Sedinta CSM cu scantei: Kovesi vs Corlatean, pe cazul Nastase si dosarele politice

Marti, 26 Iunie 2012, ora 10:40
11620 citiri
Sedinta CSM cu scantei: Kovesi vs Corlatean, pe cazul Nastase si dosarele politice

Consiliul Superior al Magistraturii a luat marti in dezbatere seria de atacuri publice la care au fost supusi judecatorii care l-au condamnat pe Adrian Nastase, in special din partea avocatilor fostului premier, prilej cu care intre procurorul general, Laura Codruta Kovesi, si ministrul Justitiei, Titus Corlatean, a avut loc un schimb de replici.

Mai multi membri CSM, printre care Cristi Danilet, Horatius Dumbrava sau Toni Neacsu, au atras atentia asupra presiunilor mediatice si institutionale care s-au facut si inca se mai fac asupra judecatorilor, si nu doar din partea avocatilor, ci chiar si din partea Avocatului Poporului sau Asociatiei Magistratilor Romani.

Avocatii lui Adrian Nastase au fost acuzati ca si-au depasit atributiile, iar procurorul general a declarat ca au existat numeroase acuzatii ca unele dosare sunt instrumentate politic, fara ca acest lucru sa fi fost dovedit vreodata de cineva, ceea ce afecteaza grav prestigiul Justitiei romane.

De asemenea, Laura Codruta Kovesi a declarat ca va fi verificat modul in care a fost pus in executare mandatul de arestare in cazul Adrian Nastase, iar daca organele judiciare nu si-au indeplinit datoria, politistii in cauza risca sa fie sanctionati.

"Rectiile avocatilor lui Adrian Nastase prejudiciaza autoritatea judecatoreasca", a mai subliniat procurorul general, subliniind faptul ca, dupa modelul acestora, numerosi avocati au decis sa atace in instanta prin diferite proceduri temeiul numirii unor judecatori, punandu-se la indoiala faptul ca acestia ar fi avut sau nu decret prezidential de numire. "Sunt multe cazuri in care se invoca acum acest motiv", a mai spus Laura Codruta Kovesi, adaugand ca in unele este vorba chiar despre infractori aflati in penitenciar.

In aceste conditii, ea a solicitat CSM sa ia masuri si sa se pronunte foarte clar cu privire la acest aspect, pentru ca judecatorii sa nu mai poata fi atacati pe motiv de numire prin decret prezidential.

De altfel, un alt membru CSM a intervenit, subliniind foarte clar: "Toti procurorii si judecatorii sunt magistrati numiti de catre presedintele Romaniei(...) Fiecare, cand am dat examen de capacitate, am fost numiti prin decret de presedintele Romaniei".

Titus Corlatean acuza procurorii sefi de scurgerile de informatii in presa

Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, a inceput prin a preciza ca "o dezbatere onesta pe tema actului de justitie in Romania pe chestiuni de principiu este necesara, mai putin pe cazul concret, din ratiuni pe care le intelegeti cu totii". Precizarea s-a referit la cazul Adrian Nastase, un apropiat al ministrului, care a tinut sa atraga atentia asupra faptului ca nu s-a pronuntat deloc pe acest subiect dupa decizia de condamnate a fostului premier.

Corlatean a continuat criticand CSM ca nu a avut o reactie similara "si in alte momente anterioare", legat de modul in care se face justitie la televizor.

"Justitia televizata este o realitate, aceste lucruri s-au intamplat, si nu o data. Nu am auzit pozitia CSM ferma, clara, publica(...) Nu am auzit CSM cand presa primeste informatii pe surse in cursul instrumentarii anumitor proceduri(...) Ajungem sa ne punem intrebarea 'Prezumtia de nevinovatie este respectata sau inca nu in Romania?", a spus ministrul, criticand si faptul ca multe persoane publice sunt condamnate "ab initio", inainte chiar ca judecatorii sa primeasca dosarul.

"Aceste lucruri nu se intampla fara ca sefii institutiei sa stie", a mai acuzat Corlatean pe procurorul general si pe procurorul sef al DNA, Daniel Morar, referindu-se la scurgerile de informatii in presa.

Ministrul Justitiei a continuat luand apararea reprezentantilor institutiei Avocatul Poporului, care se pronuntasera inainte de verdictul Inaltei Curti in dosarul Nastase.

"Avocatul Poporului are dreptul si asta este legea sa isi foloseasca atributiile(...) Este o institutie speciala in toate statele democratice", a mai spus Corlatean, lansand un apel la "abtinere si retinere" adresat membrilor CSM.

"Lasati institutiile statului si nu mai interveniti(...) Sunt declaratii publice pe care le faceti si intrati in acest joc politic!(...) Aparati, garantati independenta justitiei, dar evitati sa puneti calus unor institutii cum este Avocatul Poporului", le-a mai cerut ministrul Justitiei membrilor CSM.

Procurorul general: Domnule ministru, faceti public probele ca dosarele sunt politice!

In replica, unul dintre membrii CSM i-a spus ministrului Justitiei ca nu este bine informat si ca CSM a luat atitudine si in alte cazuri, cum ar fi cel al presedintelui Consiliului Judetean Arges, cand acesta a fost condamnat, iar asupra judecatorilor s-au facut presiuni publice din partea politicienilor din PSD.

"Noi nu suntem la prima ingrijorare. Daca e sa recunoastem un lucru, ceea ce se intampla astazi este fara precedent in ultimii 70 de ani, nu s-a mai intamplat niciodata. Toti rereprezentantii CSM, toti membrii au aceeasi obligatie, de a apara si garanta independenta justitiei", a mai subliniat acesta.

Si procurorul general Laura Codruta Kovesi i s-a adresat ministrului Justitiei, amintindu-i ca a declarat public in repetate randuri ca unele dosare sunt politice, fara a aduce niciodata vreo proba in acest sens.

"Si eu si colegii mei v-am auzit spunand ca sunt dosare politice, ati spus chiar ca procurorii trebuie arestati(...) Faceti publice dosarele pe care le aveti! Eu va spun: Nu se face niciun dosar politic. Nu stiu niciun poltician care sa fi sunat la Parchet si sa spuna 'faceti sau nu faceti dosarul acela'(...) Faceti publice probele", i-a cerut procurorul general ministrului Justitiei, unul dintre cei mai importanti lideri ai PSD.

In ceea ce priveste scurgerile aparute in presa, Laura Codruta Kovesi i-a reamintit ministrului ca inspectia judiciara a fost sesizata in repetate randuri.

"Dumneavoastra alimentati tot timpul aceste discutii ca sunt dosare politice. Faceti publice aceste probe!", i-a cerut inca o data procurorul general ministrului Corlatean.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Kovesi Corlatean condamnare Nastase, #Kovesi Corlatean dosare politice, #sedinta CSM Nastase , #procuror general