Laura Codruta Kovesi a fost validata la sefia Parchetului European

Miercuri, 16 Octombrie 2019, ora 18:49
19365 citiri
Laura Codruta Kovesi a fost validata la sefia Parchetului European
Foto: PLUS

Conferinta Presedintilor din Parlamentul European a validat-o, miecuri seara, pe Laura Codruta Kovesi in functia de procuror-sef al Parchetului European (EPPO).

La reuniune a participat si Dacian Ciolos, presedintele PLUS si al grupului Renew Europe, acesta fiind cel care a anuntat oficial vestea.

"Am hotarat impreuna cu presedintele parlamentului si cu presedintii celorlalte grupuri politice sa validam numirea doamnei Kovesi ca sefa a Parchetului European dupa ce si Consiliul a convenit sa o sustina.

Este un moment important si simbolic pentru Romania ca lupta impotriva fraudei si coruptiei care aduc atingere fondurilor publice ale Uniunii Europene va fi condusa de o romanca pentru urmatorii sapte ani. Felicitari, Laura Codruta Kovesi! Ai sansa de a construi de la zero Parchetul European (EPPO) si sunt sigur ca o vei face cu competenta si cu responsabilitate", a declarat Dacian Ciolos, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Acum mai trebuie doar ca decizia de validare sa fie publicata in Monitorul European.

Amintim ca Parlamentul European si Consiliul Uniunii Europene au semnat, pe 24 septembrie, acordul prin care Laura Codruta Kovesi este desemnata candidat comun pentru functia de procuror sef european.

Cu ce se va ocupa Parchetul European

Parchetul European (EPPO), care se asteapta sa fie operational la sfarsitul anului 2020, va fi o institutie independenta insarcinata cu investigarea, urmarirea penala si aducerea in fata justitiei a infractiunilor impotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, coruptia sau frauda transfrontaliera cu TVA de peste 10 milioane de euro.

Lista infractiunilor se va putea extinde in viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.

Pana in acest moment, 22 de state membre s-au alaturat Parchetului European. Cele cinci state care nu participa inca (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda si Danemarca) se vor putea alatura in orice moment.

Parchetul European va avea sediul central in Luxemburg si va fi compus dintr-un procuror-sef si un colegiu de procurori din toate tarile participante. Acestia vor coordona investigatiile curente desfasurate de catre procurorii delegati in fiecare stat participant.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Laura Codruta Kovesi validata sefie Parchet , #Parchet European