Kovesi, un caz infinit mai grav decat copy Mang (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 19 Mai 2012, ora 16:16
9712 citiri
Kovesi, un caz infinit mai grav decat copy Mang (Opinii)
Foto: gazetanord-vest.ro

Plagiatul e un furt. De natura intelectuala ce-i drept, dar tot furt ramane. Iti insusesti ce nu-i al tau.

Laura Codruta Kovesi este acuzata ca si-ar fi construit teza de doctorat furand pasaje intregi din alte lucrari de specialitate fara sa citeze nicaieri sursa. Daca se dovedeste a fi adevarata, fapta procurorului general al Romaniei este mult mai grava chiar si decat cea a fostului ministru al Educatiei, Ioan Mang. De ce?

In primul rand, pentru ca Laura Codruta Kovesi se presupune a avea inainte de toate un comportament dincolo de orice banuiala din punct de vedere moral. Procurorul general urmareste hotii, coordoneaza strategii si echipe pentru depistarea si prinderea marilor escroci ai neamului.

Nimeni nu s-ar putea gandi ca tocmai omului astuia ar putea sa-i stea mintea la gainarii intelectuale pentru a-si insusi fara drept si merit titluri universitare pompoase.

Grupul de Investigatii Politice a depus un set de documente care sustin acuzatia de plagiat in dreptul Laurei Codruta Kovesi la Ministerul Justitiei, la CSM si la Consiliul de Atestare a Titlurilor Universitare. GIP sustine ca plagiatul procurorului general al Romaniei este demonstrat prin mai multe pasaje luate din lucrari de specialitate si care sunt incluse in teza de doctorat a Codrutei Kovesi, fara a indica sau cita nicaieri sursa de provenienta.

Potrivit Grupului de Investigatii, plagiatul din teza procurorului general incepe "chiar de la prima propozitie" si continua pe zeci de pagini, cu fragmente din mai multe lucrari, inclusiv chiar de pe site-uri specializate in teze si lucrari de diploma, precum referat.ro.

O acuzatie devastatoare, insotita de numeroase dovezi, exemple si comparatii intre operele autentice si teza construita pe tehnica xeros de copy si paste.

Laura Codruta Kovesi a negat, evident, toate acuzatiile si a precizat intr-un comunicat de presa ca si ea a sesizat CSM pentru a-i veni in ajutor, sa-i ia apararea reputatiei profesionale. O bascalie mai mare doar la domnul ministru Mang am mai putut vedea, care ajunsese sa se dezica de toate lucrarile incriminate.

Procurorul general al Romaniei nu a venit cu dovezi care sa ridiculizeze acuzatiile lui Ciuvica, asa cum i-ar sta bine unui procuror, nu a prezentat probe in apararea sa, ci a rugat Consiliul Superior al Magistraturii sa-i ia apararea. Absolut siderant!

Ce-i drept, domnisoara Codruta Kovesi nu a executat o operatiune de xeroxare in forma bruta a unei alte lucrari, ci este acuzata ca ar fi combinat si inserat de-a lungul tezei mai multe pasaje, idei si informatii extrase atent si intregi din munca altor cercetatori.

Daca e sa credem documentele puse la dispozitia presei de GIP, cica pana si o buna parte dintre concluziile pe care le trage doctorandul Kovesi sunt extrase din alte opere!

Povestea asta e atat de trista ca iti vine sa te bucuri de raul acestor nefericiti ai sortii. Pe de alta parte, eu ii inteleg. Si chiar daca e infinit mai dramatic si decat cazul lui Mang sau al oricui altcuiva, tocmai prin demnitatea publica pe care o ocupa Codruta Kovezi, sa fie adevarat plagiatul procurorului general al Romaniei nu ma surprinde absolut deloc.

Daca presa ar avea rabdare, interes si timp, ma astept sa vada capete si mai mari. E firesc si-i inteleg pe toti acesti adoratori ai tehnicii xerox, pentru ca stiu ca nu ar avea cum altfel sa obtina toate acele titluri cu care se impauneaza. Si dintr-un singur motiv: lipsa timpului necesar pentru a produce opere autentice.

Oricine a studiat cat de cat ceva serios la viata lui, cine stie cat timp iti ia sa citesti un tratat din orice specialitate, sa faci o documentare seriosa pe un subiect, daramite pe o specializare anume, oricine citeste pur si simplu pasionat, facand si alte lucruri intre timp, stie prea bine ca nu ai cum sa le faci pe toate in acelasi timp. Si aici ganditi-va la toti directorii, ministrii, parlamentarii si baronii locali pe care ii stiti.

Cand si de unde credeti ca au timpul sa fie si la televizor, si la locul de munca, sa fie si la catedra sa predea, si in vacante, sa ia si toate mesele in oras, sa isi administreze si afacerile si, eventual, sa aiba si mai mult timp liber decat oricare angajat care se speteste cate 10-12 sau chiar 14 ore pe zi pentru o leafa de rahat? Intrebati-va, raspundeti-va si apoi urati-le multa sanatate si viata lunga.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Laura Codruta Kovesi plagiat, #Kovesi acuzatii plagiat, #Kovesi copiat lucrare doctorat , #procuror general