Politico a desemnat romanul anului: Laura Codruta Kovesi (Video)

Miercuri, 02 Decembrie 2015, ora 12:37
6728 citiri
Politico a desemnat romanul anului: Laura Codruta Kovesi (Video)
Foto: Ziare.com

Laura Codruta Kovesi este romanul care a atras cel mai mult atentia in 2015 si care va fi urmarit indeaproape inclusiv din afara tarii.

Aceasta este opinia site-ului Politico, care intocmeste o lista cu 28 de personalitati europene, care au atras atentia in acest an si care vor fi urmarite si in 2016.

The Economist: DNA face o treaba atat de buna incat o lauda si Ponta

"Politico 28" este versiunea europeana, pentru cele 28 de tari ale UE, corespondenta a "Politico 50", din Statele Unite, "ca recunoastere a ideilor si oamenilor din spatele acestora care schimba politica americana".

"Am inceput cu intrebarea: Cine sunt cei care capteaza cel mai mult atentia in fiecare dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene, de la Austria la Regatul Unit? Scopul nostru a fost sa identificam persoanele care nu atrag atentia doar prin virtutea posturilor pe care le ocupa. Deci nu vor fi prezenti Angela Merkel pentru Germania sau Alexis Tsipras, pentru Grecia", sustin autorii.

Presa de la Viena o lauda pe Kovesi, vanatorul de corupti, care nu da inapoi nici din fata lui Ponta

Din Romania a fost aleasa Laura Codruta Kovesi, care avea doar 33 de ani cand a fost numita procuror general, in anul 2006, iar 7 ani mai tarziu a fost numita in fruntea DNA, "o institutie creata pentru a combate coruptia la nivel inalt in anii in care Romania se pregatea sa adere la Uniunea Europeana".

De atunci, a condus cazurile rasunatoare ale DNA - Elena Udrea, Sorin Oprescu, Mircea Basescu si Victor Ponta. "Romanii au suspectat mult timp ca politicienii lor sunt corupti, insa anchetele au aratat raspandirea uluitoare a coruptiei", noteaza sursa citata.

Kovesi si discriminarea de la inceputul carierei

Kovesi este fiica unui procuror si a mers la Facultatea de Drept in prima parte a anilor '90, anii noii democratii in Romania, scrie sursa citata. A inceput sa lucreze intr-un mediu cu foarte multi barbati, unde "sistemul incuraja discriminarea de gen" in acordarea slujbelor, sustine procurorul-sef al DNA.

De atunci, insa, lucrurile s-au schimbat, iar discriminarea a disparut din sistemul judiciar din Romania, astfel ca acordarea slujbelor si promovarile sunt acum bazate pe alte criterii. Astazi, multi oameni obisnuiti privesc la Kovesi cu speranta ca politica si societatea din Romania pot fi curatite de coruptia profunda ce a chinuit tara de la caderea comunismului.

Kovesi are parte insa si de critici, iar unii dintre acestia sustin ca face jocuri politice. Raspunsul sau este ca DNA merge dupa toti oficialii suspectati de coruptie.

"In ultimii cativa ani, politicienii din toate partidele au fost anchetati, indiferent daca formatiunile lor se aflau la putere sau in opozitie", sustine procurorul-sef al DNA, adaugand ca faptul ca 90 la suta dintre cei inculpati ajung sa fie condamnati arata faptul ca dovezile sunt puternice si ca procedura judiciara este repectata.

"Pentru ca lupta impotriva coruptiei sa reuseasca, vointa, determinarea si abilitatile pe care le avem nu sunt suficiente. Este vital ca independenta procurorilor si stabilitatea institutionala a DNA sa ramana nealterate", a mai spus Kovesi.

"Mai multa educatie, mai putina coruptie", este sloganul sau pentru Europa. Intrebata care sunt cele trei lucruri pe care le ia cu ea peste tot unde merge, a raspuns: "O carte, echipament sportiv si un telefon".

Pe lista Politico se mai afla premierul maghiar Viktor Orban, un cantaret belgian, un activist irlandez pentru drepturile homosexualilor, un avocat constitutional italian si un episcop polonez.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Politico Kovesi romanul anului, #Kovesi romanul anului 2015 , #DNA