Noaptea alegerilor in sufrageria lui Oprea: Probele arata ca nu a fost nicio operatiune de fraudare a rezultatelor

Sambata, 04 Noiembrie 2017, ora 11:50
11160 citiri
Noaptea alegerilor in sufrageria lui Oprea: Probele arata ca nu a fost nicio operatiune de fraudare a rezultatelor
Foto: Arhiva Ziare.com

Judecatoarea CCR Livia Stanciu sustine, intr-o opinie separata la motivarea deciziei Curtii, care spune ca Laura Codruta Kovesi ar fi trebuit sa mearga la comisia de ancheta parlamentara privind alegerile din 2009, ca probele administrate de parchet au aratat "in mod indubitabil" ca nu a existat "nicio operatiune de fraudare/viciere a rezultatelor".

"Parchetul a mai retinut ca probele testimoniale administrate in cursul urmaririi penale au relevat, in mod indubitabil, ca persoanele prezente in seara zilei de 6 decembrie 2009 la locuinta martorului Oprea Gabriel, respectiv George Maior, Vasile Dincu, Florian Coldea, Laura Codruta Kovesi, Ontanu Neculai si Iordanescu Anghel au participat la un eveniment de natura privata, la invitatia acestuia, nefiind initiata nicio operatiune de fraudare/viciere a rezultatelor alegerilor prezidentiale", se arata in opinia separata semnata de judecatoarea CCR.

In document mai sunt consemnate si fragmente din depozitiile celorlalte persoane audiate, care sustin ca au participat la o cina si au discutat pe marginea exit-poll-urilor, fara a face nimic ilegal sau suspect.

Gabriel Oprea: " (...) Subliniez inca o data faptul ca a fost o simpla cina, insa datorita mediului exploziv din societate, se poate transforma in orice (...) "

Vasile Dancu: " (...) toti cei prezenti m-au intrebat despre rezultatele exit-poll-urilor, prin prisma profesiei mele de sociolog, niciunul dintre acestia nediscutand aspecte plecand de la premisa functiei pe care o detineau la momentul respectiv, ci, pur si simplu, asa cum am spus anterior, discutii firesti, comune, intre prieteni. (...) Cred ca eu am vorbit cel mai mult dintre persoanele prezente si am incercat sa explic cum a fost posibil ca cele 12 procente care faceau diferenta in favoarea candidatului Mircea Geoana dupa primul tur sa fie pierdute, astfel ca eu am punctat, din punctul meu de vedere, patru momente care au condus la aceasta pierdere (...) Subliniez faptul ca asocierea acelei intalniri cu caracter privat si vicierea rezultatului alegerilor este o pura fantezie si nimic din comportamentul celor prezenti la masa nu tradeaza niciun fel de amestec al institutiilor in respectivele alegeri (...) ".

Anghel Iordanescu: "A fost o cina la care s-a comentat pe seama exit-poll-urilor, respectiv pe teme fotbalistice. Nu mi s-a parut, din discutiile purtate intre persoanele prezente, ceva dubios, ilegal (...) ".

Dan Andronic: "Nu am spus si nici nu am nici o dovada in acest sens ca persoanele prezente la acea intalnire din seara de 6 decembrie 2009 la locuinta lui Gabriel Oprea au participat la vreo operatiune de fraudare, viciere a rezultatelor alegerilor prezidentiale. Am precizat si in aparitiile publice ca nu am pus in niciun moment in discutie posibilitatea fraudarii sau vicierii alegerilor prezidentiale. (...) Repet inca o data ca eu, personal, nu am niciun element concret ca persoanele prezente in acea seara participau la un proces de viciere a rezultatului alegerilor. Elementul comun pentru care am fost prezenti in casa lui Gabriel Oprea in acea seara l-a reprezentat tocmai persoana acestuia (...) ".

CCR a constat ca exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Parlamentul Romaniei, pe de o parte, si Ministerul Public - Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe de alta parte, generat de refuzul procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie de a se prezenta in fata Comisiei speciale de ancheta a Senatului si Camerei Deputatilor pentru verificarea aspectelor ce tin de organizarea alegerilor din 2009 si de rezultatul scrutinului prezidential.

CCR a constatat, totodata, obligatia Laurei Codruta Kovesi de a se prezenta in fata Parlamentului Romaniei - Comisia speciala de ancheta a Senatului si Camerei Deputatilor pentru verificarea aspectelor ce tin de organizarea alegerilor din 2009 si de rezultatul scrutinului prezidential si de a furniza informatiile solicitate sau de a pune la dispozitie celelalte documente sau mijloace de proba detinute, utile activitatii comisiei.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#alegeri prezidentiale 2009, #sufragerie Gabriel Oprea , #DNA