Kovesi trebuie judecata pentru plagiat precum Mang (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 21 Mai 2012, ora 19:55
4613 citiri
Kovesi trebuie judecata pentru plagiat precum Mang (Opinii)
Fotomontaj: Ziare.com

Motivul pentru care suspiciunea de plagiat a Laurei Codruta Kovesi trebuie tratata cu aceeasi masura cu care a fost judecat si fostul ministru al Educatiei consta in faptul ca si in dreptul lui Ioan Mang nu au existat niciodata altceva decat suspiciuni.

E un mare pacat ca presa in ansamblul ei nu gaseste de cuviinta sa analizeze cu luciditate doua cazuri asemanatoare cu aceeasi unitate de masura.

Daca la Ioan Mang s-ar fi eliberat mai intai un certificat care sa demonstreze negru pe alb ca a plagiat toate acele opere despre care s-a scris ca le-ar fi copiat, atunci da, suspiciunile de plagiat din dreptul procurorului general al Romaniei ar fi putut fi privite cu ceva mai multa retinere. Pietrele ar fi putut sa nu fie aruncate decat in momentul in care si pentru Laura Codruta Kovesi ar fi fost eliberat un certificat care sa-i incadreze fapta la furt intelectual.

Insa nici intr-unul din cele doua cazuri nu au existat pana acum decat suspiciuni, banuieli si acuzatii aduse de una sau mai multe persoane. Or asta ar fi trebuit sa conduca la un tratament egal. Ca presa in mare parte a considerat sa sara cu picioarele pe gatul lui Mang, iar cand a venit vorba despre Kovesi aceiasi deontologi au inceput sa scrie si sa comenteze tot despre faptele de plagiat ale fostului ministru al Educatiei, asta nu tradeaza decat puritatea constiintelor care activeaza pe meleaguri mioritice.

Unul dintre cele mai ciudate argumente care a fost adus in apararea Procurorului General a fost de fapt un atac la persoana care a stat la baza dezvaluirilor de plagiat. Daca vine de la Ciuvica, nu se poate sa fie adevarate. Trebuie sa fie un fals, pentru ca omul care spune asta e un dusman al lui Traian Basescu, deci si al Laurei Codruta Kovesi. In concluzie, toate acuzatiile sunt false.

Un sofism mai primitiv, mai irational si mai patimas decat asta nu puteau gasi adoratorii Soarelui nici daca sapau in piatra seaca.

In loc sa citeasca, sa compare si sa analizeze textele puse la dispozitie de Grupul de Investigatii, de unde pasajele dublate de procorul general fara sa citeze sursa iti zgarie simtul moralitatii, majoritatea a preferat sa inchida ochii si sa treaca mai departe. Numele lui Ciuvica a fost indeajuns pentru a-si pastra constiinta curata si linistita: doua necesitati tot mai stresante ale jurnalistului contemporan.

Povestea insa a mers mai departe. De precizat ca nici macar argumentul conducatorului de doctorat al Laurei Codruta Kovesi nu sta in picioare. Spune domnul Viorel Pasca, indrumatorul tezei de doctorat a procurorului general, ca lucrarea a fost verificata chiar de domnia sa si ca este in regula. Demonstratia perfecta!

Ca si cum ne-am fi imaginat ca ar fi putut sa-i acorde titlul de doctor L. C. Kovesi fara ca macar sa-i citeasca teza atent. Dar ce inseamna verificat? A studiat prin alaturare toate textele indicate a fi plagiate? A comparat pasajele suspectate a fi copiate fara a fi citata sursa, pentru ca apoi sa vina si sa ne spuna ca nu coincid? Nici vorba.

Indrumatorul tezei de doctorat al L.C. Kovesi pur si simplu face doar aprecieri generale. Spune Viorel Pasca: in teza "se preia definitia criminalitatii organizate", insa o astfel de "preluare" nu face obiectul plagiatului. Chiar si asa de-ar fi, pasajele indicate a fi copiate sunt prea mari, pentru a nu fi puse intre ghilimele, si trec dincolo de definitiile de specialitate, ca sa nu intre sub incidenta plagiatului unor idei originale. Ba chiar ajung pana la concluziile tezei, care si ele par a fi copiate.

Argumentul lui Viorel Pasca se surpa tot in momentul in care indrumatorul tezei de doctorat recunoaste candid ca nu stie "exact pasajele respective, ar trebui sa reiau lucrarea sa vad pasaj cu pasaj si sa fac comparatia". Or aceasta treaba poate fi facuta de orice persoana de buna credinta prin simpla citire a materialelor puse la dispozitie de GIP.

Iar cine vrea sa mearga si mai departe, cine vrea sa gaseasca motive in plus pentru a o trata pe Laura Codruta Kovesi cel putin cu jumatate din agresivitatea si constiinciozitatea cu care a fost linsat Mang sa incerce a citi acest studiu: Mina de aur a lui Mugur Ciuvica: reteaua de traficanti in cercetare.

Va gasi acolo probe si dovezi ale unei intrepatrunderi demne de o scriere de-a lui Borges, un adevarat palimpsest general al copy si paste-urilor din domeniul academic romanesc. Pentru ca asta a cam ajuns intre timp sistemul nostru de educatie. Un fel de turn Babel unde scrierile, si in curand limba, s-au amestecat si impreunat atat de mult ca nimeni nu mai stie ce-i al lui si ce a fost imprumutat de la altii.

Pentru ca am convingerea ca L.C. Kovesi nici macar nu se gandeste la demisie, ea ar trebui ajutata macar sa isi faca un control de constiinta. Si odata cu ea, ar putea exersa introspectia si cei care au urlat din toti bojocii la Ioan Mang. Abia asa s-ar distinge replicatorii ideilor altora de cei care au propriul continut, liber si original.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Kovesi acuzatii plagiat, #Kovesi plagiat Mang, #Kovesi plagiat teza doctorat, #dovezi Kovesi plagiat , #procuror general