Kovesi pentru BBC: Guvernul nu mi-a sustinut candidatura, dar nu e important pentru mine, nu am dorit ajutorul lor

Luni, 15 Iulie 2019, ora 07:18
8426 citiri
Kovesi pentru BBC: Guvernul nu mi-a sustinut candidatura, dar nu e important pentru mine, nu am dorit ajutorul lor
Foto: Arhiva Ziare.com

Fosta sefa DNA Laura Codruta Kovesi sustine ca Guvernul nu a sustinut-o in candidatura sa pentru sefia Parchetului European, dar acest lucru nu e important.

Kovesi a vorbit, duminica, la BBC, despre amenitarile primite, despre cazul Black Cube, spunand ca aceia care au platit pentru ca ea si familia sa fie hartuiti sunt inca liberi. Kovesi a mai afirmat ca, odata cu intrarea in UE, lupta anticoruptie a inceput cu adevarat in Romania, iar mentalitatea s-a schimbat.

"In acest moment, aceasta candidatura e foarte importanta, nu doar pentru mine la nivel personal, e importanta pentru colegii mei, pentru intreg sistemul judiciar si pentru tara mea. Pentru ca in acest moment independenta sistemului de justitie este atacata. Putem dovedi, eu si colegii mei, ca prin aceasta candidatura putem obtine ceva pentru tara noastra si putem face ceva pentru a ne continua munca", a afirmat Laura Codruta Kovesi.

Prezentam principalele declaratii facute de Laura Codruia Kovesi la BBC:

- Am incercat sa-mi fac treaba cat mai bine. Am fost procuror timp de 24 de ani. Am 46 de ani, deci jumatate din viata am fost procuror.

- Toate cazurile au fost importante pentru noi. Dar trebuie sa spun ca, in cei cinci ani cat am condus DNA, am investigat peste 68 de inalti oficiali, ministri, fosti ministri, 39 de deputati si senatori, secretari de stat, primari, presedinti de consilii judetene. Toate aceste cazuri au fost importante.

- Am investigat oameni pentru ca erau functionari publici, nu pentru ca erau membri ai unui partid

- Guvernul nu mi-a sustinut candidatura (pentru postul de procuror-sef european - n.red.), dar nu este important pentru mine, nu am asteptat ajutorul lor, nu am dorit ajutorul lor.

- Pentru mine, cazul lui Liviu Dragnea a fost unul ca toate celelalte

- Pot spune ca in aceasta pozitie exista tot timpul riscuri, pentru ca am investigat oameni care aveau pozitii inalte, am investigat oameni care erau bogati, aveau bani si reactia era mai puternica decat de obicei.

- Am primit amenintari, a fost o companie acum doi ani, care a fost angajata sa ne hartuiasca pe mine si familia mea. Valoarea contractului era in jur de un milion de euro. Oamenii care au platit pentru acest contract sunt inca liberi.

- Daca vorbim despre coruptie in Romania, trebuie spuse cateva lucruri importante: cu 12 ani in urma, coruptia era un fenomen generalizat, era obisnuit ca cineva sa dea mita functionarilor publici. Dar dupa ce am devenit membri UE, lupta anticoruptie a inceput cu adevarat in Romania, mentalitatea s-a schimbat

- Cu doi ani in urma, cand Guvernul a incercat sa modifice legislatia pentru a dezincrimina infractiuni precum abuzul in serviciu, au avut loc proteste ample in Romania. Peste o jumatate de milion de oameni au iesit in strada pentru a sustine statul de drept, pentru a sustine lupta anticoruptie. Asta arata ca mentalitatile in Romania s-au schimbat. Sper ca activitatea noastra, a echipei de la DNA, a avut un rol important in aceasta schimbare.

Ciolacul îl trimite pe Piedone ”la locul lui”. Liderul PSD susține că nu va negocia cu edilul de la Sectorul 5
Ciolacul îl trimite pe Piedone ”la locul lui”. Liderul PSD susține că nu va negocia cu edilul de la Sectorul 5
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri, 24 aprilie, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va...
Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Administraţia actuală a realizat investiţii "prea puţine şi prea lente" pentru a reabilita reţeaua de termoficare a Capitalei, a declarat miercuri, 24 aprilie, liderul PNL Bucureşti,...
#Kovesi BBC Parchetu European Guvern PSD , #Parchet European