Raport CE pe Justitie - Procurorii considera ca isi fac treaba bine

Marti, 20 Iulie 2010, ora 21:02
1392 citiri
Raport CE pe Justitie - Procurorii considera ca isi fac treaba bine

Ministerul Public arata ca indeplinirea exigentelor CE pe Justitie reprezinta o prioritate a institutiei, iar pe viitor vor fi consolidate tendintele pozitive indicate in Raportul pentru Romania, aprobat marti.

Ministerul Public arata, intr-un comunicat remis NewsIn, in punctul de vedere referitor la Raportul pe justitie adoptat marti, ca documentul face o evaluare obiectiva a sistemului judiciar, afirmandu-se ca recomandarile anterioare ale expertilor in acest domeniu au fost implementate, fiind remarcate rezultatele Ministerul Public in lupta pentru combaterea coruptiei.

"Recomandarile Comisiei referitoare la masurile care trebuie implementate in perioada urmatoare coincid cu viziunea deja exprimata a Ministerului Public in domeniul administrarii sistemului judiciar, al resurselor umane, precum si in privinta eficientei inspectiei judiciare.

Indeplinirea conditionalitatilor din Mecanismul de cooperare si verificare reprezinta o prioritate a Ministerului Public, iar actiunile noastre viitoare vor urmari consolidarea tendintelor pozitive indicate in raport, reinvestirea Procurorului General pentru un nou mandat in octombrie 2009, mentionata in Raportul tehnic, inscriindu-se intre factorii ce asigura consecventa actiunilor", potrivit punctului de vedere emis de Biroul de Informare al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Masuri pentru continuarea reformei

De asemenea, potrivit sursei citate, sunt subliniate masurile adoptate de PICCJ pentru continuarea reformei, in domeniul recuperarii bunurilor, pregatirea manualului de bune practici si introducerea recuperarii prejudiciilor ca indicator in evaluarea activitatii parchetelor.

Totodata, sunt in curs de derulare activitati care au ca obiectiv evaluarea posibilitatilor de a angaja specialisti la nivelul parchetelor teritoriale, precum si de a transfera controlul administrativ al politiei judiciare din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor catre Ministerul Public.

Procurorul General continua sa formuleze propuneri Ministerului Justitiei si Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la inlaturarea deficientelor.

Raspunsul Ministerului Public

Ca raspuns la recomandarile Comisiei, Ministerul Public arata ca implementarea strategiilor locale privind combaterea micii coruptii va fi continuata, iar rezultatele obtinute in acest domeniu in temeiul cooperarii institutionale va concretizata si in elaborarea unor ghiduri de bune practici, in colaborare cu structurile de specialitate ale DGA.

In acelasi timp este evidentiata cooperarea procurorilor cu Directia de Investigare a Fraudelor din cadrul Politiei Romane.

"Avand in vedere concluziile Raportului dat astazi publicitatii, Ministerul Public va continua sa depuna toate eforturile in vederea inlaturarii deficientelor in domeniul reformei sistemului judiciar si al luptei impotriva coruptiei", potrivit reprezentantilor ministerului.

Romania are lipsuri importante la capitolul reforma a justitiei si lupta anticoruptie, nu arata un angajament politic suficient pentru sustinerea procesului de reforme, iar la conducerea sistemului judiciar se manifesta o lipsa de disponibilitate pentru cooperare si asumare a raspunderii, spune CE.

In pofida progreselor in unele zone, evaluarea Comisiei Europene arata lipsuri importante in eforturile Romaniei de a inregistra progrese in aplicarea obiectivelor stabilite prin Mecanismul de Cooperare si Verificare, a conchis Comisia Europeana in raportul prezentat marti pe tema reformei justitiei si luptei anticoruptie.

Comisia va continua sa sustina Romania, iar urmatorul raport va fi dat in vara lui 2011.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#raport justitie Romania, #Ministerul Public, #Raport CE justitie , #procuror general