Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Replica Laurei Kovesi la "telejustitia" criticata de Iohannis

Marti, 24 Februarie 2015, ora 12:16
14196 citiri
Replica Laurei Kovesi la "telejustitia" criticata de Iohannis
Foto: Digi24

Laura Codruta Kovesi a tinut sa ii dea o replica presedintelui Klaus Ioahannis, marti, la bilantul DNA pe 2014, dupa ce seful statului a afirmat ca scurgerile de informatii din dosare in presa trebuie combatute.

"DNA a fost in atentia opiniei publice. Acest interes nu poate fi cenzurat. Punerea informatiilor din dosare la dispozitia persoanelor implicate si a jurnalistilor s-a realizat cu respectarea legii", a declarat Kovesi.

In luna ianuarie, la prima sedinta din acest an a Consiliului Superior al Magistraturii, Klaus Iohannis a declarat ca Justitia se face cu respectarea tuturor drepturilor si libertatilor civile.

"Consider important de subliniat faptul ca Justitia este una din cele trei puteri ale statului, nu o supraputere. Justitia trebuie exercitata cu demnitate, respect si sobrietate, nu etalata sub aspect de exotism mediatic. In acelasi timp, Justitia se face cu respectarea tuturor drepturilor si libertatilor civile, inclusiv a prezumtiei de nevinovatie si a dreptului la imagine", declara atunci seful statului.

De ce nu mai vrea Iohannis sa vada la TV stenograme din dosare penale

Totodata, Iohannis spunea ca nu trebuie sa apara scurgeri de informatii in presa, din dosarele penale aflate in curs de instrumentare.

"Este de dorit ca CSM-ul si Inspectia Judiciara sa ia atitudine, potrivit atributiilor legale, la modul cel mai serios ori de cate ori apar scurgeri nepermise de informatii in presa, din dosarele penale aflate in curs de instrumentare. De asemenea, este fundamental ca mijloacele de investigare sa fie folosite in conditii de deplina concordanta cu Constitutia si cu reglementarile internationale si doar sub controlul unui magistrat judecator.

Astfel, este esential ca magistratii judecatori si procurori sa exercite un control efectiv asupra proportionalitatii, legalitatii si utilitatii tuturor masurilor procesuale. Aici nu e vorba de a apara inculpatii si faptele lor de ochii opiniei publice, ci de exercitarea cu decenta a actului de justitie, de apararea principiilor care stau la baza oricarei societati democratice", a declarat presedintele Klaus Iohannis, in luna ianuarie.

Iohannis: Sa vedem mai putin zornait de catuse, jurnalistilor sa nu li se mai dea copii ale dosarelor (Video)

Ulterior, seful statului a spus saptamana trecuta ca ar prefera sa fie mai putin "zornait de catuse" la televizor, in contextul arestarilor din ultimele saptamani, cu accent pe cea a Elenei Udrea.

Intrebat daca evenimentele din ultima perioada din sistemul juridic i se par "telejustitie", seful statului a raspuns: "Cred ca anumite aspecte ar fi putut fi atenuate. Adica sa vedem mai putin zornait de catuse si sa aflam prin comunicate seci ce s-a intamplat".

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Kovesi DNA replica Iohannis telejustitie , #DNA