Ce nu s-a vazut la televizor de la procesul familiei Cosma: lacrimi, regrete si amenintari

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 19 Februarie 2018, ora 23:14
42074 citiri
Ce nu s-a vazut la televizor de la procesul familiei Cosma: lacrimi, regrete si amenintari
Foto: Hepta.ro

"Procesul s-a incheiat dupa dezbateri care au durat astazi 7 ore, 7 minute si 7 secunde. Pronuntarea definitiva o sa fie pe 5 martie", a spus vicepresedintele Inaltei Curti, Iulian Dragomir. Completul condus de acesta trebuie sa se pronunte intr-unul din cele mai mediatizate dosare, cel in care sunt judecati Vlad si Mircea Cosma.

Cinci judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie trebuie sa dea pronuntarea in acest caz: Iulian Dragomir (presedinte), Ioana Bogdan, Stefan Pistol, Leontina Serban si Geanina Arghir. Pe de o parte, procurorii DNA cer mentinerea pedepselor in acest caz. Asta dupa ce fostul presedinte al CJ Prahova, Mircea Cosma, a fost condamnat, pe 1 noiembrie 2016, la opt ani de inchisoare, in timp ce fiul sau, deputatul Vlad Cosma, a primit cinci ani de inchisoare, intr-un dosar de coruptie.

In acelasi dosar au mai fost condamnati omul de afaceri Razvan Alexe si fostul director al Directiei Patrimoniu din cadrul CJ Prahova, Daniel Alixandrescu, la 2 ani si 6 luni, respectiv, 6 ani de inchisoare.

Decizia in acest caz a fost data de un complet format din trei judecatori. La randul lor, inculpatii sustin la unison ca sunt nevinovati. Chiar si afaceristul Razvan Alexe, care a recunoscut in prima faza a procesului acuzatia, acum sustine ca nu este vinovat.

Cazul a fost ultramediatizat dupa ce fostul deputat PSD Vlad Cosma i-a atacat pe procurorii DNA Ploiesti care l-au instrumentat. El i-a inregistrat pe anchetatori si sustine ca acestia ar fi facut mai multe falsuri. Mircea Cosma este parintele politic al lui Sebastian Ghita.

In lacrimi, alaturi de tatal sau

Alaturi de Mircea Cosma a stat astazi fiica sa, deputata PSD Andreea Cosma. Aceasta a plans de mai multe ori in sala de judecata, atunci cand fostul presedinte al CJ Prahova a fost audiat sau atunci cand a avut ultimul cuvant. Ea avea trei iconite pe care le tinea la piept.

"Viata mea este foarte schimbata de patru ani, de cand acesti procurori - ati vazut cine sunt - ne-au stricat viata noua si altor oameni. Iar eu, ca deputat, nu doar ca imi apar familia, apar drepturile si libertatile cetatenilor din Romania", a precizat Andreea Cosma, la Inalta Curte.

Alaturi de familia Cosma, in sala de judecata a fost un grup de prieteni, printre acestia fiind si deputata PSD de Prahova, Laura Moagher.

Despre geografia Prahovei

Procesul a inceput cu marturia lui Mircea Cosma. El le-a spus judecatorilor de la instanta suprema ca "Dumnezeu i-a dat dreptate" cu privire la contractele de deszapezire incheiate de Consiliul Judetean Prahova in anul 2012.

In momentul in care si-a inceput marturia, fiica acestuia a inceput sa planga. Politicianul a aratat ca el reprezenta Romania la Bruxelles in Comitetul Regiunilor, in momentul inceperii anchetei.

Mircea Cosma a venit cu mai multe planse in care e prezentata situatia contractelor publice date de CJ Prahova. El sustine ca a facut totul legal: "Nu puteam sa las judetul fara deszapeziri. Este un judet cu geografie diversa, are munti, dealuri si campii". Totul se intampla in anul 2012, un an important din punct de vedere politic, deoarece era un an electoral.

Inarmat cu planse de prezentare

Mircea Cosma a explicat ca, deoarece birocratia era mare, era o verificare la ANRMAP, el ar fi trecut la procedura de incredintare directa pentru contractele de 30 de zile, dar a urmarit sa nu depaseasca suma in echivalent in lei de 100.000 de euro/contract.

In timpul declaratiei, Mircea Cosma a prezentat situatia si pe plansele pe care le-a adus.

"Am alocat pentru aceste contracte de 30 de zile 1.879.000 lei, urmarind sa nu depasesc la fiecare contract limita legii, de 100.000 euro. Dumnezeu mi-a dat dreptate. Furtuna de zapada abatuta asupra judetului Prahova in perioada 8-14.12.2012 m-a prins pregatit. A fost o tornada care a rupt liniile de inalta tensiune, au ramas peste 30 de mii de abonati fara energie electrica, case, scoli, firme, in orasele Breaza, Comarnic, Sinaia si Campina", a explicat Cosma.

Cum s-au impartit banii

In acest context, Guvernul ar fi alocat pentru judetul Prahova aproximativ 4 milioane de lei. La finalizarea contractelor de 30 de zile, au fost incheiate altele pentru 90 de zile in procedurile de licitatie electronica derulate in SEAP.

Mircea Cosma a explicat in fata instantei cum au fost impartiti banii, firmele cu care au fost incheiate contractele. El a facut mai multe precizari, in contra unor acuzatii care apar in rechizitoriul DNA, privind valoarea unor contracte.

Precizarile au fost facute in cazul contractelor de deszapezire.

"In concluzie nu pot sa nu resping invinuirea care mi se aduce", mai arata fostul presedinte CJ Prahova.

"Resping cu fermitate acuzatiile"

"Mai arat ca resping cu fermitate acuzatiile si in cazul contractului privind executarea lucrarii de modernizarea a DJ 101 Buda-Nedelea", a infirmat Mircea Cosma cea de-a doua acuzatie din cazul sau.

"Judetului Prahova i se spune in gluma al 53 lea stat din SUA", a explicat politicianul. El a dat mai multe detalii tehnice despre investitiile straine facute in Prahova. "Este cea mai mare concentrare de industrie petroliera din Romania", a zis Cosma, dupa care a adaugat: "si de utilaj petrolier si automotive".

"Ati venit ca profesorul"

Fostul presedinte al CJ Prahova a explicat ca in zona s-a deschis cel de-al doilea mall din Romania, magazine, un pasaj rutier si mai multe obiective economice.

Toate acestea la un loc faceau necesara modernizarea drumului. In plus, traficul de balast era unul urias pentru a se construi toate aceste investitii si o parte din autostrada Bucuresti-Ploiesti.

"Mergeti sa raspundeti la imputatia penala. Dumneavoastra ati venit ca profesorul, cu planse, cu markere", i-a spus presedintele instantei.

Fostul presedinte al CJ Prahova a depus in instanta un DVD cu memorii si cu fotografii facute chiar de el cu drumul in noiembrie 2006. Cosma a explicat ca totul s-a facut in conformitate cu legea.

A negat totul pe linie

In ceea ce priveste cea de-a treia acuzatie, privind un contract de plombare a drumurilor, Cosma a aratat ca judetul are circa 1.600 de kilometri de sosea in administrare. El a explicat ca a respectat procedurile.

Mircea Cosma a aratat ca CJ Prahova a incheiat anul 2012 cu un excedent de circa 100 de milioane de lei. "Eu n-am facut niciun prejudiciu, eu am facut economii la fiecare proiect", a tinut sa precizeze Cosma.

"Minciuni"

El a negat acuzatiile DNA potrivit carora intelegerile privind plata unor mite de catre unii afaceristi prahoveni ar fi fost salvate pe un stick.

"Stick-ul in discutie nu exista. N-am crezut ca poate exista atata minciuna in proces", a spus Cosma.

Politicianul a aratat ca, deoarece DNA a ridicat contractele anchetate, el ar fi fost lipsit de posibilitatea de a putea sa-si faca apararea. "Resping cu fermitate toate acuzatiile Parchetului", a concluzionat Mircea Cosma.

Pledoaria procurorului DNA

Urmatorul pas, punctul de vedere al DNA. In cadrul sedintei, procurorii au cerut ca pentru fostul presedinte al Consiliului Judetean Prahova sa fie mentinuta pedeapsa initiala, cea de 8 ani de inchisoare in vreme ce pentru fostul deputat Vlad Cosma a solicitat admiterea apelului acestuia si dispunerea unei pedepse de 4 ani si 8 luni de inchisoare, instanta de fond condamnandu-l pe acesta la 5 ani.

"Necazul real al inculpatilor nu este procurorul Mircea Negulescu, ci ca partenerii lor de faradelegi i-au denuntat. Alt necaz este ca Razvan Alexe si-a recunoscut faptele si a facut suficiente precizari referitor la destinatarii banilor si cum erau impartiti", a spus procurorul DNA.

In cazul a doi inculpati, Vlad Cosma si Razvan Alexe, procurorul a aratat ca instanta trebuie sa tina cont de faptul ca acestia au facut denunturi si sa aplice prevederile articolului 19 din Legea nr. 682/2002 privind protectia martorilor. Este prevederea potrivit careia inculpatii care fac denunturi pot beneficia de injumatatirea pedepsei.

CJ nu se constituie parte civila

Consilierul juridic de la CJ Prahova a explicat Inaltei Curti ca institutia nu se constituie parte civila in dosarul Mircea Cosma, deoarece din punctul lor de vedere nu exista prejudiciu in acest dosar.

Anterior, consiliera a avut in sala mai multe discutii cu Andreea si Mircea Cosma, care au incurajat-o sa depuna documentul. "Ai avut emotii? Este pentru prima pentru tine cand pledezi la Inalta Curte?", a intrebat-o zambind Andreea Cosma, dupa ce consilierul a depus documentul. CJ Prahova nu s-a constitut parte civila in acest dosar nici in faza de fond a procesului.

Pe de alta parte, procurorul DNA a cerut instantei confiscarea prejudiciului in folosul Statului Roman, banii urmand sa ajunga la Ministerul Finantelor in cazul unei sentinte de condamnare.

Zapezile din Kilimanjaro

Avocatii inculpatilor au aratat ca inculpatii sunt nevinovati si au cerut achitarea lor. Avocatul lui Mircea Cosma a spus ca masurile luate de fostul presedinte al CJ Prahova au fost in favoarea oamenilor.

Avocatul a fost intrerupt de presedintele completului de judecata, Iulian Dragomir, care i-a replicat: "Stim, e vorba de zapezile din Kilimanjaro care au venit in Prahova".

Avocatul lui Vlad Cosma a depus la proces o inregistrare facuta de clientul sau in timpul unei discutii cu procurorii DNA care au instrumentat cazul. Instanta a admis depunerea acestei probe.

In sala de judecata, procurorul DNA a declarat ca se opune depunerii acestei probe. "Nu stim daca sunt reale, daca au suportat distorsiuni. Daca este vorba de discutii cu procurorii de caz, ar trebui si acestia sa aiba un punct de vedere", a aratat procurorul. "De ce nu au fost depuse pana acum?", s-a mai intrebat acesta.

Ultimul cuvant

Mircea Cosma a inceput sa planga in ultimul cuvant. Declaratia acestuia a fost intrerupta de mai multe ori si de lacrimile Andreei Cosma. "In 5 februarie 2014 s-au semnat cerificate de urbanism pentru autostrada Comarnic -Brasov. Atunci m -a chemat fostul deputat Ghita Sebastian si m-a avertizat ca daca nu rup certificatele de urbanism, o sa am probleme cu DNA. Am inceput sa am de pe 14 februarie", a explicat acesta.

Fostul presedinte al CJ Prahova a spus ca declaratiile incriminatoare sunt "povesti la cafea". El l-a atacat pe procurorul Mircea Negulescu, deoarece acesta voia sa-l schimbe pe prefectul de Prahova. "O sa spun asta maine la televizor, pana acum nu am iesit public", a acuzat Mircea Cosma. Una dintre tintele lui Negulescu ar fi si sefia CJ Prahova.

Mircea Cosma a declarat ca principala declaratie impotriva sa, privind acuzatia de luare de mita, s-ar sprijini pe marturia unui batran care era internat la spitalul de psihiatrie din Voila.

Despre "gasca" din Campina

"Copilaria mea a fost marcata de faptul ca n-am putut sa raspund la o intrebare. De de nu pot sa-l denunt pe tatal meu? El a intrat primul in Nalcik (localitate in Caucaz unde au luptat trupe romanesti -n.red.), era la brigada de vanatori de munte, a fost distins cu ordinul Mihai Viteazul. El mi-a spus ca a ucis comunisti din Uniunea Sovietica. Eu am luptat la Revolutie, cu armament. Am fost in Transnistria, am ridicat 150 de monumente romanesti in Europa", si-a aratat meritele Mircea Cosma.

El a spus ca totul i se trage de la o "gasca" din Campina, care vrea sa puna mana pe judetul Prahova. "Am nascut invidii. Sa vina un nimeni sa-si bata joc de familia mea, de copiii mei, nu se poate. Noi am inceput lupta asta in decembrie 1989. Europa prin Romano Prodi m-a primit in Academia Europeana inca din 2012. Sunt cetatean de onoare a peste 100 de localitati europene. Am fost votat de peste 200.000 de oameni. Basescu, Oprescu si Cosma sunt singurii care au primit atatea voturi in Romania", a concluzionat Cosma.

"Voia sa ne paradeasca"

Vlad Cosma a sustinut ca este nevinovat si ca nu a facut trafic de influenta. El a spus ca afaceristii din dosar au declarat in faza de apel ca nu au dat mita. "Nu am sa reiau ideea din mintea procurorului Mircea Negulescu, exclus din magistratura, ca voia sa ne paradeasca", a spus Cosma.

Fostul deputat a explicat ca alt inculpat, Razvan Alexe, a facut o intelegere cu procurorii DNA. Instanta l-a oprit si i-a spus sa vorbeasca despre el in ultimul cuvant.

"DNA nu a reusit sa prezinte un denuntator sau martor care sa afirme ca a discutat cu mine si cu tatal meu despre bani sau interventiii. De ce s-a apelat la aceste tipuri de ocolire a legii pentru a proba acuzatiile?", a acuzat Vlad Cosma.

"Tot acest dosar a fost intemeiat si contruit pe probe care ridica mari semne de intrebare. Dosarul nostru este primul trimis din colectia de la Ploiesti. Cine stie cate astfel de trucuri sau ilegalitati or mai fi in aceste dosare. Va rog sa dispuneti achitarea in cazul meu", a declarat Cosma.

Fostul deputat Vlad Cosma a mai spus ca peste 6 saptamani va deveni tatic.

"N-am dat bani"

Razvan Alexe a explicat ca a optat pentru recunoasterea acuzatiilor la sfatul avocatilor sai, pentru a beneficia de reducerea pedepsei. In faza de apel insa, Alexe s-a rasgandit.

Razvan Alexe: N-am dat bani familiei Cosma. Regret cele intamplate...

Judecator: Va intreb in ultimul cuvant. Ati dat bani?

Razvan Alexe: N-am dat bani!

Razvan Alexe a declarat ca totul i se trage de la presiunea procurorilor, in perioada in care era in arest.

"Traiesc intr-un intuneric total. Situatia creata este foarte grea si a fost pusa pe umerii mei. N-as vrea sa sufere si altii din vina mea. Faptele au fost asumate. Nu stiu ce sa mai zic. Sunt de acord cu cererile avocatului meu", a concluzionat Alexe.

Vlad Cosma neaga ca l-ar fi amenintat

La iesirea din sala de judecata, mai multi jurnalisti l-au intrebat pe Vlad Cosma de ce l-ar fi amenintat pe afaceristul Razvan Alexe cu fraza: "Te sparg". Vlad Cosma a negat acuzatile acestora. "Consider ca am spus in sala tot ce era nevoie sa spun in apararea mea si ultimul martor al acuzarii a avut curaj sa spuna adevarul, faptul ca nu ne-a dat bani, ceea ce noi am sustinut timp de 4 ani. Eu, cand fac acuzatii, fac si inregistrari", a spus Vlad Cosma.

Andreea Cosma a fost si de data aceasta alaturi de Vlad Cosma, pe care l-a tras din fata camerelor tv. "Am suferit timp de 4 ani din cauza procurorilor Negulescu, Onea si Giluela", a spus Andreea Cosma.

Acuzatiile DNA

Cei patru au fost trimisi in judecata de DNA in luna aprilie a anului 2014. Vlad Cosma este acuzat de trafic de influenta, Razvan Alexe este cercetat pentru trafic de influenta si dare de mita, iar Mircea Cosma si Daniel Alixandrescu sunt judecati pentru luare de mita si abuz in serviciu.

"In perioada 2012 - 2013, inculpatii Alexe Razvan si Cosma Vlad Alexandru au pretins si primit de la trei reprezentanti ai unor societati comerciale, denuntatori in cauza, suma totala de 4.410.149,97 lei, disimulata in contravaloarea unor lucrari subcontractate fictiv de aceste societati catre doua firme controlate in fapt de inculpatul Alexe Razvan.

Sumele de bani au fost pretinse si primite de cei doi in schimbul interventiei la persoane cu putere de decizie din cadrul Consiliului Judetean Prahova si anume la inculpatii Cosma Mircea, presedintele autoritatii publice judetene si Alixandrescu Daniel Adrian, director executiv al Directiei Patrimoniu (avand in subordine Serviciul Achizitii Publice si Contracte, precum si Serviciul Urmarire Lucrari Publice), astfel incat cele trei societati sa obtina de la Consiliul Judetean Prahova trei lucrari de modernizare/intretinere a drumurilor, dar si pentru a deconta cu prioritate lucrari deja efectuate", acuza procurorii.

Cele trei lucrari se refera la obiectivele: "Modernizare DJ 101 I Buda Nedelea, judetul Prahova", "Lucrari si servicii privind intretinerea curenta a drumurilor publice - plombe" si "Intretinerea curenta a drumurilor judetene pe timp de iarna 2012 - 2013".

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#vlad cosma proces, #mircea cosma proces, #vlad cosma sentinta, #mircea cosma sentinta , #DNA