Parlamentul European si-a ales echipa de negociere pentru procurorul sef al UE

Joi, 07 Martie 2019, ora 12:59
15124 citiri
Parlamentul European si-a ales echipa de negociere pentru procurorul sef al UE
Foto: Arhiva Ziare.com

Ingeborg Grassle, Claude Moraes si Judith Sargentini vor face parte din echipa care va negocia in numele Parlamentului European cu Consiliul UE numele procurorului sef al Parchetului European. Decizia a fost luata joi, in Conferinta presedintilor,la propunerea vicepresedintelui PPE Marian Jean Marinescu (PNL), care a confirmat informatia pentru Ziare.com.

Primii doi sunt presedintii comisiilor CONT si LIBE, cele care au votat-o pe Laura Codruta Kovesi pentru functia de procuror sef european. Judith Sargentini (Grupul Verzilor) este europarlamentarul care a oprit-o pe Maria Grapini cand numara gresit voturile pentru candidatul roman, iar Ingeborg Grassle (PPE) a laudat-o pe Kovesi la audierile din Parlamentul European.

Componenta echipei de negociere a PE este extrem de importanta, in conditiile in care Claude Moraes face parte din grupul socialistilor, cei care au votat impotriva lui Kovesi.

Joi dimineata, Marian Jean Marinescu a declarat pentru Ziare.com ca mandatul cu care echipa va merge la negocieri cu Consiliul UE trebuie sa fie "unul singur - votul din LIBE".

"Ei trebuie sa se duca la negocieri si sa il sustina. Mandatul este foarte clar, e votat. Pentru Parlamentul European va fi foarte complicat sa dea inapoi", ne-a mai spus acesta inainte de sedinta de astazi a Comitetului presedintilor la care s-a stabilit componenta echipei de negociere.

Citeste mai multe despre: Desemnarea procurorului-sef european intra pe ultima suta de metri. Ce se intampla, joi, la Bruxelles.

In numele Consiliului UE vor negocia reprezentantii Finlandei, Croatiei si Portugaliei, urmatoarele presedintii ale Consiliului care nu au candidati pentru aceasta importanta functie.

Negocierile se vor desfasura impreuna cu Consiliul in baza articolului 14 din Regulamentul EPPO.

Pozitia Consiliului UE va fi stabilita zilele acestea, in conditiile in care la Bruxelles are loc Consiliul JAI, organizat sub presedintia semestriala detinuta de Romania.

Pana acum nu cunoastem oficial pozitia Guvernului de la Bucuresti, daca va sustine candidatul roman, Laura Codruta Kovesi, sau candidatul francez, Francois Bohnert, clasat pe locul doi in PE, dar pe primul loc in votul indicativ dat in COREPER.

Contactat de Ziare.com, europarlamentarul PNL Siegfried Muresan ne-a explicat ca subiectul este pe ordinea de zi a Consiliului JAI, dar nu stim "ce are de gand" Guvernul Dancila, cine merge la discutii si cu ce mandat. Siegfried Muresan a precizat ca votul dat anterior in COREPER, la care candidatul francez a iesit pe primul loc, a fost unul intermediar.

In cazul in care Consiliul UE nu isi schimba pozitia si continua sa il sustina pe Bonhert, se va ajunge la negocierea prevazuta in Regulamentul EPPO.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#delegatie Parlamentul European Kovesi procuror , #Parchet European