Kovesi: Procurorii au indisponibilizat bunuri de 300 de milioane euro in 6 luni

Miercuri, 06 Iulie 2011, ora 17:50
606 citiri
Kovesi: Procurorii au indisponibilizat bunuri de 300 de milioane euro in 6 luni
Foto: Arhiva

Procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi a afirmat ca bunurile invinuitilor sau inculpatilor indisponibilizate de catre procurori s-au ridicat la circa 300 de milioane de euro, suma putand creste considerabil daca este legiferata confiscarea extinsa a averilor dobandite ilicit.

In cadrul forumului "Revizuirea Constitutiei", organizat de catre senatorul Cristian Diaconescu (UNPR) si asociatia "Progresam impreuna", procurorul general al Romaniei Laura Codruta Kovesi a apreciat ca procurorii au nevoie de mai multe instrumente legale pentru a recupera prejudiciul creat in urma savarsirii infractiunilor.

"Introducerea confiscarii extinse este necesara in sistemul judiciar din Romania (...) Sa nu uitam ca suntem granita a Uniunii Europene si, probabil, vom fi granita a Spatiului Schengen. De aceea procurorii trebuie sa aiba instrumente eficiente care sa ne ajute sa lucram cu fenomenul infractional, in special cu cel transnational si cu faptele de crima organizata", a declarat procurorul general.

Kovesi a precizat ca indisponibilizarea doar a bunurilor invinuitilor si inculpatilor a facut ca persoane condamnate sa se bucure, dupa iesirea din inchisoare, de averea dobandita in mod ilicit. Chiar si asa, cuantumul bunurilor indisponibilizate in primul semestru al anului 2011 se ridica la 300.000.000 de euro.

"Sunt convinsa ca, daca am avea mai multe instrumente in acest sens, valoarea bunurilor indisponibilizate ar creste. Si contributia la bugetul de stat ar fi mai mare, dar si eficienta in ceea ce priveste respectarea drepturilor partilor vatamate ar creste. Sunt foarte multe situatii in care partile vatamate vor doar sa-si recupereze prejudiciul si nu tin neaparat sa trimita persoana respectiva la puscarie", a afirmat procurorul general.

Kovesi: E dificil sa le explicam situatia colegilor din Europa sau America

Procurorul general a aratat ca prezumarea prin Constitutie a caracterului licit al averii ridica obstacole serioase in colaborarea dintre Ministerul Public cu institutiile similare din alt state in combaterea criminalitatii transfrontaliere. "Este extrem de dificil sa explicam colegilor nostri din Europa sau America ca nu putem indisponibiliza bunuri, chiar daca am dovedit ca persoana suspecta a comis fapte si a realizat bunuri din activitati ilicite", a declarat Kovesi.

Cat priveste schimbarile in modul de selectionare a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, asa cum sunt prevazute in proiectul de revizuire a Constitutiei, Kovesi le-a apreciat ca binevenite.

"Ma bucur ca acest proiect pune pe pozitii de egalitate institutia procurorului cu cea a judecatorului, cu o proportie de 5 la 5. Reprezentivitatea procurorilor in CSM trebuie sa fie mai mare. In ceea ce priveste prezenta unui numar mai mare din partea membrilor societatii civile, pentru a evita riscul ca o institutie care este garantul independentei justitiei sa se transforme intr-un sindicat sau corporatie poate ca este bine sa avem si o viziune din afara sistemului asupra a ceea ce facem", a conchis Laura Codruta Kovesi.

Ministerul Justitiei (MJ) a pus in dezbatere publica un proiect de lege de modificare si completare a Codului penal, prin care ar urma sa fie introdus in legislatie instrumentul confiscarii extinse a averii.

Potrivit expunerii de motive a proiectului de lege pentru modificarea si completarea Codului penal si a Legii 286/2009 privind Codul penal, Consiliul Uniunii Europene a adoptat Decizia-cadru nr. 2005/212/JAI privind confiscarea produselor, instrumentelor si altor bunuri aflate in legatura cu criminalitatea, "al carei scop este acela de a garanta ca toate statele membre dispun de norme eficiente in materie de confiscare a produselor avand legatura cu infractiunea, inter alia, in ceea ce priveste sarcina probei privind sursa bunurilor detinute de o persoana condamnata pentru o infractiune avand legatura cu criminalitatea organizata".

Pe de alta parte, se arata in documentul citat, desi in prezent Romania beneficiaza de un cadru legislativ coerent si cuprinzator, dezvoltat in concordanta cu standardele internationale in materia confiscarii produselor infractiunilor, acest cadru are anumite lacune, raportat la cerintele europene in materie.

Pe 27 iunie, presedintele Traian Basescu declara, in plenul Parlamentului, ca desi Curtea Constitutionala a decis ca trebuie mentinuta in Constitutie prezumtia obtinerii licite a averii, "pe urma CCR da drumul Parlamentului si Guvernului sa initieze o lege prin care sa se transpuna in legislatia romana decizia 2005 /212 JAI din 24 februarie 2005. Aceasta decizie e un act normativ european si toate statele UE au avut obligatia ca, pana in martie 2007, sa implementeze aceasta decizie in propria legislatie".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
Marcel Ciolacu trece peste regrete: ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Marcel Ciolacu trece peste regrete: ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei va fi validată de PSD săptămâna viitoare, în forurile statutare, a declarat marţi, 23 aprilie, liderul partidului, premierul Marcel Ciolacu....
#Kovesi procuror confiscare averi, #Kovesi procuror general, #Kovesi revizuire Constitutie , #procuror general