Familiile jurnalistilor maltez si slovac, asasinati pentru anchetele anticoruptie, cer Consiliului UE s-o numeasca pe Kovesi procuror sef european

Joi, 04 Aprilie 2019, ora 19:53
30792 citiri
Familiile jurnalistilor maltez si slovac, asasinati pentru anchetele anticoruptie, cer Consiliului UE s-o numeasca pe Kovesi procuror sef european
Foto: Alexandru Dobre / Mediafax Foto / Hepta.ro

Familiile jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia si a jurnalistului slovac Jan Kuciak, ucisi fiindca dezvaluiau acte de coruptie, cer Consiliului UE s-o numeasca pe Laura Codruta Kovesi procuror sef al Parchetului European.

Intr-o scrisoare emisa joi, publicata pe Facebook de europarlamentarul roman Cristian Preda, familiile jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia si a jurnalistului slovac Jan Kuciak sustin ca desemnarea Laurei Codruta Kovesi ar transmite mesajul ca nu este loc de compromis in lupta pe viata si pe moarte impotriva coruptiei.

"In ziua in care celebram lupta pentru oprirea crimelor impotriva jurnalistilor, Consiliul UE a remarcat ca lipsa unei reactii puternice atunci cand sunt atacati jurnalistii incurajeaza violentele impotriva acestora. In acelasi timp, esecul justitiei in a pedepsi crimele pe care jurnalistii le dezvaluie duce la esecul prevenirii asasinatelor din media", se arata in scrisoare.

Familiile celor doi jurnalisti transmit Consiliului UE ca este important ca alegerea pe care o fac oficialii europeni sa fie una semnificativa.

"Stim acest lucru din propria experienta. Esecul statului de drept in tarile nostre, Malta si Slovacia, a dus la uciderea unor membri ai familiilor noastre, Daphne Caruana Galizia and Jan Kuciak. Aceleasi probleme din justitie impiedica si afecteaza in acest moment si pedepsirea vinovatilor de uciderea lor.

La numirea primului sef al Parchetului European, Consiliul UE este important sa faca o alegere semnificativa. De aceea, cerem Consiliului UE sa aleaga cel mai curajos si mai potrivit candidat pentru aceasta functie, o femeie "croita" in acelasi fel ca Daphne si Jan, Laura Codruta Kovesi.

Doamna Kovesi este candidatul cel mai calificat, care a mers pana la capat cu actiunile sale anti-coruptie, neavand sprijinul celorlalte institutii ale statului, un test pe care niciun alt candidat nu l-a trecut", scriu familiile celor doi jurnalisti ucisi.

Acestea solicita Consiliului UE sa renunte la a face din aceasta functie un obiect de negociere politica, deoarece coruptia nu poate sa fie subiectul unui compromis.

"Daphne si Jan i-au aratat pe criminalii care ar fi trebuit investigati si condamnati. Cei mai multi dintre ei, in cazul lui Daphne, sunt inca liberi. Imunitatea de facto pe care o au in fata legii le-a dat curaj celor care i-au asasinat, care au operatiuni criminale complexe transfrontaliere, operatiuni care ar intra sub competenta Parchetului European.

Dna Kovesi stie ce sa faca pentru a preveni asasinarea jurnalistilor care investigheaza coruptia, spalarea de bani si marile fraude financiare.

Stim ca aceste candidaturi devin jetoane intr-o negociere politica intre statele membre, dar spalarea banilor si coruptia reprezinta chestiuni serioase de securitate transfrontaliera, care nu pot face obiectul unui compromis politic", se mai arata in scrisoare.

Familiile celor doi jurnalisti mai spun ca alegerea unui alt candidat decat Kovesi ar da un semnal cetatenilor europeni ca exista ceva mai important decat protejarea drepturilor lor fundamentale: "Romania se opune candidaturii dnei Kovesi si face lobby pentru un alt candidat. Alegerea unui alt candidat decat doamna Kovesi ar da insa un semnal cetatenilor europeni ca UE acorda prioritate unui fals sentiment de armonie in loc sa le protejeze drepturile lor fundamentale. Alegerea doamnei Kovesi ar transmite mesajul ca nu este loc de compromis in lupta impotriva coruptiei".

In finalul scrisorii, familiile celor doi jurnalisti cer Consiliului UE sprijinul pentru alegerea Laurei Codruta Kovesi in functia de sef al Parchetului European, deoarece "suntem in acest moment victime ale esecului luptei impotriva coruptiei, care se manifesta prin atentate cu bomba sau asasinate".

"Solicitam Consiliului sa puna pret pe oameni curajosi ca Daphne, sotie si mama, si Jan, fiu si frate, oameni precum dna Kovesi. Parlamentul European a stabilit ca doamna Kovesi are cele mai bune competente pentru a conduce Parchetul European. S-a situat pe primul loc si in clasamentul realizat de experti independenti. Are sprijinul nostru si speram ca putem sa ne bazam si pe sprijinul vostru", se mai arata in scrisoarea semnata "Jozef Kuciak si familia sa; Petru, Matei, Andrei si Paul Caruana Galizia".

Reamintim ca a treia runda de negocieri intre echipa Parlamentului European si reprezentantii Consiliului UE, pentru functia de procuror-sef european, s-a incheiat fara niciun rezultat. Astfel, s-a ajuns la un blocaj, dupa cum a declarat Claude Moraes, presedintele Comisiei LIBE din Parlamentul European.

Urmatoarea runda de negocieri, care urma sa aiba loc pe 10 aprilie, a fost anulata din motive de Brexit si nu se stie in acest moment daca negocierile vor fi reluate in mandatul actualului Parlament European, a carui activitate se incheie la finalul acestei luni.

"Dupa cea de-a treia runda de negocieri cu delegatia Consiliului, regretam profund situatia actuala de blocaj, care impiedica cele doua institutii sa numeasca procurorul-sef al Parchetului European. Procurorul-sef va juca un rol cheie in punerea in practica a Parchetului European, institutie care va contribui la combaterea infractiunilor impotriva bugetului UE", a declarat Claude Moraes (S&D, Regatul Unit), presedinte al Comisiei pentru libertati civile, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Reprezentantii Parlamentului European au reafirmat sprijinul pentru Kovesi si au criticat Guvernul roman pentru "hartuire".

Detalii despre stadiul negocierilor si reactiile dupa anuntarea blocajului

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Kovesi scrisoare jurnalisti ucisi sustinere , #Parchet European