Parlamentarii europeni, bombardati cu mailuri anti-Kovesi de la PSD si ALDE: E pusa in pericol democratia PE! (Galerie foto)

Joi, 21 Februarie 2019, ora 16:50
17299 citiri
Parlamentarii europeni, bombardati cu mailuri anti-Kovesi de la PSD si ALDE: E pusa in pericol democratia PE! (Galerie foto)
Foto: Dani Amariei/Mediafax/Hepta.ro

Cu doar cateva zile inainte ca Laura Codruta Kovesi sa fie audiata in Parlamentul European, eurodeputatii au primit numeroase emailuri de la colegi de-ai lor de la PSD si ALDE in care sunt avertizati ca fosta sefa DNA e anchetata in Romania si contesta procedurile prin care se face numirea procurorului-sef european.

Tonul a fost dat de liderul europarlamentarilor PSD, Dan Nica. El sugereaza ca ar fi incalcat regulamentul si ca ar trebui sa fie un vot in plenul PE, nu doar in Comisia Comisia LIBE (Libertati Civile, Jutitie si Afaceri Interne).

Amintim ca Laura Codruta Kovesi si ceilalti doi candidati vor fi audiati in LIBE, cel mai probabil, pe 26 februarie. La audieri vor participa si reprezentantii Comisiei de control bugetar din Parlamentul European, care au solicitat sa aiba si drept de vot, avand in vedere ca Parchetul European va investiga fraude cu fonduri europene, obiectul lor de activitate.

Membrii comisiilor vor acorda un numar de puncte fiecarui candidat (3 puncte - locul 1; doua puncte - locul 2; un punct - locul 3), care va genera un clasament al celor trei candidati.

In cele doua comisii exista si patru romani care vor vota, insa niciunul nu este de la PSD sau ALDE - Monica Macovei (independent), Csaba Sogor (UDMR), Traian Ungureanu (PNL) si Catalin Ivan (independent) . Castigatorul este numit de comun acord de Parlamentul European si Consiliul UE.

Amintim ca Guvernul Romaniei, care a avut un cuvant de spus intr-o procedura paralela cu cea a PE, nu a sustinut-o pe Kovesi pentru sefia Parchetului European, ci a ales sa-l sprijine pe candidatul Frantei.

Mailului lui Dan Nica i-a urmat la scurt timp un altul, tot de la un eurodeputat PSD - Claudia Tapardel.

"Sunt intru totul de acord cu pozitia colegului meu Nica. Avand in vedere ca suntem membri ai Parlamentului European si Parlamentul European este indiscutabil simbolul democratiei, mi se pare nenatural ca decizia in legatura cu procurorul-sef european sa fie luata doar de cei din Comisia LIBE", scrie Tapardel, care avertizeaza ca vor fi "consecinte grave daca se stabileste un astfel de precedent care pune in pericol democratia PE".

O scrisoare similara a transmis si europarlamentarul PSD Razvan Popa, care se arata in "total dezacord" cu procedura prin care s-a decis sa fie nominalizat cel care va conduce Parchetul European.

"Somez Parlamentul sa ia masuri pentru a corecta aceasta situatie. Parlamentul nu ar trebui sa ne ingradeasca dreptul nostru de a ne exprima opinia intr-un mod democratic in ce priveste alegerea viitorului procuror-sef european", sustine Popa.

Un mail a fost trimis si de europarlamentarul ALDE Norica Nicolai.

"Imi pare foarte rau ca trebuie din nou sa asistati la o disputa intre europarlamentarii romani, dar, avand in vedere cele mai recente evolutii, as vrea sa va trimit comunicatul de presa remis de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia de investigare a magistratilor.

Este important sa fiti informati in legatura cu acuzatiile care ii sunt aduse Laurei Codruta Kovesi, unul dintre candidatii de pe lista scurta pentru sefia Parchetului European", le scrie Norica Nicolai colegilor, atasand traducerea in engleza a comunicatului Adinei Florea despre anchetarea lui Kovesi.

Si Maria Grapini a trimis un comunicat in care spune ca sustine demersurile celor de la PSD si ALDE si in care vorbeste despre ea folosind apelativul "umanista".

"Nu este etic, moral si nici european sa schimbi regulile in timpul jocului. Umanista a sanctionat demersurile subterane europene care, in opinia ei, nu au nimic de-a face cu democratia si nici cu Tratatul european pe care, teoretic, toti il respecta...", se arata in comunicatul Mariei Grapini, in care este prezentata si o declaratie a "umanistei".

"Solicitam un vot in Parlamentul European pentru alegerea procurorului sef al viitorului Parchet European! Este o institutie care a fost votata de PE si este normal sa existe co-decizie cu Consiliul, la desemnarea procurorului! Nu inteleg si nu accept schimbarea regulilor in timpul jocului! Nu inteleg de ce PE este scos din joc, desi este institutia cea mai reprezentativa! Este un joc dublu!

Institutiile europene sustin oficial ca nu trebuie sa fie numiri politice la institutiile juridice din statele membre, in schimb ele exact asta fac! Nu se voteaza in Comisia de specialitate (LIBE) si nu se voteaza in Parlament! Dupa ce criteriu, de ce? Avem niste reguli clare, nationale si europene, vorbim despre politica de nivel inalt, vorbim despre un proiect european serios care NU ar trebui sa permita jocuri politicianiste periculoase!", sustine Grapini.

Opozitia a trimis mesaje de sustinere pentru Kovesi

Ca sa echilibreze balanta, a trimis un mail si Monica Macovei.

Ea le arata colegilor din PE modul in care PSD si ALDE folosesc institutiile statului pentru a-si reduce la tacere opozantii. Astfel, arata cum sectia de investigare a magistratilor, constitutita in ciuda avertismentelor venite de la cel mai inalt nivel european, a deschis un dosar penal pentru prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Prima reactie de la Comisia Europeana, dupa ce Adina Florea i-a facut dosar lui Timmermans: Romania nu are jurisdictie asupra oficialilor europeni (Video)

"Opinia publica din Romania considera aceasta tactica una prin care se doreste impiedicarea numirii Laurei Codruta Kovesi la sefia Parchetului European", spune Macovei.

Totodata, si cei de la USR au transmis un mesaj europarlamentarilor, in care isi arata sustinerea pentru ca Laura Codruta Kovesi sa fie numita la conducerea Parchetului European.

Acestia spun ca numirea va fi "un succes si va contribui semnificativ la intarirea increderii in sistemul judiciar european". Ei prezinta si reusitele lui Kovesi la sefia DNA, prin care a demonstrat ca "si in cele mai grele contexte politice sistemul judiciar poate fi independent si lupta impotriva coruptiei este un element funadamental in orice stat democratic".

"Experienta si dedicarea de care Kovesi a dat dovada la carma DNA pot fi un exemplu de urmat pentru statele membre, dar si vecini precum Serbia, Ucraina, Republica Moldova sau Georgia. Dati-i votul vostru de incredere in Parlamentul European", e mesajul USR.

Citeste mai multe despre acest subiect:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#PSD mesaj anti Kovesi parchet european , #Parchet European