Presa de la Viena o lauda pe Kovesi, vanatorul de corupti, care nu da inapoi nici din fata lui Ponta

Autor: Ana Ilie
Marti, 22 Septembrie 2015, ora 13:48
10384 citiri
Presa de la Viena o lauda pe Kovesi, vanatorul de corupti, care nu da inapoi nici din fata lui Ponta
Foto: Arhiva Ziare.com

Laura Kovesi, supranumita vanatorul de corupti, sefa agentiei anticoruptie din Romania, nu da inapoi nici in fata premierului Victor Ponta, scrie presa austriaca.

Intr-un laudativ comentariu aparut in publicatia austriaca Kurier se arata ca Ponta a numit-o personal in aceasta functie si a laudat-o frecvent.

Acum, situatia este diferita si Ponta cearta "procurorii neprofesionisti" si vorbeste despre acuzatiile "neadevarate si inventate", arata publicatia citata.

Procurorul sef al DNA l-a vizat personal pe Ponta. La inceputul saptamanii s-a deschis procesul premierului roman, care este acuzat de spalare de bani, fals in acte si evaziune fiscala. Social-democratul Ponta a primit de-a lungul anilor sume importante in schimbul consultantei oferite firmelor colegilor sai de partid. In aer pluteste suspiciunea de trafic masiv de influenta politica, inclusiv in ceea ce priveste companiile energetice, scrie publicatia austriaca.

Kovesi: De foarte multe ori simtim ca ne luptam cu morile de vant

Procesul nu este numai un instrument al luptei pentru putere politica, asa cum se intampla deseori in Balcani, ci si o recunoastere internationala a muncii depuse de Laura Kovesi. In publicatia britanica The Economist, sub titlul "Clean-up" (Curatenie - n.red.), a fost publicata o analiza a muncii fostului star de baschet.

Kovesi a reformat complet DNA, o reforma necesara, mai ales ca Romania se afla pe locul 69 in indexul international al coruptiei, cu mult dincolo de criteriile UE.

Kovesi are cu ce sa se mandreasca: peste 1.200 de persoane au fost condamnate pentru coruptie, inclusiv 24 de primari, cinci membri ai Parlamentului si fostul premier Adrian Nastase.

Financial Times o lauda pe Kovesi: DNA - Tigrul de hartie isi arata coltii

Insa cazurile individuale, nu bilanturile fac succesul DNA cu atat mai vizibil, scrie sursa citata. Agentia a distrus tabu-urile din Romania, a rasturnat persoane puternice, considerate de neatins si mai presus de lege. Spre exemplu, fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, care a fost casatorita cu unul din cei mai bogati oameni de afaceri ai tarii si era o favorita a fostului presedinte Traian Basescu, a ajuns in arest la inceputul anului.

Procurorul sef DNA este in mod constant atacat de televiziunile private aflate in mainile oligarhilor romani. Ea nu se considera insa in pericol. Viata ei este mult prea normala si, asa cum a apreciat un expert roman pentru New York Times, "este cea mai temuta persoana din Romania - si cea mai urata pentru multi".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
#Kovesi lupta anticoruptie, #Kovesi caz Ponta, #Kovesi succese presa straina , #DNA