Procurorul general, acuzat de plagiat - cum se apara Kovesi

Vineri, 18 Mai 2012, ora 17:55
6743 citiri
Procurorul general, acuzat de plagiat - cum se apara Kovesi

Grupul de Investigatii Politice, condus de fostul consilier prezidential Mugur Ciuvica, si organizatia "Militia Spirituala" o acuza de plagiat pe Laura Codruta-Kovesi, procurorul general al Romaniei.

Aceasta neaga acuzatiile si ii acuza la randul sau pe cei mentionati ca au indicat gresit lipsa unor citari sau ca unele dintre pasajele mentionate ca apartinand unor lucrari din 2005 ii apartineau ei, din alte texte pe care le-a publicat inaintea anului respectiv.

"Lucrarea Codrutei Kovesi este un plagiat incepand chiar de la prima propozitie. Prima fraza din lucrarea procurorului general este urmatoarea: 'La inceputul secolului XXI, crima organizata a devenit unul dintre pericolele cele mai grave la adresa existentei, stabilitatii si continuitatii societatilor statale din cauza transformarii grupurilor infractionale primitive de tip mafiot in adevarate intreprinderi criminale, cu scopul de a se opune autoritatilor statale si de a teroriza intreaga comunitate prin exacerbarea violentei, diversificarii modurilor de operare, a diversificarii structurilor de tip criminal si comiterea de infractiuni din aproape intregul spectru al infractionalitatii'.

Aceasta reproduce cuvant cu cuvant, fara sa citeze, prima fraza din studiul Lupta societatii organizate impotriva criminalitatii organizate publicat de Col. (r) prof. dr. Ion Dragoman si Drd. procuror Aurel Mihai Ciorobea in Buletinul Universitatii Nationale de Aparare "Carol I" in nr. 2 din 2007, cu patru ani inainte ca Laura Codruta Kovesi sa-si sustina teza de doctorat", se arata pe blogul Grupului de Investigatii Politice.

Laura Codruta Kovesi are citari in teza sa de doctorat, insa cei care o acuza spun ca ea le-a preluat cu tot cu text din lucrarile pe care le-ar fi plagiat.

Mai mult, GIP si Militia Spirituala afirma ca, in cazul unora dintre citari, autorii nu exista.

Kovesi se apara: Citarile exista

Procurorul general al Romaniei a replicat imediat acuzatiilor de plagiat, cerand, in acelasi timp, Consiliului Superior al Magistraturii sa-i apere reputatia.

Sefa Parchetului General spune ca unele dintre paragrafele pentru care e acuzata sunt chestiuni generale, care reprezinta stadiul la care a ajuns cercetarea, si, totodata, ii acuza pe cei de la GIP si Militia Spirituala ca au indicat in mod fals pagini in care sursa nu era mentionata, desi ea aparea.

"Ca orice teza de doctorat, lucrarea contine stadiul cercetarilor in domeniu pana in momentul inceperii cercetarii stiintifice propriu-zise si pe tot timpul cercetarii stiintifice, iar lucrarile studiate sunt citate ca bibliografie, fara o trimitere expresa. Stadiul cercetarii in domeniu nu se mentioneaza in totalitate ca un citat, iar ghilimelele se folosesc numai in cazul definitiilor ce apartin in exclusivitate unui anumit autor", spune Kovesi, potrivit Newsin.

Procurorul general mai precizeaza ca "teza cuprinde un numar de 444 pagini, iar pasajele la care se refera articolul reprezinta aspecte de generalitate, nu de continut. Volumul de informatie pe care il cuprinde teza poate duce la aparitia unor erori materiale de dactilografiere, chiar si privind numele unor autori".

Laura Codruta Kovesi mai arata ca unele fragmente presupuse a fi citate fara indicarea sursei se regasesc in numeroasele articole privind combaterea criminalitatii organizate la care a fost autor sau coautor si care au fost publicate anterior anului 2005, indicate in CV-ul publicat de 6 ani pe site-ul Ministerului Public. Unele dintre aceste articole sunt citate, la randul lor, in lucrarile la care face referire articolul.

Totodata, precizeaza ca teza nu cuprinde insusirea vreunei metodologii stiintifiice a unui alt autor, iar lucrarile indicate in cuprinsul articolului sunt mentionate ca sursa bibliografica.

"Spre exemplu, in cuprinsul articolului se face trimitere in mod repetat la lucrarea autorilor Gheorghita Mateut si colaboratorii cu titlul Traficul de fiinte umane. Infractori, victima, infractiune. - despre care se sustine ca nu ar fi fost mentionata, desi este citata in cuprinsul tezei de doctorat la paginile 222, 225, 224, 234, 240, 260, 273, 274, 278, 282, 284 si 290 - a se vedea PDF", spune Kovesi.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#Laura Codruta Kovesi acuzata plagiat, #procuror general Kovesi acuzatii plagiat , #procuror general