Intortocheata si ipocrita strategie a Guvernului PSD in cazul Kovesi. Zi decisiva la Bruxelles

Joi, 19 Septembrie 2019, ora 08:26
14013 citiri
Intortocheata si ipocrita strategie a Guvernului PSD in cazul Kovesi. Zi decisiva la Bruxelles
Foto: captura video Parlamentul European

Lucrurile se pot simplifica, joi, in ceea ce priveste conducerea viitorului Parchet European, dupa o perioada de blocaj cauzat in principal de campania coordonata de Guvernul PSD de a o impiedica cu orice efort pe Laura Codruta Kovesi sa ajunga in inalta functie europeana, pentru care a fost selectata de o comisie de experti si de alte doua comisii ale Parlamentului European.

Fosta sefa a DNA ar putea fi desemnata candidatul comun al Parlamentului European si al Consiliului Uniunii Europene (17 voturi din 22), dupa intrunirea COREPER de joi, la capatul unor luni in care negocierile au fost bruiate de zgomotul de la Bucuresti si de tentativele Guvernului Dancila de a o compromite pe Kovesi, prin orice mijloace:

  • Mandat oficial dat ambasadorului roman la UE, Luminita Odobescu, de a vota contra candidaturii lui Kovesi.

Sursele europene au clarificat, in momentul unui vot dat in graba si care ar fi trebuit sa aiba un statut de vot indicativ, ca Romania a sprijinit candidatul francez.

Guvernul de la Bucuresti nu si-a asumat nicio procedura transparenta si nici macar comunicarea unei decizii, desi era vorba despre pozitia oficala a statului. Mai mult, a aruncat mingea dintr-o curte intr-alta, in stilul impamantenit de eludare a responsabilitatii.

Ministrul de Externe din epoca, Teodor Melescanu, astazi adoptat de PSD si asezat in fruntea Senatului, a refuzat orice informare si a aratat cu degetul inspre Ministerul Justitiei, desi acesta din urma nu are nicio autoritate asupra ambasadorilor.

Romania ramane, asadar, nu numai cu o pozitionare oficiala impotriva unui candidat roman, dar si cu o eschivare ridicola de la asumarea unei decizii, cunoscuta de celelalte state, dar indesata sub pres in tara.

  • Campanie de denigrare, caracterizata de europarlamentari straini drept una cu iz stalinist.

Regimul Dragnea/Dancila nu a pregetat sa foloseasca tehnici grotesti, pentru a o scoate pe Laura Codruta Kovesi din competitia pentru procuror-sef european, o competitie in care aceasta se inscrisese ca persoana fizica, neangajand statul roman in niciun fel.

Si reusita, si esecul i-au apartinut din capul locului doar ei si in niciun fel Romaniei. Va ramane in memoria europarlamentarilor straini mailul de denigrare trimis de colegul lor de la PSD, Emilian Pavel.

Despre un astfel de mail a vorbit Roberta Metsola, europarlamentar maltez, in vechea legislatura reprezentantul PPE in comisia LIBE: "Ce pot sa va spun, insa, este ca atunci cand un reprezentant al unui guvern se refera la o persoana, la cineva care s-a manifestat critic la adresa Puterii - asa cum ar trebui sa fie permis in orice societate democratica -, folosind etichete de genul 'tradator' sau 'dusman al statului', aceasta este o tactica de tip fascist, de neacceptat.

Orice mesaj, orice mail care incearca sa transmita acest mesaj este, pentru mine, de neacceptat".

  • Sicanarea si intimidarea Laurei Codruta Kovesi, punerea in scena a unor actiuni juridice, interzicerea de a parasi tara, inaintea audierilor

Astfel, la finalul lunii martie, fosta sefa a DNA a fost inculpata si plasata sub control judiciar de catre Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ).

Cum s-a vazut din Parlamentul European: "Exista multe metode prin care poti incerca sa opresti ascensiunea unui candidat pe care nu-l simpatizezi din considerente politice. Ceea ce se intampla acum este in mod evident un truc politic, insa unul care incalca domnia legii intr-un stat de drept.

Felul in care a fost facut, exact inainte ca dumneaei sa vina la Bruxelles, pentru a fi audiata, dovedeste clar ca este vorba despre o actiune politica, nu despre un demers judiciar credibil.

Actiunea judiciara este folosita drept alibi pentru un comportament politic extrem de negativ. Este complet neacceptabil din punctul de vedere al Uniunii Europene ca Justitia sa fie folosita pentru motivatii politice. Vom analiza la nivelul Parlamentului European acest caz, dar pentru multi europarlamentari este deja clar ca guvernul roman incalca principiile statului de drept, similar cu ceea ce s-a intamplat in Ungaria si Polonia", a spus europarlamentarul german Elmar Brok (care nu si-a reinnoit mandatul in actuala legislatura), intr-o declaratie facuta Ziare.com, la Strasbourg.

La final, Brok a adaugat: "Cer autoritatilor romane sa abandoneze mentalitatea stalinista si sa reanalizeze situatia din perspectiva statului de drept".

Consecintele campaniei PSD de a bloca ascensiunea lui Kovesi la Parchetul European

La finalul lunii februarie, fara sa fi fost anuntat pe agenda si, spuneau la acea vreme surse europene, la solicitarea ambasadorului roman la UE, Luminita Odobescu, ambasadorii pe langa Uniunea Europeana au votat o ordine a celor trei candidati initiali pentru Parchetul European.

Un vot despre care se credea ca este indicativ, insa care o clasa pe Kovesi pe pozitia a doua, la egalitate de puncte cu candidatul german, s-a transformat in mandatul de negociere al Consiliului UE, cu sprijin pentru Jean-Francois Bohnert.

Surse de la Bruxelles au declarat atunci pentru Ziare.com ca patru ambasadori nu ar fi votat deloc, iar Romania ar fi acordat punctaj maxim candidatului francez.

In rundele de negocieri care au urmat, Parlamentul si Consiliul UE au ramas pe pozitii divergente, iar Guvernul Dancila a avut acelasi mesaj antiKovesi ca pana atunci.

Schimbarea la fata

Votul din 26 mai a adus cateva modificari de echilibru in Parlamentul European si, prin ricoseu, a influentat si candidatura Laurei Codruta Kovesi.

Cea mai importanta schimbare, din acest punct de vedere, a fost constituirea unui nou grup politic in PE, la initiativa presedintelui Macron si a lui Guy Verhofstadt, in fruntea caruia a fost ales Dacian Ciolos. Un grup politic nou care, insa, nu era parte a procesului de Spitzenkandidat, care presupunea ca fiecare grup a intrat in alegeri cu un candidat desemnat pentru conducerea Comisiei Europene.

Sa nu fie parte a jocului nu i-a convenit presedintelui francez, care a reusit, la negocierile din Consiliul European, sa dea peste cap procedurile si sa impuna un outsider pentru sefia Comisiei Europene, pe Ursula von der Leyen.

Toate negocierile s-au redeschis si s-a asezat pe masa tema reprezentarii Estului, una preluata de Grupul Renew Europe, cel care a si anuntat, de altfel, prin Dacian Ciolos, ca Franta isi va retrage sprijinul pentru Bohnert si va acorda un vot de sustinere pentru Kovesi.

Informatia a fost ulterior confirmata si de presedintele Iohannis, in urma unei convorbiri telefonice cu Emmanuel Macron si dupa care Administratia Prezidentiala a anuntat eronat ca Franta isi retrage candidatul - ca si Kovesi, Bohnert candidase pe cont propriu, nu angajandu-si tara.

De fapt, Franta a decis ca la noul vot sa o sustina pe Kovesi.

A urmat o schimbare de pozitie si in cazul Bulgariei si au aparut si informatii pe surse coroborate, despre care Ziare.com a scris si saptamana trecuta, ca inclusiv Luminita Odobescu ar putea avea un cu totul mandat de la Guvernul Dancila, de asta-data proKovesi sau macar de abtinere de la vot.

A devenit Viorica Dancila un sustinator al lui Kovesi sau a devenit PSD rezonabil in ceea ce priveste politica resentimentara? Nu chiar si ne-a lamurit Viorica Dancila, dupa CEx-ul de miercuri seara, cand, in urma informatiilor deja publice, ca mandatul dat ambasadorului roman la UE ar inclina spre Kovesi, partidul si-a indemnat premierul sa se dezica de asa ceva.

Partidul si premierul lui ar fi vrut insa sa induca o retorica noua in ceea ce o priveste pe Kovesi, la schimb cu un vot pentru Rovana Plumb, care vrea sa isi primeasca rasplata de la partid, primind fotoliul de comisar care revine Romaniei.

Astfel, Viorica Dancila incearca sa convinga ca un vot de blam dat lui Plumb are aceeasi semnificatie ca votul dat de guvernul pe care il conduce contra lui Kovesi.

Manipularea e simplista si usor de demontat: postul de comisar este alocat Romaniei, asa ca prin indepartarea lui Plumb, nu se pierde nimic. Din contra, se poate castiga un comisar potrivit.

Daca, joi, Consiliul UE va avea mandat clar pentru candidatura Laurei Codruta Kovesi, Guvernul Romaniei nu va fi avut niciun merit.

Kovesi a ajuns pana in acest punct pe cont propriu, trecand de filtrele de selectie si fara niciun cec politic, iar daca deblocarea procesului de selectie a trebuit sa fie negociata intre state, e pentru ca regimul politic al lui Liviu Dragnea si urmasii au viciat o procedura europeana.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#Kovesi Parchet Dancila COREPER , #Parchet European
Comentarii
Poza MosCraciun
MosCraciun
rank 5
Victoria doamnei Kovesi este o victorie simbolica pentru toti
Poza GWEILO
GWEILO
rank 5