Atac la Kovesi. Consecinte extreme

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 29 Septembrie 2016, ora 16:50
10965 citiri
Atac la Kovesi. Consecinte extreme

Sebastian Ghita s-a autodenuntat la Parchet intr-o declaratie unde sustine ca a participat la "redactarea in fals" a raportului intocmit de Comisia Tehnica a Consiliului National de Etica, in 2012, care analiza daca teza de doctorat a sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, era sau nu plagiata.

Detaliile oferite de Ghita in plangere sunt cutremuratoare. Nu numai pentru un stat de drept, asa cum se doreste a fi Romania, ci pentru orice tara din lume, mai putin poate Coreea de Nord. Evident, daca declaratiile sunt adevarate si pot fi demonstrate ca atare. Si asta vom afla avand in vedere ca procurorii Parchetului General au anuntat deschiderea dosarului.

Sebastian Ghita ar putea sa fabuleze, desi "aberatiile" ii sunt sustinute si chiar intarite si condimentate de Traian Basescu. Sau putem presupune, asa cum au facut-o in cor toti aparatorii anticoruptiei si curateniei morale, ca in jurul lui Ghita se formeaza coalitia "penalilor" care nu stiu cum s-o indeparteze pe Laura Codruta Kovesi din fruntea DNA si astfel sa puna capat Justitiei.

Din acest punct, insa, nu mai exista cale de intoarcere, iar trecutul trebuie sa revina atat de mult cat e nevoie pentru a afla o portie cat mai mare din faptele care s-au petrecut in perioada indicata de Ghita si de fostul presedinte.

Suspiciunile sunt multe pentru ca exista precedentul Victor Ponta, pe care Consiliul National de Etica l-a albit in 2012. Si Ponta n-ar fi fost singurul, demonstrandu-se de-a lungul timpului ca CNE a albit multe alte plagiate care au fost demonstrate ca atare abia dupa ce judecarea doctoratelor a revenit la CNATDCU - Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare.

CNATDCU a fost prima institutie care a recunoscut plagiatul lui Victor Ponta in vara lui 2012. Institutia a fost reorganizata de Guvernul Ciolos si a prins curaj in mandatul noului ministru al Educatiei, Mircea Dumitru, cand au si fost constatate si declarate plagiatele lui Ponta, Oprea sau Toba.

Si totusi. Laura Codruta Kovesi spune ca teza ei de doctorat nu e plagiata. Dar cand singura institutie care a analizat-o si a declarat-o ca nefiind un plagiat e aceeasi care l-a albit si pe Ponta, Oprea si restul gastii de plagiatori, nu ar fi fost firesc, pentru inlaturarea oricarei suspiciuni, sa se ceara reanalizarea tezei sefei DNA de catre noul CNATDCU?

M-as fi asteptat ca asta sa fi fost reactia macar a aparatorilor luptei anticoruptie, a luptatorilor pentru curatarea mediului academic de tezele plagiate si a tuturor moralistilor din spatiul public a caror opinie conteaza. Ce am avut in schimb? O solidaritate ciudata si extrema si increderea oarba ca teza de doctorat a sefei DNA nu are cum sa fie plagiata, tocmai pentru ca a fost declarata astfel de institutia care l-a albit si pe Ponta.

Daca Kovesi stie ca doctoratul sau nu este plagiat, ce ar fi fost mai firesc si mai credibil decat ca in apararea ei sa se ceara singura a-i fi reanalizata teza de CNATDCU?

Acum nu spun ca au legatura, insa ca succesiune a evenimentelor e de remarcat ca a doua zi dupa autodenuntul lui Ghita Vasile Blaga a fost pus sub urmarire pentru trafic de influenta de catre DNA Ploiesti. Ironia cu Ploiestiul e antologica si va ramane in manualele de istorie.

Si tot a doua zi dupa autodenuntul lui Ghita, L.C. Kovesi ofera un amplu interviu agentiei Agerpres in care ne anunta ca DNA are in lucru peste 7.600 de dosare penale, toate vizand coruptia la nivel inalt.

De ca si cum in Romania ar mai fi in libertate sau nevizati deja de vreun dosar 7.600 de politicieni. Sau ca si cum luati cu treaba la aceste mii de dosare, procurorii DNA nu au mai avut timp sa finalizeze celebrul dosar EADS.

Dar dincolo de efectele pe care suspiciunile legate de trecutul lui Kovesi il au asupra institutiei DNA si a luptei anticoruptiei in sine, cele mai spectaculoase si mai puternice consecinte ale scandalului se inregistreaza in plan politic.

In cazul in care suspiciunile care planeaza asupra sefei DNA nu se vor transa radical si definitiv pana la alegerile din decembrie, eu cred ca "coalitia penalilor" va inregistra un succes si mai categoric decat cel din vara.

Din acest punct de vedere, lui Ghita-Basescu-Ponta-Tariceanu le convine de minune calea pe care sefa DNA a ales-o pentru a se apara.

Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte de Casație și Justiție a validat, marți, 19 martie, alianța electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, admițând contestația făcute de cele 3 formațiuni...
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
#Laura Codruta Kovesi plagiat doctorat, #Ghita Basescu Kovesi plagiat doctorat , #plagiat