Ciolos: Macron nu il poate retrage pe contracandidatul lui Kovesi. Comunicatul lui Iohannis spune altceva

Vineri, 19 Iulie 2019, ora 22:46
22463 citiri
Ciolos: Macron nu il poate retrage pe contracandidatul lui Kovesi. Comunicatul lui Iohannis spune altceva
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Administratia Prezidentiala a anuntat vineri, printr-un comunicat, ca presedintele francez Emmanuel Macron l-a anuntat pe Klaus Iohannis "ca va retrage candidatura domnului Jean-Francois Bohnert si ca o va sustine pe doamna Laura Codruta Kovesi" pentru functia de procuror-sef european. Dacian Ciolos, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, explica insa ca procedural acest lucru nu este posibil.

" (Emmanuel Macron, n.red.) nu a anuntat ca retrage, a anuntat ca urmeaza sa sustina. Nu avea cum sa retraga si nu are cum sa retraga niciun stat membru pur si simplu pentru ca nu sunt candidati ai statelor membre. Kovesi nu e candidatul Romaniei, a candidat pe cont propriu.

Au fost mai multi candidati care au trecut printr-un proces de selectie si dupa ce s-a facut lista scurta au intat in joc cele doua institutii europene care iau decizia finala. Si PE a decis sa o sustina pe cea care a iesit pe locul 1 pe lista, Kovesi, in timp ce ConsUE, si pentru ca Guvernul Romaniei, care asigura presedintia rotativa, nu a a vrut sa o sustina, deci in Consiliu a iesit dl Bohnert.

Ceea ce Franta a anuntat e ca incepand de acum o va sustine pe Laura Codruta Kovesi. N-am citit comunicatul (Administratiei Prezidentiale, n.red.), dar va spun ca ieri sau alaltaieri am discutat de aceasta procedura, stiu foarte bine despre ce e vorba", a explicat Dacian Ciolos, la Digi24.

Acesta a spus ca, in consecinta, nu e ca si cum Kovesi este deja procuror-sef european, ci negocierile inca se poarta.

"Obiectivul este sa avem o majoritate si in Consiliul de ministri, pentru ca acolo se ia de fapt decizia. Ministrii Justitiei pot sa dea mandat ambasadorilor pentru un candidat sau altul", a punctat Ciolos, care a spus ca e posibil ca acum, dupa ce Franta si-a schimbat optiunea, sa faca acelasi lucru si alte state membre.

Bohnert nu se retrage, dar deja ar fi in carti pentru o alta functie

Zvonuri despre o astfel de mutare se intetisera in ultima perioada, dupa victoria lui Emmanuel Macron de luna trecuta in negocierile cu Germania si alti membri UE pe functiile cheie ale institutiilor europene.

La inceputul saptamanii, un oficial francez citat de Financial Times spunea ca sustinerea lui Kovesi va asigura un echilibru geografic in ce priveste impartirea institutiilor UE. Pana acum est-europenii nu detineau nicio functie importanta.

FT il cita si pe Dacian Ciolos, care spunea ca Parisul va face anuntul oficial despre sustinerea lui Kovesi in zilele urmatoare.

Ulterior, surse apropiate discutiilor din Alianta 2020 USR-PLUS au confirmat ca, din acest moment, mai sunt doar cativa pasi pana cand Kovesi va deveni, si cu sprijinul Frantei in Consiliul Uniunii Europene, procuror-sef european. Totodata, sursele citate au dezvaluit, pentru Ziare.com, cum va suna pozitia oficiala transmisa de Franta:

"Pentru a asigura un echilibru geografic in ce priveste pozitiile de responsabilitate din UE cand noi institutii iau fiinta, pentru a marca angajamentul nostru fata de statul de drept (pe care Laura Codruta Kovesi l-a aparat in Romania) si pentru a permite functionarea cat mai rapida a biroului procurorului european, Franta o sustine pe Laura Codruta Kovesi si va propune tuturor partenerilor din Consiliu sa imbratiseze aceeasi pozitie", se arata in nota trimisa de Franta Consiliului UE.

RFI Romania sustinea saptamana trecuta ca Bonhert nu se va retrage, dar nici nu-si mai doreste functia, pentru ca deja este in carti pentru o alta, la Paris.

Kovesi, blocata de Guvernul PSD-ALDE

Amintim ca numirea unui procuror-sef european a fost imposibila sub presedintia romana a UE pentru ca Laura Codruta Kovesi, candidata plasata cu cele mai mari sanse in cursa, a fost blocata de propriu guvern.

Astfel, chiar daca Kovesi a primit punctaj maxim de la comisia de experti si sustinerea Parlamentului European, ea nu a primit si votul Consiliului UE, condus in ultima jumatate de an de Romania.

Ba chiar in tara nou-infiintata sectie a Adinei Florea i-a facut mai multe dosare lui Kovesi, aceasta fiind inclusiv pusa sub control judiciar in perioada in care trebuia sa se prezinte la interviuri la Bruxelles.

Chiar la finalul saptamanii trecute, la receptia de Ziua Frantei, Dancila le-a spus jurnalistilor ca ea nu o va sustine nici acum pe Kovesi pentru aceasta functie.

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Dacian Ciolos Iohannis Kovesi procuror european, #Franta Macron retragere candidat sustinere Kovesi , #Parchet European