Presa de azi: Generalul Voinea a fost ingenuncheat de Iliescu

Vineri, 24 Octombrie 2008, ora 07:03
3055 citiri
Presa de azi: Generalul Voinea a fost ingenuncheat de Iliescu

Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a declarat, joi, ca-i va cere ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, revocarea din functie a procurorului militar Dan Voinea, adjunctul sefului Parchetelor Militare, ca urmare a deficientelor grave constatate in urma controlului Inspectiei Judiciare la Parchetele Militare.

Kovesi il vaneaza pe Dan Voinea, titreaza Romania libera in editia de vineri. Procurorul general Laura Codruta Kovesi a cerut destituirea generalului magistrat Dan Voinea din functia de adjunct al sefului Sectiei Parchetelor Militare (SPM), pentru management defectuos, invocand o nota de inspectie a CSM, care nu pomeneste de destituire.

Mai mult, din cuprinsul acelei note de inspectie rezulta ca Voinea este procurorul care a avut cele mai multe dosare penale in instrumentare, cu trimiteri in judecata urmate de condamnari.

De asemenea, in nota se mentioneaza si deficientele obiective care au dus la tergiversarea cauzelor, precum legislatia mereu schimbatoare, mii de persoane audiate, refuzul institutiilor statului de a colabora cu anchetatorii sau neimplicarea multor procurori in anchete.

Voinea si procurorii Romeo Balan, Viorel Siserman si Vasile Doana au instrumentat cel putin patru mari dosare ale revolutiei, in care au fost condamnati definitiv generalii Victor Stanculescu, Mihai Chitac, Iulian Topliceanu si multi altii.

In aceste dosare au fost audiate peste 10.000 de persoane: victime, martori, autori, conducatori - militari si civili.

Evenimentul Zilei scrie ca Generalul Voinea a fost ingenuncheat de Iliescu. Criticat de societatea civila, dar si laudat dupa condamnarea generalilor Chitac si Stanculescu, procurorul militar Dan Voinea este acum la un pas de revocarea de la sefia Parchetelor Militare.

Motivul: o serie de abuzuri pe care le-ar fi comis in instrumentarea celor mai "grele" dosare din ultimii 18 ani: "Revolutia" si "Mineriada din iunie 1990".

Principalul "inamic" al lui Voinea este chiar procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi. Aceasta i-a imputat public magistratului militar nu doar proasta instrumentare, din punct de vedere procedural, a dosarului "Mineriada iunie '90" - unde "cap de afis" era chiar fostul presedinte Ion Iliescu -, dar si faptul ca ar fi incalcat independenta procurorului atunci cand a dispus inceperea urmaririi penale impotriva fostului sef al statului.

Pe langa toate acestea, generalul Voinea mai este acuzat si de tergiversarea solutionarii celor doua mari cauze care l-au facut celebru mai ales in perioada in care numele sau era scandat frecvent in fata Parchetului General, in timpul protestelor organizate de victimele minerilor si militarilor.

Din Gardianul aflam ca Generalul Dan Voinea este ultima victima a Revolutiei si Mineriadelor. Cererea de revocare a fost anuntata dupa ce Sectia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii si-a insusit, joi, cu majoritate de voturi, raportul de control la Sectia Parchetelor Militare, verificarile fiind cerute de procurorul general, anul trecut, dupa ce a infirmat rezolutia de incepere a urmaririi penale pentru Ion Iliescu, si a vizat exclusiv perioada in care Sectia a fost condusa de generalul Dan Voinea.

De notat este faptul ca discutarea raportului a fost amanata de mai multe ori. La controlul CSM au fost gasite 285 de dosare neinchise, unele dintre ele datand din 1990. Inspectorii sustin ca unul dintre motivele care au dus la intarzierea dosarelor este managementul defectuos.

CSM mai arata ca la nivelul Parchetelor Militare, in perioada supusa controlului, adica semestrul II al anului 2006-semestrul I al anului 2007, nu a existat o planificare a activitatilor, nu s-a realizat un control eficient al activitatilor si nu au fost luate masuri de ordin organizatoric.

"Astept sa vad ce va decide ministrul Catalin Predoiu, astept sa ma intrebe si pe mine cineva, ceva si, in functie de asta, am sa vad ce voi avea de facut, la randul meu. Cred ca de fapt este doar o manevra de campanie electorala", a afirmat generalul Voinea, care a mai precizat faptul ca decizia procurorului general nu i-a fost comunicata si a aflat despre masurile luate din mass-media.

"Mie nu mi-a comunicat nimeni nimic, am vazut la televizor declaratia procurorului general. Tot ce pot sa va spun este ca toate dosarele pe care eu le-am avut le-am trimis la instanta", a declarat joi generalul Dan Voinea.

Dan Voinea mazilit de Kovesi, este titlul din Ziua. Laura Codruta Kovesi declarat, joi, ca dosarele revolutiei si mineriadei trebuie solutionate pentru respectarea legii si nu pentru "satisfacerea unor persoane", explicand de ce a decis sa ceara revocarea lui Dan Voinea din functia de procuror sef adjunct al Sectiei Parchetelor Militare.

Kovesi a explicat ca principalele motive care au determinat-o sa ceara revocarea lui Voinea se refera la faptul ca a constatat grave deficiente manageriale, a tergiversat solutionarea celor doua dosare ale revolutiei si mineriadei, a efectuat acte procedurale desi era incompatibil si a incalcat principiului independetei altor procurori.

"Generalul Voinea a asigurat si conducerea Sectiei in ultimii ani si nu a luat toate masurile necesare pe solutionarea in termen.

Prin solutionarea acestor dosare nu consider ca trebuie sa dam satisfactie unor persoane, ci trebuie sa dam satisfactie doar legii", a spus Kovesi, adaugand ca de la inceputul mandatului sau i-a acordat tot sprijinul generalului magistrat.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Dan Voinea, #Iliescu, #Kovesi, #destituire , #procuror general