cutremurul" Laura Codruta Kovesi
Foto: New York Times

Laura Codruta Kovesi, sefa DNA, a acordat un interviu New York Times, publicatia vazand in aceasta "femeie cu vorba domoala, fosta baschetbalista", un adevarat "cutremur".

Echipele de televiziune stau in permanenta in fata sediului DNA, unde isi are biroul Laura Codruta Kovesi, gata sa transmita imagini live, urmatorul episod din subiectul cel mai fierbinte in Romania, "cel mai terifiant serial" pentru elitele corupte din politica si economie din 25 de ani, isi incepe New York Times articolul elogios la adresa sefei DNA.

Daca nu lucrezi la DNA sau nu ai o scuza foarte buna, nu iti doresti sa fii vazut intrand pe usa de lemn din Stirbei Voda, o agentie altadata adormita, continua publicatia.

"Aceasta femeie calma a devenit cea mai temuta si, pentru unii, cea mai detestata persoana din Romania", scrie publicatia, citandu-l pe politologul Vladimir Tismaneanu, care sustine ca Laura Codruta Kovesi a pus bazele celui mai mare cutremur politic dupa 1989.

Nu asa gandesc insa cei care au de-a face cu DNA, acestia spunand despre Kovesi ca este o "stalinista" si acuzand DNA ca a reinviat metodele folosite de Securitate, in vremea lui Ceausescu. Acestor acuzatii, Kovesi le raspunde, din biroul sau unde este inconjurata de icoane, ca sunt "absurde". Aceasta sustine ca atat ea, cat si echipa sa au absolvit dupa 1989, asa ca nu stiu ce metode folosea Securitatea.

In plus, mai spune aceasta, metodele nu sunt inventate de DNA, ci folosite in toata lumea de tarile democratice, fara istorie comunista.

Criticii ei, in mod special un grup controlat de Dan Voiculescu, un baron politic si in afaceri, condamnat la 10 ani de inchisoare pentru coruptie, duc o campanie pentru a-i terfeli numele, atat pe al ei, cat si pe cel al agentiei, mai relateaza publicatia.

Aceasta aminteste ca Jurnalul National, controlat de Voiculescu, a numit-o pe Kovesi "procuror stalinist", in timp ce "o alta proprietate a sa", Antena 3, i-a legat numele de Hitler si Stalin, acuzand-o ca a luat bani de la un camatar.

Kovesi a declarat pentru publicatie ca este obisnuita cu astfel de calomnii, afirmand ca cele mai rele atacuri, cele mai defaimatoare, vin de la oamenii anchetati de DNA.

"Duc o viata foarte normala"

Vorbind despre viata sa, Kovesi a declarat ca aceasta este "foarte normala", ea mergand la cinema si la sala. Pe peretele biroului sau poate fi vazut un desen facut de o nepoata, care infatiseaza o sperietoare intr-un camp acoperit cu ciori negre. "Spun ca sunt eu in Bucuresti", descrie desenul Kovesi.

Sefa DNA sustine ca atunci cand merge la piata, la magazin sau la cinema, intalneste oameni prietenosi, care nu o intreaba de Voiculescu, ci care o felicita si incurajeaza sa-si continue munca. "Nu toata lumea in Romania e corupta", declara aceasta.

Kovesi sustine insa ca nu intelege de ce, in aceste conditiii, oamenii continua sa voteze politicieni suspectati de coruptie, ba chiar condamnati. "Este extrem de dificil sa explici acest paradox", afirma ea.

Basescu a decorat-o pe Laura Codruta Kovesi

Publicatia aminteste ca Laura Codruta Kovesi a studiat Dreptul la Cluj, tatal ei fiind de asemeni procuror.

New York Times aminteste ca de cand Kovesi este la carma DNA, au avut loc arestari si condamnari la cele mai inalte niveluri, rata de succes in solutionarea dosarelor fiind de 90%. Una dintre cele mai mari reusite, mentioneaza publicatia, este condamnarea fostului premier Adrian Nastase.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Laura Codruta Kovesi New York Times, #presa straina Laura Codruta Kovesi, #Laura Codruta Kovesi interviuri, #Laura Codruta Kovesi presa internationala , #DNA